Geri Dön
MerkezNiğde'de budama sezonu başladı

Niğde'de budama sezonu başladı

Niğde'de budama sezonu başladı

Adnan ÇELEBİ/NİĞDE,(DHA)- NİĞDE Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, baharın gelmesiyle birlikte meyve ağaçlarında budama sezonunun başladığını belirtti. Baş, üreticilere sağlıklı ve verimli bir sezon için budamanın önemini vurguladı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, meyve ağaçlarında budamanın, ağacın sağlıklı gelişimi ve verimli ürün alınabilmesi için hayati önem taşıdığını söyledi. Doğru zamanda ve doğru teknikle yapılan budamanın hastalıkları önlediğini, hava ve ışık geçirgenliğini artırarak meyve kalitesini yükselttiğini belirtti.

Baş, budamanın yalnızca dalların kesilmesi olmadığını, bitkinin gelişimine yön vermek, verimliliğini artırmak ve uzun ömürlü olmasını sağlamak amacıyla yapılan bir bakım işlemi olduğunu vurguladı.

Asım Baş, budama işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken konuları şöyle anlattı:

"Budama işlemi, kışın soğukları geçtikten sonra ve ağaçların tomurcuklanmadan önceki dönemde yapılmalıdır. Geç yapılan budama, ağaçlarda stres oluşturabilir ve gelişimini olumsuz etkileyebilir. Keskin ve temiz budama makasları, testereler kullanılmalı; budama esnasında dalların zarar görmemesi için dikkatli olunmalıdır. Kesim yapılan bölgeler, hastalık ve zararlılara karşı macun veya uygun ilaçlarla korunmalıdır. Budama sırasında hastalıklı, kurumuş ve zarar görmüş dallar temizlenmeli, sağlıklı gelişim için genç sürgünlerin korunmasına özen gösterilmelidir. Ağaç türüne göre farklı budama yöntemleri bulunmaktadır. Genç ağaçlarda şekil budaması yapılırken, verim çağındaki ağaçlarda meyve verimini artıracak budama teknikleri uygulanmalıdır. Yaşlı ağaçlarda ise gençleştirme budaması yapılarak ağacın ömrü uzatılabilir. Çiftçilerimizin budama işlemlerini doğru tekniklerle yapmaları, meyve kalitesini artırarak ekonomik anlamda da fayda sağlayacaktır. Üreticilerimiz, tarım teşkilatlarımızdan her zaman destek alabilirler" dedi.(DHA)

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber