Açık Holding ve Kocaeli Üniversitesi’nden iş birliğiAçık Holding bünyesinde eğitim sunan Açık Akademi, Kocaeli Üniversitesi ile iş birliği yaptı. Proje kapsamında Elektrik Mühendisliği Bölümü öğrencilerine ‘Veri Merkezi Sistemleri’ dersi verilecek. Proje kapsamında Türkiye'de alanında uzman, nitelikli mezunların yetiştirilmesi hedefleniyor.
Cevdet Yılmaz: Afet anında kesintisiz iletişimi sağlamak için güçlü bir alt yapı kuruyoruzCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, DEİK Afetlerde Dijital Teknolojileri Rehberi Lansmanı ve Dijital Ekonomi İstişare Toplantısı’na katıldı. Burada bir konuşma yapan Yılmaz, "Özellikle Türksat 5A, 5B ve yakında devreye alınacak olan milli ve yerli uydumuz Türksat 6A uydusuyla afet anında kesintisiz iletişimi sağlamak için güçlü bir altyapı kuruyoruz. Akıllı şehir altyapılarını da afet yönetimimize entegre ediyoruz. Bulut Kent Bilgi Sistemi, afet sonrası hızlı değerlendirme yapmamıza ve kentlerdeki hasar tespit çalışmalarını daha kolay koordine etmemize olanak tanıyor" diye konuştu.
PayCore ile Hayat Finans iş birliği yaptıHayat Finans ile processing (işleme) hizmeti kapsamında Kartlı Ödeme Sistemleri projesini gerçekleştiren PayCore, Hayat Finans'a kredi kartı ve POS uygulamalarında işletim ve operasyon hizmetleri sunacak.
Bakan Uraloğlu: Otonom araçlar yüzde 40’lara varan tasarruf sağlayacakUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Ford Otosan tarafından gerçekleştirilen sürücüsüz kamyon test sürüşüne katıldı. Uraloğlu, "2035 de her iki araçtan birinin elektrikli olacağı öngörülüyor.Bu noktada bizler de ülkemizin ürettiği yerli ve milli aracımız TOGG’u fosil yakıtlı motorlar olmadan sadece elektrikli olarak üretiyoruz" İfadelerini kullandı. Uraloğlu, “Artık elektrikli ve otonom araçlar hayatımızın bir gerçeği. Bu gerçekten hareketle tüm yatırımlarımızın odağına mobilite, dijitalleşme ve çevreye duyarlılığı yerleştiriyoruz. Çünkü otonom araçların optimum düzeyde çalışabilmesi için onlara uygun olarak yolların da akıllı ulaşım sistemleriyle donatılmış akıllı yollar olması gerekiyor. Böylece Otonom Araç Motivasyonlarında lojistik firmalarına toplamda yüzde 40’lara varan tasarruf sağlanarak, tüketiciye yansıtılacak maliyetler de azalıyor" dedi.
PİLOT programına seçilen girişimciler Türk Telekom CEO'su Önal ile bir araya geldiTürkiye’nin teknoloji üreten ve ihraç eden ülke olma vizyonuna katkı sunmayı hedefleyen Türk Telekom, girişimlere; finansal kaynağın yanında uluslararası alanda iş birlikleri yapma, global yatırımcılardan yatırım alma fırsatı ve küresel pazarlara açılma konusunda stratejik destek sağlıyor. Bu kapsamda Türk Telekom Ventures PİLOT girişim hızlandırma programının 12’nci dönemine seçilen 10 yenilikçi girişim Atatürk Kültür Merkezi’nde Türk Telekom CEO’su Ümit Önal ile bir araya geldi. Programda konuşan Önal, “Türk Telekom olarak, 10 yılı aşkın süredir girişimcilik ekosisteminin büyümesine katkı sağlama motivasyonu ile teknolojinin geleceğine yönelik çalışmalarımızı ve yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Teknolojide dışa bağımlılığı azaltacak her tür çalışmayı milli görev olarak görüyoruz" dedi.
Bakan Uraloğlu: Siber saldırı söz konusu değilUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda yaşanan kesintiye dair yapılan incelemede yaşanan aksaklığın siber kaynaklı olmadığını tespit ettik. İlgili kurumlarımızla özel sektör ve kamu ile iletişim halindeyiz. İnşallah sistemi bir an önce işler hale getirerek bunu da ortadan kaldırmış olacağız" dedi.
TBMM'de, 6 Şubat depremlerinden etkilenen çocuklara yönelik hazırlanan rapor kabul edildiTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çocuk Hakları Komisyonu'nda, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen çocukların durumu ve çocuklara yönelik yürütülen çalışmaların değerlendirmesini içeren taslak raporu kabul edildi. Rapor, bir üst komisyon olan İnsan Hakları Komisyonu'nda görüşüldükten sonra kamuoyu ile paylaşılacak.
'Akıllı ulaşım' projesi 2026'da tamamlanacakUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ilk etapta Ankara, İstanbul ve Antalya'da 30 kilometrelik kesimde pilot olarak başlattıkları 'Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu' projesinin 23 Kasım 2026'da tamamlanacağını belirtti. Uraloğlu, "Proje ile yolda meydana gelen kaza, duran araç, gizli buzlanma, yola düşen nesne, yol yapım ve bakım çalışmaları, şerit veya yol kapama gibi trafik güvenliği, seyahat hızı, konfor ve zamanı etkileyen olaylar tespit edilerek yol kullanıcılarına anlık olarak bilgilendirme sağlanacak" dedi.
Bakan Uraloğlu: İHA'ların kontrolü Türksat uydularıyla daha güvenli hale gelecekUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Tüm Türksat uydularıyla dünyanın dört bir yanında İHA'larımızı kontrol altında tutabiliyoruz. Bunlar, genişletilmiş menzil ve kapsama alanıyla kesintisiz haberleşebiliyor. Artık İHA'larımızın kontrolüne dışarıdan müdahale edilmesi mümkün değil ve bu uydu iletişimi, özellikle İHA operasyonlarında oyunun kurallarını değiştiren bir unsur olarak ortaya çıkıyor. Özellikle yurt dışında görev yapan İHA'ların kontrolü, Türksat uydularıyla daha güvenli hale gelecek" dedi.
PİLOT için yeni dönem girişimleri belli olduTürk Telekom Ventures’ın girişim hızlandırma programı PİLOT için yeni dönem girişimleri belli oldu. PİLOT’un 12. dönemine kabul edilen 10 girişim, Türk Telekom Ventures’tan 30 bin USD yatırım ve 150 bin TL nakit desteği alma fırsatı yakalayacak. Türk Telekom’un iş bağlantılarından, teknoloji birikimi ve altyapısından da faydalanma imkânı bulacak olan girişimler, PİLOT programı sonunda Stanford Üniversitesi iş birliği ile ABD’de kendilerine özel tasarlanan tamamlayıcı global girişimcilik programına katılmaya hak kazanacak.
Türk Telekom ve Rönesans Holding dijitalleşme alanında iş birliği yaptıTürk Telekom, veri merkezi, akıllı otoyol ve bölge ülkelere ürün ve hizmetlerin sağlanacağı projelerde birlikte çalışma konusunda Rönesans Holding ile iyi niyet anlaşması imzaladı. Bu kapsamda; Türk Telekom'un Ankara'da yapmayı planladığı veri merkezi projesi için Rönesans Holding ile iş ortaklığı geliştirilirken, Nakkaş-Başakşehir Otoyolu Projesi'nde ise; akıllı ulaşım sistemleri (AUS), ücret toplama sistemleri (ÜTS), elektromekanik süreçlerin dizaynı, uygulaması ve işletme hizmetleri konularında ortak çalışmalar yapılacak.
Finans sektörü, Azerbaycan'daki Bakü Fintex Zirvesi'nde bir araya geldiFinans sektörü, Azerbaycan'daki Bakü Fintex Zirvesi'nde bir araya geldi. Yapay zeka destekli, CRM ve BPM yazılımları geliştiren Next4biz, devlet ve iş dünyasının üst düzey yetkililerinin de katıldığı zirvede bir panel düzenleyerek Türkiye'nin önde gelen banka ve finans profesyonellerini ağırladı.
YÖK Başkanı Özvar: Hedefimiz, uluslararası öğrenci sayısı bakımından dünyada ilk 5'e girmekYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Bugün, ülkemizdeki üniversitelerde 198 farklı ülkeden 350 bine yakın uluslararası öğrenci öğrenim görmektedir. Bu yönüyle ülkemiz dünyada en fazla öğrenciye sahip ilk 10 ülke arasına girmiş ve yükseköğretimde küresel bir eğitim merkezi haline gelmiştir. Hedefimiz uluslararası öğrenci sayısında, dünyada ilk 5’e girmektir" dedi.
Mars Logistics, 2023'ü 529,5 milyon Euro ciro ile kapattıMars Logistics, 2023 yılına ilişkin büyüme rakamlarını açıklayarak 2024 hedeflerini paylaştı. Buna göre 2023 yılını 529,5 milyon euro ciro ile kapatan şirket, 2024 yılında Euro bazında yüzde 15 büyüme hedefliyor.
ABD'de ineklerde virüs görüldü, Türk bilim insanları durumu mercek altına aldıABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, Teksas'taki bir mandıra çalışanında ve bazı ineklerde kuş gribi virüsü görülmesi üzerine bilgilendirme metni yayınladı. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri ABD'deki meslektaşları ile de iletişim kurarak inceleme yaptı. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, "Zoonotik; yani hayvandan insana bulaşır tarzda bir veri yoktu, virüs değişti. Sığırlara geçti ve Amerika'da 5 eyalette şu anda sığırlarda saptanmış durumda. Önemli olan, virüsün daha çok mutasyona uğrayıp, insana da çabuk bulaşabilir hale gelmemesi." dedi. "Geleceğin pandemisinin kuş gribinden olacağını düşünüyorum" diyen Yılmaz, "Dolayısıyla hem yetkililerin, hem bizlerin uyanık olup, bunlara hazırlık yapmamız gerekiyor. Bizlerin görevi araştırmak, devletimizin ve hem yerel hem merkezi yönetimlerin görevi de bu konuda erken davranmak. Erken tanı sistemleri, erken uyarı sistemlerinin geliştirilip ki zaten var bu tanı sistemleri, ilk çıktığı zaman orada bu virüsün, salgının söndürülmesi gerekiyor " diye konuştu.
"Yapay zekayla herkes tarım yapabilecek"BAHÇEŞEHİR Üniversitesi (BAU) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Müge Kesici, “Gelecekte yaşanabilecek gıda krizine karşı çözüm, kişilerin çiftçilik tecrübesi olmasa bile yapay zeka uygulamalarıyla daha küçük topraklarda tarım yapabilmesidir” dedi.
Bakan Kacır: Tarım teknolojilerinde sağladığımız Ar-Ge teşviki 2,4 milyar lirayı aştıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Teknoparklarımız bünyesinde tarım teknolojilerinde yeni girişimlerin filizlenmesinin destekçisi oluyoruz. Teknoparklarımızda tarım teknolojilerinde çalışan 257 teknoloji girişimimize bugüne kadar sağladığımız Ar-Ge teşviki 2,4 milyar lirayı aştı" dedi.
SAP, 'Tedarik Zinciri' etkinliği düzenlediKurumsal uygulama yazılımı şirketi SAP, tedarik zincirine özel bir etkinlik düzenledi. Sürdürülebilir, riske dayanıklı ve akıllı tedarik zincirlerine odaklanan etkinlikte farklı şirketlerden yöneticiler sunum yaptı. Ayrıca şirketin Almanya'daki merkezine canlı bağlantı yapılarak dijital üretim konusunda sanal bir deneyim yaşandı.
Bakan Osman Aşkın Bak: Sporcuları çok iyi eğitmek için antrenörlere, teknolojiye ihtiyacımız varGençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile birlikte iki bakanlık arasında imzalanan “Bilimsel Araştırma, Girişimcilik ve Gençlerde Bilimsel Farkındalığın Artırılmasına İlişkin İşbirliği Protokolü” kapsamında düzenlenen BİGG Spor Ödülleri Yarışması'nın törenine katıldı.
Garanti BBVA'nın teknoloji merkezi tanıtıldıGaranti BBVA, teknoloji vizyonunu ve yatırımlarını aktarmak ve Garanti BBVA Teknoloji’yi yakından tanıtmak amacıyla bir basın toplantısı düzenledi. Güçlü teknolojik altyapıyla sektördeki dönüşüme öncülük ettiklerini söyleyen Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, “Bugün ulaştığımız yetkinlik düşünülünce sektörde fark yaratarak son 25 yılda teknolojiye yaptığımız yatırım 5 milyar doları aştı. Bu yolculukta çok önemli ekonomik değişimler yaşadık. En iyi dönemde de en zor dönemde de değişmeyen tek önceliğimiz teknolojiye yaptığımız yatırımlar oldu” dedi.
Vodafone ve Damac’tan İzmir’de 100 milyon dolarlık veri merkezi yatırımıVodafone ve Edgnex Data Centres By DAMAC, İzmir’de yeni bir veri merkezi kurmak için güçlerini birleştirdi. Yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırımla kurulacak veri merkezi, 6 Megawatt kapasiteye kadar ulaşarak Vodafone’un Ege Bölgesi’ndeki en büyük kapasiteli veri merkezlerinden biri olacak. Yeni merkezle birlikte Vodafone’un Türkiye’nin büyükşehirlerinde bulunan veri merkezlerinin sayısı 6’ya, beyaz alan büyüklüğü ise 13 bin 500 metrekareye kadar ulaşacak. Kurulacak veri merkezinin 2025’in ilk çeyreğinde faaliyete geçmesi hedefleniyor.
Turkcell Genel Müdürü Dr. Koç: Siber korumayı ulusal güvenliğin bir parçası olarak görüyoruzTurkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, 28 Ocak Veri Koruma Günü’ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Artık dünyanın en kıymetli ham maddesinin veri olduğunun altını çizen Dr. Koç, “Verinin korunması için farkındalık sağlayan bugünün kutlanmasını çok kıymetli buluyorum. Şirket olarak siber güvenlik ve kişisel mahremiyetin korunmasını ulusal güvenliğin, toplum güvenliğinin bir parçası olarak görüyoruz” dedi.