Mersin’in katı atıkları elektriğe dönüşüyor

MERSİN, (DHA)- MERSİN’de Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri sayesinde kentin katı atıklarını elektriğe dönüştüren Büyükşehir Belediyesi, tesislerin kapasitelerini artırıyor.
Çevreye ve doğaya verdiği değerle Mersin’i her geçen gün daha temiz ve yaşanılabilir bir kent haline getirmeyi hedefleyerek, Silifke’de Göksu, Tarsus’ta Gürlü ve Akdeniz’de Sarıibrahimli’de yer alan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri sayesinde kentin katı atıklarını elektriğe dönüştüren Büyükşehir Belediyesi, tesislerin kapasitelerini artırıyor.
Sarıibrahimli Mahallesi’nde yer alan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’ndeki elektrik enerjisi üretim alanına yeni gaz motorları ekleyerek, tesisin bu alandaki kurulu gücünü yüzde 22 oranında artıran Büyükşehir, bu sayede tüm sahaların kurulu gücünü de saatte toplam 20,2 megavata çıkarmış oldu. Büyükşehir böylece, şu anda saatte 15 megavat elektrik üretebiliyor. Büyükşehir, sahalarını iyileştirmeye ve daha çok elektrik enerjisi üretmeye devam edecek.
İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı Sıfır Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü, Mersin genelindeki katı atıkların yeniden değerlendirilmesi, depolanması ve bertarafı işlemlerini yürüterek, ‘Temiz Çevre, Temiz Dünya, Temiz Enerji’ anlayışıyla çevre kirliliğinin önüne geçiyor. Böylece bu durumun insan sağlığına olumsuz etkilerini maksimum oranda azaltan Büyükşehir, atıklardan açığa çıkan zararlı gazlardan biri olan metan gazını da kullanıp elektrik üretiyor ve bu sayede sera gazı etkisini de azaltıyor. Büyükşehir bu üretimle hem iklim krizi ile mücadele ediyor, hem de tesislerinde ürettiği elektrik ile ekonomiye katkı sağlıyor.
115 BİN HANENİN AYDINLATMA ENERJİSİNE DENK GELEN ELEKTRİK ÜRETTİ
Büyükşehir, kentte oluşan evsel nitelikli atıkların değerlendirilip ekonomik değer yaratması ve olumsuz çevresel etkilerin giderilmesine hızla devam ediyor. Silifke ilçesinde Göksu Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi, Tarsus ilçesinde Gürlü Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi ve Akdeniz ilçesinde Sarıibrahimli Mahallesi’nde bulunan Merkez Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’ni bünyesinde barındıran Büyükşehir, 2024 yılında bu tesislerde toplam 719 bin 209 ton evsel nitelikli katı atığı bertaraf etti.
İlçelere kurduğu 9 adet aktarma istasyonu ile 2024 yılında 609 bin 310 ton evsel nitelikli atığın, 3 adet katı atık düzenli depolama tesislerine taşınmasını sağlayan Büyükşehir; Merkez, Silifke ve Tarsus Katı Atık Düzenli Depolama Tesislerindeki Biyogaz Elektrik Üretim Tesisleri’nde saatte ortalama 11 megavat elektrik enerjisi üretimi yaptı ve yıl boyunca 115 bin hanenin aydınlatma enerjisine denk gelen toplam 94 bin 334 megavat elektrik üretimi gerçekleştirdi.
Büyükşehir Belediyesi, 2025 yılı itibari ile Sarıibrahimli’de bulunan elektrik enerjisi üretim alanına yeni gaz motorları da ekleyerek, tesisin bu alandaki kurulu gücünü yüzde 22 oranında artırdı. Bu sayede tüm sahaların kurulu gücü de saatte toplam 20,2 megavata çıkarılmış oldu. Büyükşehir, sahalarını iyileştirmeye ve daha çok elektrik enerjisi üretmeye devam edecek.
‘ELEKTRİK ÜRETİM KAPASİTEMİZİ DÜZENLİ OLARAK ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ’
İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı’nda görev yapan Elektrik Elektronik Mühendisi Aslıhan Kula, 3 Düzenli Depolama Tesisi ile çöplerin ayrıştırılarak bertaraf noktasından elektrik üretim noktalarına olan serüvenini anlattı. Büyükşehir olarak üretim kapasitelerini düzenli olarak artırmak istediklerinden söz eden Kula, “Merkez sahamızdaki elektrik üretim tesisimize 2 ünite daha ekleyerek, tüm tesis olarak kurulu gücümüzün elektrik üretim kapasitesini yükselttik. Artan kapasitemizle birlikte, bu üretimin üzerine koyarak üretim yapmaya devam edeceğiz. Çöp bizim için sorun değil, üretim olarak şehrimize dönüş sağlayacak” dedi.
Büyükşehir’in yenilenebilir enerji konusundaki yatırımlarının da devam edeceğini sözlerine ekleyen Kula, “Yenilenebilir enerji kaynağı kullanarak da elektrik üretiyoruz. Bu sayede ülke ve belediyemizin ekonomisine katkı sağlıyoruz. Dünyada iklim krizi tüm insanlık için sorun olmaya devam ediyor. Bu kapsamda metan gazını elektrik üretiminde hammadde olarak kullanıp, zararlı etkilerini de minimize ederek üretim yapmaya devam ediyoruz. Böylece dünyamıza, iklime ve çevreye de katkıda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı. (DHA)