Son dakika azalma haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan azalma gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan azalma haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 2.327 azalma haberi bulunmuştur.
Uzmanı uyardı: Yüzünüzü soğuktan koruyunSOĞUK havada, özellikle baş ve boyun bölgesinin iyi korunması gerektiğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Makbule Deniz Borucu, “Soğuk havalarda muhakkak atkı ve bere takmalı, yüzünüzü koruyacak alternatif maskeler de kullanabilirsiniz. Rüzgar ve rüzgarla gelen soğuk hava dalgası yüz sinirlerinizi kolayca zedeleyebilir. Saçlarınız ıslak ya da nemliyken dışarı çıkmamalısınız. Ani sıcaklık değişimlerinden uzak durmalısınız” dedi.
Cevdet Yılmaz: Yeni bir Siber Güvenlik Başkanlığı oluşturuyoruzCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Cumhurbaşkanlığına bağlı yeni bir Siber Güvenlik Başkanlığı oluşturuyoruz. Çok güçlü bir yapıyla bu alandaki süreçleri düzenleyecek ürünleri ve firmaları akredite edecek çok daha etkili bir şekilde ülkemizin, insanımızın, firmalarımızın siber güvenliğini sağlayacak bir yapılanmaya gidiyoruz" dedi.
Yağışlarda ekim alarmı; bazı illere hiç yağmadıMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yağış raporuna göre, ekim ayında uzun yıllar ortalamasına göre yağış yüzde 46, geçen yıla göre yüzde 27 azaldı. İzmir'in güneyi, Antalya'nın kuzeyi, Aydın, Manisa, Burdur, Mersin, Niğde, Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Şanlıurfa çevrelerinde hiç yağış kaydedilmedi. Ekim ayı yağışları Ege Bölgesi'nde son 40, Marmara Bölgesi'nde ise son 23 yılın en düşük seviyesine indi.
Bakan Yerlikaya: 12 bin polis memuru alımı gerçekleştiriyoruzİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "12 bin polis memuru alımı gerçekleştiriyoruz. 8 bin 160'ı erkek, bin 440'ı kadın olmak üzere lisans mezunlarından toplam 9 bin 600 polis almak istiyoruz. Ön lisans mezunlarından 2 bin 40'ı erkek, 360'ı kadın olmak üzere 2 bin 400 polis almak istiyoruz" dedi.
Koyunun Anadolu'da evcilleştirildiğini gösteren çalışmaHacettepe Üniversitesi ve ODTÜ'den bilim insanlarının öncülüğünde, uluslararası araştırmacı ekibin çalışmasında, evcil koyunun tarihi ortaya çıkarıldı. Uluslararası dergide yayımlanan çalışmada, koyunun Anadolu'da evcilleştirildiği ortaya konuldu.
YÖK Başkanı Özvar: Uluslararası öğrencilerin yüzde 96’sı kendi imkanlarıyla bu ülkede okumakta Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Uluslararası öğrencilerden yüzde 96’sı kendi imkanlarıyla bu ülkede okumaktadır. Ülkesinin bursu veya yurt dışındaki Türkler vasıtasıyla oranı toplam uluslararası öğrenciler içerisindeki payı yüzde 5’i ancak bulmaktadır. Dolayısıyla fevkalade bir kapasitenin öğrencilerin kendi imkanlarıyla yürütüldüğünü ifade etmek isterim” dedi.
Bakan Tunç: Soruşturmaları 'yargı tacizi' şeklinde değerlendirmek şuursuz bir harekettirAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ekrem İmamoğlu'nun 'yargı tacizi' söylemine ilişkin, "Konuyla ilgili cümleler kurarken de haddi aşmamak gerekir. 'Yargı tacizi' ne demek? Türkiye Cumhuriyeti, bir hukuk devletidir. Anayasamızın 138'inci maddesi yargı, bağımsız ve tarafsızdır. Yargı, hiç kimseden talimat almaz. Hiçbir talimatı da dikkate almaz. Bağımsız ve tarafsız yargının başlatmış olduğu soruşturmaları 'yargı tacizi' şeklinde değerlendirmek şuursuz bir harekettir" dedi.
Bakan Uraloğlu, Güzeldere Tüneli’nin açılışını yaptıVan- Hakkari kara yolu üzerindeki Güzeldere Tüneli, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun katıldığı törenle hizmete açıldı. Bakan Uraloğlu, tünelin hizmete girmesiyle birlikte ulaşım sürelerinde önemli azalma sağlanacağını söyledi.
Uzmanı uyardı: Genel olarak 35 yaşında başlıyor, ölüme yol açabiliyor, önleminizi alınYaşlanmanın vücutta birçok değişikliğe yol açtığını ve yaş aldıkça ilk kaybedilen dokunun iskelet kası olduğunu belirten Fizyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehtap Kaçar, Sarkopeni (yaşa bağlı kas kaybı) hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Kaçar, “Sarkopeni genel olarak 35 yaşında başlar ve düzenli olarak kas yapıcı antrenman yapmayan yetişkinler her on yılda yaklaşık 2 ila 3 kilogram kas kaybeder. Özellikle 60 yaşından sonra sık görülür ve 80 yaşın üzerindeki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 50’sini etkiler” diye konuştu.
Vali Sezer: Edirne'de 10 ayda 609 organizatörü yakaladıkEdirne Valisi Yunus Sezer, kentin serhat şehri olması nedeniyle göçmen kaçakçılığında hedef il konumunda olduğunu belirterek, "Geride bıraktığımız 10 ay içerisinde 609 tane organizatörü yakaladık. Bu gerçekten de geçen yıla göre oranladığımızda büyük bir artış göstermiş durumda" dedi.
Ofis ortamındaki canlı bitkilerin, stres ve kaygı seviyesini düşürdüğü tespit edildiİzmir Katip Çelebi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Kalaycı Önaç, ofis ortamında canlı bitki bulundurmanın insanın psikolojik ve fizyolojik sağlığı üzerindeki etkilerini araştırdıklarının belirterek, "Araştırma kapsamında katılımcıların kan basıncı, kalp atış hızı, vücut sıcaklığı gibi yaşamsal fonksiyonlarının yanı sıra tükürük örneğinden kortizol seviyesi gibi fizyolojik parametrelerini ölçtük, elektroensefalografi (EEG) ile beyin aktivitelerini kaydettik ve dikkat ve anksiyete testleri uyguladık. Sonuç olarak canlı bitkinin çalışma ortamında bulunmasının stres ve kaygı seviyesini oldukça anlamlı düzeyde düşürdüğünü, dikkat ve konsantrasyonu ise ciddi oranda artırdığını tespit ettik" dedi.
Bakan Yerlikaya: Belediye, terörle iltisakın hendeği değildirİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Belediyelerin var olma sebebi; şehrinde, ilçesinde, beldesinde yaşayan tüm hemşehrilerinin ortak ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Belediye, terörle iltisakın hendeği değildir. Terörle ilişki kurmak, teröre kaynak aktarmak, teröriste sahip çıkmak, sağa sola laf yetiştirmek belediyecilik değildir. Şehir eminleri terörle yandaş olamaz. Terörle sadece ama sadece mücadele edilir" dedi.
THY’de en çok yolcu artışı Uzak Doğu uçuşlarındaTürk Hava Yolları’nın (THY) 2024 yılı Ocak-Ekim dönemini kapsayan 10 aylık verilerine göre Orta Doğu uçuşlarında yolcu sayısı yüzde 16 azalırken, Uzak doğu uçuşlarında ise yüzde 22,6 arttı.
Avrupa Yakası’nda, 2018’den bu yana 3,7 milyon taşınma hareketi yaşandıCK Enerji Boğaziçi Elektrik’in ‘Gayrimenkulün Enerjisi Raporu’na göre bu yılın ilk 9 ayında İstanbul Avrupa Yakası’nda toplam taşınma hareketlerinde geçen yılın aynı dönemine göre düşüş gözlendi. Yeni konuta taşınmalar yüzde 14 gerilerken asıl hareket yüzde 6’lık artışla ikinci elde yaşandı. 2018 yılından bu yana Avrupa Yakası’nda taşınma hareketi toplam 3,7 milyonu aştı.
Çocukta oyun ilgisinin azalması lösemi belirtisiAnkara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Namık Yaşar Özbek, Türkiye'de her yıl 5 bin çocuğa kanser teşhisi konulduğunu, bunun yaklaşık 2 bin kadarının çocukluk çağı lösemisi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özbek, "Löseminin bulguları başlangıçta belirsiz oluyor. Ateş, baş ağrısı, oyuna ilginin azalması, karın ağrısı gibi her çocukta görülebilecek birtakım bulgular oluyor" dedi.
İTÜ ve BEDAŞ, olası Marmara depremine karşı ‘ivmeölçer sensör’ geliştiriyorİstanbul’un Avrupa Yakası’nda elektrik dağıtımını üstlenen Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ), Marmara Bölgesi’nde beklenen büyük depreme karşı enerji altyapısını güçlendirme amacıyla İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile bir proje geliştirmek için iş birliği protokolü imzaladı. ‘MASS Haberleşme Protokolüne Uyumlu Deprem İvmeölçer Sensörü Geliştirilmesi’ isimli proje kapsamında trafo merkezlerinin depreme dayanıklılığı önceden belirlenirken anlık olarak alınacak olan ivmeölçer verilerinin kaydedilmesi ve bu verilerin bilimsel analizlerde kullanılması sayesinde İstanbul’un deprem risk haritası çıkarılacak.
İTÜ ve BEDAŞ, olası Marmara depremine karşı ‘ivmeölçer sensör’ geliştiriyorİstanbul’un Avrupa Yakası’nda elektrik dağıtımını üstlenen Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ), Marmara Bölgesi’nde beklenen büyük depreme karşı enerji altyapısını güçlendirme amacıyla İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile bir proje geliştirmek için iş birliği protokolü imzaladı. ‘MASS Haberleşme Protokolüne Uyumlu Deprem İvmeölçer Sensörü Geliştirilmesi’ isimli proje kapsamında trafo merkezlerinin depreme dayanıklılığı önceden belirlenirken anlık olarak alınacak olan ivmeölçer verilerinin kaydedilmesi ve bu verilerin bilimsel analizlerde kullanılması sayesinde İstanbul’un deprem risk haritası çıkarılacak.
Deniz ekosistemini koruyan ‘Mavi Nefes Projesi’yle 3 yılda 250 tona yakın atık toplandıGaranti BBVA’nın, DenizTemiz Derneği-TURMEPA işbirliğiyle deniz kirliliğini azaltmak ve önlemek amacıyla Marmara Denizi’nde başlattığı ‘Mavi Nefes Projesi’ başta plastikler olmak üzere deniz çöplerinin toplanmasına ve deniz ekosisteminin korunmasına katkı sağlıyor. Proje kapsamında Eylül 2021’den bu yıl Ağustos ayına kadarki dönemde Marmara Denizi’nde 225 tondan fazla atık toplandı. Tatvan’da faaliyetlerini sürdüren Ahtapot 6, Van Gölü’nde Nisan-Ağustos döneminde 12 ton atık toplarken, Göcek’te faaliyet gösteren TURMEPA’nın 3 teknesi 2023 Mayıs ve Haziran aylarında 2 bin 141 tekneden 579 bin 385 litre atık su toplayarak, 4 milyon 635 bin litre deniz suyunun temiz kalmasına katkı sağladı.
Vali Gül: 25 operasyonda ele geçirdiğimiz 8 milyon 483 bin lirayla terörizmin finansmanına darbe vurdukİstanbul Valisi Davut Gül, 2024'ün 10 aylık emniyet verilerini açıkladı. Vali Gül, "Bu yılın ilk 10 ayında terör örgütlerine karşı yapılan 2 bin 945 operasyonda 6 bin 23 kişi yakalandı. Bu kapsamda düzenlediğimiz 25 operasyonda ele geçirdiğimiz 8 milyon 483 bin lira ile terörizmin finansmanına darbe vurduk" dedi.
Tekirdağ'da atık suları arıtılıp Marmara Denizi'ne deşarj eden OSB sayısı 6'ya yükseldiTrakya'da kirliliğiyle gündemde olan Ergene Havzası'nı korumak için devreye konulan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında Tekirdağ'da bulunan 14 organize sanayi bölgesinden (OSB) 6'sı arıtma tesislerinin tamamlayıp, günde yaklaşık 300 bin metreküp atık suyu Marmara Denizi'ne deşarj etmeye başladı.
'Sigara içmeyen kişilerde de akciğer kanserinin görülme sıklığı giderek artıyor’Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Saadettin Kılıçkap, “Akciğer kanseri bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de hem en sık görülen hem de en sık ölüme sebebiyet veren bir hastalık. Epidemiyolojik verilere göre yakın zamana kadar tüm akciğer kanserlerinin yüzde 90-95’i sigara ilişkili kanserlerdi. Ancak son dönemlerdeki kayıtlar bu oranın yüzde 80-85’lere kadar gerilediğini gösteriyor. Yani sigara içmeyen kişilerde de kanser sıklığı giderek artıyor. Çevresel faktörler, kimyasalların hayatımıza girmiş olması burada önemli rol oynuyor” dedi.
'Sigara içmeyen kişilerde de akciğer kanserinin görülme sıklığı giderek artıyor’Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Saadettin Kılıçkap, “Akciğer kanseri bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de hem en sık görülen hem de en sık ölüme sebebiyet veren bir hastalık. Epidemiyolojik verilere göre yakın zamana kadar tüm akciğer kanserlerinin yüzde 90-95’i sigara ilişkili kanserlerdi. Ancak son dönemlerdeki kayıtlar bu oranın yüzde 80-85’lere kadar gerilediğini gösteriyor. Yani sigara içmeyen kişilerde de kanser sıklığı giderek artıyor. Çevresel faktörler, kimyasalların hayatımıza girmiş olması burada önemli rol oynuyor” dedi.
Bakan Yumaklı: 2024'te şap hastalığı oranı yüzde 78 azaldıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, veteriner yol kontrol ve denetim istasyonlarının hizmete açılmasıyla hayvan hastalıklarının azaldığını belirterek, "İstatistiksel olarak hayvan hastalıklarındaki azalmayı gördük. Geçtiğimiz yıla göre 2024'te şap hastalığındaki azalma oranı yaklaşık yüzde 78" dedi.
Azalma ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.