Antalya'daki arkeolojik kazılarda 'millefiori' levhalarına ulaşıldı
Antalya'daki arkeolojik kazılarda 'millefiori' levhalarına ulaşıldıAntalya'nın Demre ilçesinde sürdürülen Myra Antik Kenti ve Limanı Andriake kazılarında, Türkiye'de ilk kez 'millefiori' (bin çiçek) tekniğiyle üretilmiş çok sayıda cam kaplama levhaya ulaşıldı.
2023'te 750 arkeolojik kazı ve araştırma yapılacak
2023'te 750 arkeolojik kazı ve araştırma yapılacakKültür ve Turizm Bakanlığı'nın izinleriyle 2023 yılında Türk ve yabancı bilim insanları ile müze müdürlükleri başkanlığındaki yaklaşık 240 bilimsel kazı çalışmasının tamamına yakını temmuz ayı itibarıyla başladı. 2023 yılı sonu itibarıyla tüm arkeolojik kazı ve araştırmaların sayısı 750’ye ulaşacak.
Aydın’da 19 arkeolojik kazı ve yüzey çalışmalarına 1 milyon 225 bin TL destek
Aydın’da 19 arkeolojik kazı ve yüzey çalışmalarına 1 milyon 225 bin TL destekAydın Valiliği, il genelinde yürütülen 19 arkeolojik kazı çalışması ve yüzey araştırmalarına toplam 1 milyon 225 bin TL kaynak sağladı.
Küllüoba Höyüğü'nde 100'den fazla mezar bulundu
Küllüoba Höyüğü'nde 100'den fazla mezar bulunduEskişehir'de, milattan önce 3 binli yıllara dayanan Anadolu'nun ilk şehir yapılanmasının gün yüzüne çıkarıldığı Küllüoba Höyüğü'ndeki arkeolojik kazılarda, 100'ün üzerinde, çoğu çömlek ve taş sanduka olan mezar ortaya çıkarıldı. Küllüoba Höyüğü Kazı Başkanı Doç. Dr. Murat Türkteki, mezarların radyokarbon verilerinin milattan önce 3 bin 200'e dayandığını söyledi. Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal ise çıkarılan 85 birey iskeleti üzerinde inceleme yapıldığını belirterek, "Geçmişte insan topluluklarını açlıktan, kıtlıktan daha fazla enfeksiyonlar öldürdü. Küllüoba da buna ilişkin ipuçları sağlıyor" dedi.
23.08.2022Video
Tunceli’de 5 bin 500 yıllık anıtsal yapı arkeolojik kazıyla gün yüzüne çıktı
Tunceli’de 5 bin 500 yıllık anıtsal yapı arkeolojik kazıyla gün yüzüne çıktıTunceli'nin Pertek ilçesinde Tozkoparan Höyüğü'nde yapılan arkeolojik kurtarma kazılarında 5 bin 500 yıllık mimarı yapılar tespit edildi. Kazı danışmanı Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Yılmaz, “Bu kazılarımızda anıtsal yapının bölümlerini açığa çıkardık. Bu anıtsal yapı bizi başta şaşırttı. Çünkü duvarlar çok kalındı. Hücre planlı bölümleri de var. Mimarı yapıların 5 bin 500 yıl öncesine ait olduğunu düşünüyoruz” dedi.
19.08.2022Kültür&Sanat