'Karabatak apartmanı'; Bursa'da baraj suları içinde kalan ağaçta kuluçkaya yattılarBursa’nın İnegöl ilçesindeki Boğazköy Barajı’nı kuluçka dönemi için tercih eden karabataklar, baraj içerisinde kalan bir ağacı mesken tutup, adeta apartmana çevirdi. Yuvalarını ağaca yapan karabataklar, doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş tarafından görüntülendi. Tüydeş, fotoğrafı sosyal medya hesabından “Karabataklar bu ağacı adeta toplu konuta çevirmiş” ifadeleriyle paylaştı.
Baraj sularına gömülen Yusufeli’nin 7 yıllık serüveni kameradaArtvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerine inşa edilen, 275 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 5'inci en yüksek barajı Yusufeli Barajı’nın 7 yıllık inşa sürecinde, su tutma ve yeni yerleşim yerinin yapılma süreci time-lapse tekniğiyle 1 dakika 13 saniyeye sığdırıldı. DSİ tarafından sosyal medyada paylaşılan video beğeni topladı.
Baraj suları çekilince köy ortaya çıktı; duyan görmeye geldiBatman’da Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin (HES) su seviyesinin düşmesiyle Oymataş köyü Soğuksu mezrası yeniden ortaya çıktı. Evlerinin gün yüzüne çıktığını duyanlar, köyü ziyaret ederek anılarını canlandırdı. Ziyarete gelen köylülerden Müslüm Turan (46), “Mayıs 2020'de burası Ilısu Barajı altında kaldı. Biz de köyü terk etmek zorunda kaldık. Su çekildikten sonra biz de anılarımızı görmeye, hatıralarımızı canlandırmaya geldik” dedi.
Yusufeli’nde baraj suları terk edilen binalara girdiArtvin’de Çoruh Nehri üzerine inşa edilen Yusufeli Barajı’nda, 113,39 milyon metreküp su depolandı, su seviyesi 85 metreye ulaştı. Yol ve köprülerin dipte kaldığı ilçede baraj suları, geri dönüşüm yıkımları süren terk edilmiş binalara da dayandı, bazı apartmanların ilk katlarının sularla kaplandığı gözlendi.
Baraj sularının dayandığı ilçe, dönüşümle 'hayalet şehir' olduArtvin'de Çoruh Nehri üzerine inşa edilen, 275 metreyle Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 5'inci en yüksek barajı olup, 22 Kasım'da su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı'nda su seviyesi, 78 metreye yükseldi. Ev, yol, köprü ve arazilerin suya gömüleceği ilçede baraj suları, dağlardaki karın erimesi sonrası Yusufeli sınırlarına dayandı. Yeni yerleşim alanlarına göçün büyük oranda tamamlandığı ilçe, boşaltılan binalarda geri dönüşüm yıkımlarının ardından 'hayalet kent'e döndü.
Baraj suları, Yusufeli’ne dayandıArtvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerine inşa edilen, 275 metreyle Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 5'inci en yüksek barajı olup, 22 Kasım'da su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı'nda su seviyesi, 75,5 metreye yükseldi. Baraj suları, yol, köprü ve arazilerin yanı sıra anıları da suya gömeceği ilçe sınırındaki sanayi bölgesine ulaştı.
Baraj sularının yaklaştığı Yusufeli'de 'göç' hızlandıArtvin'in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerine inşa edilen 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 5'inci en yüksek barajı olan, 22 Kasım'da su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı'nda su seviyesi 41 metreye yükselirken, ilçe merkezinin su altında kalmasına da sayılı günler kaldı. Baraj sularının 5 kilometre mesafeye kadar yaklaştığı ilçe merkezinde yıl sonuna kadar tamamlanması beklenen vatandaşların göçü de hızlandı.
Baraj suları çekildi; eski mahalle ortaya çıktıKayseri'nin Kocasinan ilçesinde Yamula Barajı'nın su seviyesi düşünce eski Çevril Mahallesi ortaya çıktı. Erciyes Üniversitesi’nden (ERÜ) Prof. Dr. Erdal Yılmaz, "Yaz aylarında tarımsal sulama olduğu için su seviyesinde azalmalar görülüyor. Yine son zamanlarda küresel ısınma ve buharlaşmanın etkisiyle su kayıpları söz konusu" dedi.
Baraj suları altında kalacak ‘Gre Fılla’, Hasankeyf gibi taşınacakDiyarbakır’ın Kocaköy ilçesi kırsal Ambar Mahallesi’ndeki, kurtarma kazılarında milattan önce 7 binli yıllara ait eserlerin ortaya çıkarıldığı, Şanlıurfa’daki Göbeklitepe ile aynı döneme ait izler taşıyan yaklaşık 11 bin yıllık Gre Fılla Höyüğü, Ambar Barajı’nın suları altında kalacak. Neolitik dönemin izlerini taşıyan Gre Fılla’nın korunması için Hasankeyf’te yapılan taşımaya benzer bir uygulama gerçekleştirilecek. Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemil Alp, geçen hafta Gre Fılla’nın taşınması ile ilgili bakanlıktan onayın geldiğini ve höyüğün taşınacağı yer ile ilgili arayış içinde olduklarını söyledi.