Satsuma mandalina için ilk ihracat TIR'ı 18 Ekim'de yola çıkacak
İZMİR, (DHA)-İZMİR'de 'satsuma' cinsi mandalinanın 14 Ekim'de kesimine, 18 Ekim'de ihracatına izin verilmesi kararlaştırıldı. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) Başkanı Hayrettin Uçak, 2024 yılı sonunda mandalina ihracatında 600 milyon dolar, satsuma mandalinada da 150 milyon dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
Ticaret Bakanlığı Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü başkanlığında oluşturulan Satsuma Mandarin Çeşidinin Kesim İhraç Tarihlerinin Belirlenmesi Komisyonu tarafından İzmir'e bağlı ilçelerde emsal teşkil edecek bahçelerde yapılan incelemeler ve alınan numunelerin İzmir Laboratuvar Müdürlüğü'nde yapılan analizleri tamamlandı. Analizin ardından satsuma mandalina çeşidinin 14 Ekim'de kesimine, 18 Ekim itibariyle de ihracatına izin verilmesi kararlaştırıldı.
Türkiye'nin yıllık 1,9 milyon ton mandalina üretimiyle dünyada ilk 3 ülke arasında yer aldığını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) Başkanı Hayrettin Uçak, satsuma mandalinanın en çok sevilen mandalina türü olduğunu söyledi. Uçak, "Türkiye'nin mandalinası hem iç piyasaya hem de ihracata yetecek seviyede. Tüm vatandaşlarımızı sonbahar ve kış mevsimlerinde sağlıklı ve dinç kalmaları için günlük 2-3 adet mandalina tüketmeye davet ediyoruz dedi.
NARENCİYE İHRACATININ YÜZDE 52'Sİ MANDALİNA
"Dünya genelinde mandalina üretiminden yüzde 5 pay alıyoruz" diyen Uçak sözlerini şöyle sürdürdü: " 2023 yılında Türkiye'nin yaş meyve sebze ürünleri ihracatında mandalina 576 milyon dolarlık tutarla en çok ihraç edilen ürün oldu. 2023 yılındaki 1 milyar 112 milyon dolarlık narenciye ihracatından mandalina ihracatı yüzde 52 pay aldı. İnce kabuğu, aromasıyla en çok sevilen mandalina türü olan satsuma mandalinanın ihracatı geçen yıl 134 milyon dolar olmuştu. 2024 yılının 9 aylık döneminde Türkiye'nin tüm türler toplamında mandalina ihracatı yüzde 3'lük artışla 228 milyon dolardan 235 milyon dolara yükseldi. 2024 yılı sonunda mandalina ihracatında 600 milyon dolar, satsuma mandalinada da 150 milyon dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyoruz."
'İZMİR'DE SATSUMA MANDALİNADA 166 BİN TON REKOLTE BEKLENİYOR'
İzmir'de bu yıl yaptıkları rekolte çalışmasına göre 166 bin ton satsuma mandalina üretimi beklediklerini aktaran Uçak, "İzmir Valiliği ve İzmir Tarım İl Müdürlüğü'nün Seferihisar, Menderes ve Selçuk'taki mandalina üreticilerine sağladığı 24 bin Akdeniz meyve sineği tuzağı bu yıl Akdeniz meyve sineğinin büyük ölçüde azalmasına katkı sağladı. Diğer zararlılarla mücadelede de başarılı bir sezon oldu. Mandalina kalitesi ihracat için uygun. Üreticinin emeğinin karşılığını aldığı bir sezon olması için ihracatçılarımız çaba gösterecekler. Üreticilerimiz ve ihracatçılarımız için verimli bir sezon olmasını diliyorum" dedi.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak, Ege Üniversitesi ile mandalinada kayıpları önlemek için kapsamlı bir çalışma yaptıklarına dikkati çeken Uçak, "Kayıpların sebeplerini belirledik. Bundan sonraki aşamada kayıpların önlenmesi için eğitim faaliyetleri gerçekleştireceğiz.Bunun sonucunda da mandalina üretimindeki kayıplar minimize olacak" diye konuştu.
İHRACATTA İLK ÜÇ ÜLKE RUSYA, UKRAYNA VE SIRBİSTAN VAR
Satsuma mandalina ihracatında Rusya Federasyonu 90 milyon dolarla lider ülke olurken, Rusya'yı 24 milyon dolarla Ukrayna ve 3,5 milyon dolarla Sırbistan izledi. Türkiye, 2023 yılında 47 ülkeye satsuma mandalina ihraç etti.(DHA)