Son dakika baklava haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan baklava gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan baklava haber sayfamızda...
Uzman diyetisyenden bayramda sağlıklı tatlı önerisiAkdeniz Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölüm Sorumlusu Uzman Diyetisyen Gülşah Bulut, ramazan ayı sonrası bayramda beslenme konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirterek, “Baklava yerine daha sağlıklı alternatifler tercih edilmeli" dedi.
Uzman diyetisyenden bayramda sağlıklı tatlı önerisiAkdeniz Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölüm Sorumlusu Uzman Diyetisyen Gülşah Bulut, ramazan ayı sonrası bayramda beslenme konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirterek, “Baklava yerine daha sağlıklı alternatifler tercih edilmeli" dedi.
Gaziantep'te baklavacıların bayram mesaisiGaziantep'te baklava ustaları, Ramazan Bayramı için gelen talepleri karşılayabilmek amacıyla yoğun mesai harcıyor. Kent genelinde yapılan baklava üretimi 2 katına çıkarken, Türkiye ve dünyanın dört bir yanından gelen siparişleri yetiştirmek isteyen ustalar, yoğun mesai yapıyor.
Gaziantep'te baklavacıların bayram mesaisiGaziantep'te baklava ustaları, Ramazan Bayramı için gelen talepleri karşılayabilmek amacıyla yoğun mesai harcıyor. Kent genelinde yapılan baklava üretimi 2 katına çıkarken, Türkiye ve dünyanın dört bir yanından gelen siparişleri yetiştirmek isteyen ustalar, yoğun mesai yapıyor.
Ramazan sonrası beslenme uyarısıSağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nde görevli diyetisyen Melek Atabey, ramazan ayı sürecinde beslenme düzeni, uyku düzeni, metabolizma düzeninin farklılaştığına dikkat çekti. Diyetisyen Atabey, "Hamur işleri, börekler, baklava, şekerleme ve çikolata gibi şeyler hem enerji içeriği yoğun hem de kan şekerini çok hızlı yükselten besinlerdir. Bayramda ilk gün hafif bir kahvaltı ile başlanmasını öneriyoruz" dedi.
Ramazan sonrası beslenme uyarısıSağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nde görevli diyetisyen Melek Atabey, ramazan ayı sürecinde beslenme düzeni, uyku düzeni, metabolizma düzeninin farklılaştığına dikkat çekti. Diyetisyen Atabey, "Hamur işleri, börekler, baklava, şekerleme ve çikolata gibi şeyler hem enerji içeriği yoğun hem de kan şekerini çok hızlı yükselten besinlerdir. Bayramda ilk gün hafif bir kahvaltı ile başlanmasını öneriyoruz" dedi.
Oleksandr Zubkov: Kariyerim boyunca hep zirve için oynadım, burada da bu geleneği sürdürmek istiyorumTrabzonspor’un yeni transferlerinden Ukraynalı oyuncu Oleksandr Zubkov, "Trabzonspor’un büyük bir kulüp olduğunu duymuştum. Şampiyon olduklarını da biliyordum, bu da kulübün büyük hedefleri olduğunu gösteriyor. Kariyerim boyunca hep zirve için oynadım ve bu beni mutlu eden bir şey. Burada da bu geleneği sürdürmek istiyorum" dedi.
Uzmanından diyabet hastalarına bayramda beslenme uyarısıEndokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Sönmez, “Ramazan Bayramı, uzun süren açlık döneminden sonra lezzetli sofraların kurulduğu, geleneksel tatlıların bolca tüketildiği bir dönem. Şeker hastaları için bu sofralar, bayram sevincini gölgede bırakabilecek sağlık riskleri taşıyabilir. Hastalar ‘bir kereden bir şey olmaz’ düşüncesiyle bayramı sağlıkları pahasına kutlayabiliyor. Oysa bu bir kere yeme durumları, diyabet komplikasyonlarını tetikleyebilir” dedi.
'Anadolu’nun tatlı lezzetleri dünyaya açılıyor'Gaziantep merkezli tatlı markası Özikizler Künefe, Amerika Birleşik Devletleri’nin Detroit şehrindeki ilk şubesinin ardından, şimdi de Kanada pazarına giriş yaptığını duyurdu. Şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Durmaz, "Uluslararası birçok listede ‘Dünyanın en iyi tatlısı’ olarak gösterilen baklava, Kanada’daki şubenin menüsünde öne çıkan lezzetlerden biri olacak. Şirket olarak, dünya genelinde aylık 20 ton baklavayı ihraç ederek, Türk tatlılarını uluslararası alanda daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyoruz"
Bayram geleneği baklavada, 'hileli ürün' uyarısıAntalya Pastacılar Odası Başkanı Kerim Üre, baklavada maliyeti düşürmek için ceviz yerine yer fıstığı, çekirdek içi, glikoz gibi 'hileli ürün' kullanımının yaygınlaştığını belirterek, "Hileli ürünle yapılan baklavayı kilosu 120 liraya kadar satıyorlar, 'ucuz baklava' diye afiş basıyorlar" dedi.
Bayram geleneği baklavada, 'hileli ürün' uyarısıAntalya Pastacılar Odası Başkanı Kerim Üre, baklavada maliyeti düşürmek için ceviz yerine yer fıstığı, çekirdek içi, glikoz gibi 'hileli ürün' kullanımının yaygınlaştığını belirterek, "Hileli ürünle yapılan baklavayı kilosu 120 liraya kadar satıyorlar, 'ucuz baklava' diye afiş basıyorlar" dedi.
Bayram için 'taklit' ve 'tağşiş' uyarısı: İnsan sağlığı açısından risk taşıyorTürk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, bayrama sayılı günler kala çikolata ve şeker gibi ürünlerdeki taklit ve tağşişe dikkat çekip, "Buradaki en büyük risklerden biri, şekerle yapılan şerbet yerine nişasta bazlı olan glikoz ve fruktoz şuruplarının ürünlerin içine tatlandırıcı olarak katılması oluyor. Bu da vücutta emilimi zorlaştırdığı için insan sağlığı açısından risk taşıyor" dedi.
Mattia Ahmet Minguzzi vefatının 40’ıncı gününde Mevlid Programı ile anıldıKadıköy’de bit pazarında uğradığı bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybeden 14 yaşındaki Mattia Ahmet Minguzzi, vefatının 40’ıncı gününde Bahçelievler’de anıldı. Bahçelievler Belediyesi, ailesi ve sevenlerinin katılımıyla Çinili Camii’nde ‘Kırk Mevlidi’ programı düzenledi.
Uzmanı uyardı: Tatlıyı iftardan 1-2 saat sonra tüketinRamazanda tatlı tüketimi konusunda uyarılarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Gizem Bahadır, “Tatlıyı iftarı açar açmaz tüketmek yerine iftardan 1-2 saat sonra tercih etmek sindirimi kolaylaştırır. Küçük porsiyonlar tercih edilmeli, aşırı şeker ve yağ içeren tatlılardan kaçınılmalıdır. Şerbetli, ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve bazlı tatlılar tercih edilmelidir” dedi.
Doğal afet riskine karşı 'mikrobölgeleme' önerisiTrabzon'un üzerine kurulu bulunduğu doğu-batı doğrultulu sırttaki toprak yapısında yılda 0,6 milimetrelik bir yükselme tespit edildiği, aşırı yağışlar sonucu zemin bloklarında kaymalar olduğu belirtildi. Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, "Bölgede 'mikrobölgeleme' çalışması yapılarak şehir planlamasını ve doğal afetlerin önlenmesinin planlanması lazım. AFAD, mikrobölgeleme çalışması öneriyor. Bu geç kalmış bir çalışmadır" dedi.
Doğal afet riskine karşı 'mikrobölgeleme' önerisiTrabzon'un üzerine kurulu bulunduğu doğu-batı doğrultulu sırttaki toprak yapısında yılda 0,6 milimetrelik bir yükselme tespit edildiği, aşırı yağışlar sonucu zemin bloklarında kaymalar olduğu belirtildi. Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, "Bölgede 'mikrobölgeleme' çalışması yapılarak şehir planlamasını ve doğal afetlerin önlenmesinin planlanması lazım. AFAD, mikrobölgeleme çalışması öneriyor. Bu geç kalmış bir çalışmadır" dedi.
8 metrekarelik dükkanda dede mesleği tatlıcılığı 49 yıldır sürdürüyorİzmir'in tarihi semti Basmane'de bulunan 90 yıllık, 8 metrekarelik dükkanda dede mesleği tatlıcılığı üçüncü nesil olarak sürdüren Fatih Öztapacı (56), mesleğinde 49 yılı geride bıraktı. Öztapacı, "Bu işin dışarıdan kişilerle uzun yıllar yürümesi mümkün değil. Elimizden geldiği kadar büyüklerimizin bize öğrettiğini onlara öğretmeye çalışıyoruz" dedi.
Sivassporlu Fode Koita: İyi bir sezon geçirmek istiyoruzSivasspor'un golcü futbolcusu Fode Koita, "Son maçımızda çok güzel bir atmosfer vardı. Her maç aynı atmosferi istiyoruz. İyi bir takımız. Her zaman beraber olmak ve iyi bir sezon geçirmek istiyoruz" dedi.
Eyüp Lojistik ‘Yük Taksi’ filosuna yerli araç takviyesi yaptığını duyurduEyüp Lojistik, 2024’ün son yatırımını Yük Taksi hizmetine yaparak filosuna FIAT’ın yerli üretim ticari aracı Scudo’yu eklediğini duyurdu. Eyüp Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, “Müşteri memnuniyetini temel alan hizmet anlayışımızla, dayanıklı ve teknolojik araçlarla sektöre öncülük etmeyi sürdürüyoruz” dedi. FIAT Satış Direktörü Mahmut Karacan da Scudo’nun geniş iç hacmi, düşük yakıt tüketimi ve yüksek güvenlik özellikleriyle Eyüp Lojistik’in ihtiyaçlarını karşılayacağını vurguladı.
AK Parti'li Güler: Ülkemizin duruşu dünya barışına büyük katkı sağlayacaktırAK Parti Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Grup Başkanı Abdullah Güler, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bu liderliğine, bu duruşuna ben şükranlarımı arz ediyorum. Onun liderliğinde inşallah ülkemiz dünya barışına, dünya barışının gelişmesine, ülkelerin güvenliğinin sağlanması noktasında ülkemizin duruşu, inşallah çok daha büyük katkı sağlayacaktır" dedi.
Yeni yıla saatler kala Eminönü'nde alışveriş yoğunluğuEminönü'nde, yılbaşı alışverişinin adresi Mısır Çarşısı oldu. Kuruyemiş, kahve ve lokum alışverişi için Eminönü'nü tercih eden yerli ve yabancı müşteriler yoğunluk oluşturdu. Yılbaşı sofrası için en çok tercih edilen kokteyl kuruyemişin kilo fiyatlarının ise 700 lira ile 3 bin 500 lira arasında değiştiği görüldü. Çarşı esnafı Muhammed Fatih Avcı, "Müşteri yoğunluğu şu anda geçen haftalara göre biraz daha iyi ama turistler yine de pazarlıkta bir numaralar. 1 kilo karışık kuruyemişimiz 2 bin- 2 bin 500 lira arasında oynuyor. Çerezlerde Antep fıstığını 3 bin 800'e satıyorsak geçen sene 2 bin 800'e satıyorduk. Geçen yıl lokum 900 liraydı şu an bin 180 lira. Yılbaşı için en çok çikolata, çerez ve lokum gidiyor" dedi.
Kadın ustalar en iyi baklavayı yapmak için yarıştıİstanbul Ticaret Odası (İTO) öncülüğünde, Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneğinin (BAKTAD) desteği ve Enstitü İstanbul İSMEK'in ev sahipliğinde düzenlenen '2. Kadınlararası Ev Baklavası Yarışması'nın finali yapıldı.
Baklava ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.