Geri Dön
Yerel HaberlerKüçükçekmece'de demans parkuru eğitimi yapıldı

Küçükçekmece'de demans parkuru eğitimi yapıldı

Küçükçekmece Belediyesi, demans hastalığına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla iki gün süren demans parkuru eğitimi düzenledi. Eğitimde Klinik Gerontopsikiyatrist Mefküre Ülker, demansı yavaşlatmanın mümkün olduğunun altını çizerek "Maalesef ki demansı önlemenin kesin bir yolu yok. Ancak, demans gelişme olasılığını azaltmak için kişilere sudoku ile bulmaca çözmesini ve düzenli olarak zihinsel egzersizler yaparak, zihinlerini aktif tutmalarını tavsiye ediyoruz" dedi.

Küçükçekmece'de demans parkuru eğitimi yapıldı

Kadın Eşitlik Merkezi'nde gerçekleştirilen eğitimde, demansın görülme sıklığı, risk faktörleri, teşhis ve tedavisi ile ilgili ayrıntılı bilgi verildi. Eğitime katılan vatandaşlar, teorik bilgilerin yanı sıra özel olarak hazırlanmış kostüm ve ekipmanlarla demans ve yaşlılık problemlerini algılayabildikleri parkuru deneyimledi.

ÜLKER: DEMANS HASTALARINI HATIRA ALBÜMÜYLE GEÇMİŞE GÖTÜREBİLİRSİNİZ

Klinik Gerontopsikiyatrist Mefküre Ülker, demans hastalarıyla iletişimi kolaylaştırmanın yollarını anlattığı seminerde “Bir demans hastasının bakımını üstlenen aile fertleri eski anılara bağlanarak, bu hastalar için güvenli alan yaratabilirler. Onlar için hazırlayacağınız bir hatıra albümü demans hastası kişilerin karşısındaki ile iletişimde kalmasına ve başkalarıyla konuşmasına yardımcı olabilir. Bu albüm, kişiye geçmişe bakma güzel zamanları hatırlama fırsatı verir. Ailedeki önemli kişiler ya da soy ağacı hazırlanarak demans hastasının isim, sima ve yerleri akılda tutmasına yardımcı olabilirsiniz. Ona her daim ismiyle seslenmeyi, göz teması kurmayı, elini tutarak sözlü iletişimi desteklemeyi unutmayın. Olumlu ve önemli kelimelerden oluşan kısa cümleler kurarak, onu düzeltmekten mümkün olduğunca kaçınarak, iletişimde başarılı olabilirsiniz” diye konuştu.

“HASTALAR KENDİ BAŞINA YAPABİLECEKLERİ HER ŞEYİ YAPMALILAR”

Demans hastalarına bakım veren kişilerin günlük yaşantılarını kolaylaştırmak için ipuçları da paylaşan Ülker, “Her şeyi kendi başınıza yapmaya çalışmayın. Hastanıza gereğinden fazla yardımcı olmayın. Hastalar kendi başına yapabilecekleri her şeyi yapmalılar. Her zaman mükemmel olmak zorunda olmadığınızı kabul edin. İzole olmayın ve akraba ve arkadaşlarınızı hasta ile ilgili bilgilendirin” ifadelerini kullandı.

TEKİN: EKİPMANLAR SAYESİNDE YAŞLILARIN NASIL HİSSETTİĞİNİ ANLADIM

Eğitime katılan ve demans parkurunu tamamlayan Ayşe Tekin de ‘’Eğitim beklentimin çok üzerindeydi. Oldukça yetkin ve bilgili bir doktordan hastalığı dinledik. Parkuru deneyimlemek istedim bu gerçekten çok farklı bir duyguydu. Ekipmanlar sayesinde bir yaşlının nasıl hissettiğini anlayabiliyorsunuz. Belki bu konu hakkında yapılan araştırmaları defalarca okusam bu kadar etkili olmazdı’’ dedi.

DÖNERTAŞ: BUGÜNE KADAR ÇOK BİLİNÇSİZMİŞİM

Annesi demans Hastası olan Nazan Dönertaş ise "Demans hastalarına ve yaşlılara nasıl davranmamız gerektiğini öğrendim. Bugüne kadar çok bilinçsizmişim. Annem 8 senedir bu hastalıkla mücadele ediyor, yürüyemiyor, konuşamıyor ve hiçbir şey yapamıyor. Anneme çok kızıyordum, onu anlayamıyordum. Bugünden itibaren onunla daha farklı iletişim kuracağım. Bu tarz bilinçlendirici eğitimler düzenlediği için Küçükçekmece Belediyesine çok teşekkür ederim’’ diye konuştu.