Geri Dön
İzmirÖzel Ege Lisesi bölüm başkanları ve öğretmenleri LGS sorularını yorumladı

Özel Ege Lisesi bölüm başkanları ve öğretmenleri LGS sorularını yorumladı

Özel Ege Lisesi bölüm başkanları ve öğretmenleri LGS sorularını yorumladı

Özel Ege Lisesi bölüm başkanları ve öğretmenleri LGS sorularını yorumladı

İZMİR, (DHA)-Özel Ege Lisesi bölüm başkanları ve öğretmen kadrosu, 2 Haziran'da yapılan Lise Giriş Sınavı (LGS) sorularını yorumladı.

Milli Eğitim Bakanlığınca, 2 Haziran pazar günü gerçekleştirilen Lise Giriş Sınavı'na (LGS) bu yıl 8'inci sınıftaki 1 milyon 38 bin 192 öğrenci başvurdu. Sınavın birinci oturumunda öğrencilere sözel alanda Türkçe, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Yabancı Dil derslerinden toplam 50 soru soruldu. Sınavın ikinci oturumunda ise öğrencilere Matematik ve Fen Bilimleri'nden toplam 40 soru yöneltildi. Sınavın ardından soru ve cevaplar yayınlandı. Özel Ege Lisesi bölüm başkanları ve öğretmen kadrosu soruları analiz etti ve soruların zorluk derecelerini geçmiş yıllara göre kıyaslayarak yorumladı.

'ZAMAN YÖNETİMİNİ DOĞRU YAPANLARIN FARK YARATACAĞI BİR SINAV'

Türkçe sorularında öğrencilerin kazanımların tamamından sorumlu tutulduğuna dikkat çekilip, "Sözcükte anlam, şiir yorumlama, metin türleri ve yakın anlamlı cümle başlıklarından gelen soruların ayırt ediciliği yüksektir. Grafik ve görsel yorumlama soruları içeriklerinin yoğunluğu ve uzunlukları sebebiyle öğrencilerin süreyi verimli kullanmalarını gerektirmektedir. Bu sebeple zaman yönetimini doğru yapanların fark yaratacağı bir sınavdır. Anlam bilgisi soruları oldukça dikkat gerektiren tarzda ve orta uzunluktadır. 'Yazım Kuralları ve Noktalama İşaretleri' ile ilgili sorular ise dikkat ve bilgi gerektiren sorulardır" denildi. LGS Türkçe sorularında kitap okuma alışkanlığı kazanmanın, mantık ve muhakeme gücünün, görsel okuma becerisinin ve soru çözüm tekniklerine hakim olmanın önemini bir kez daha ortaya koyduğu da yorumda belirtildi.

'İLİŞKİLENDİRME YAPABİLME GÜCÜ ÖN PLANA ÇIKMIŞ'

İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sorularında ise geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kavram bilgisi üzerinde durulduğu vurgulanıp, "Hemen hemen tüm sorularda kavram bilgisi ve bilgiler arasında ilişkilendirme yapabilme gücü ön plana çıkmıştır" ifadesine yer verildi.

'BİLGİ EKSİĞİ BULUNMAYAN ÖĞRENCİLER BAŞARILI OLACAKTIR

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının ise müfredata uygun olduğunun altı çizilen yorumda, "Her üniteden soru sorulmuştur. Geçmiş yıllardan farklı olarak 3 soru doğrudan bilgi temellidir. Soruları dikkatli okuyan ve bilgi eksiği bulunmayan öğrenciler başarılı olacaktır" denildi.

İngilizce sorularının ise dil bilgisi yapılarından ziyade öğrencilerin okuduğunu anlamasını, doğru çıkarım yapıp yapmadığını ve sözcük bilgisini ölçen sorular olarak hazırlandığı kaydedildi.

'ÇIKARIM YAPMA BECERİSİNİ ÖN PLANA ÇIKARAN SORULAR'

Matematik sorularının temel bilgi düzeyini ölçen kazanım soruları olmakla birlikte mantık yürütme ve çıkarım yapma becerilerini de ölçen türden olduğunu belirtilerek, en çok sorunun kareköklü ifadelerden geldiğine değinildi.

Fen Bilimleri soruları için ise şu ifadelere yer verildi:

"Fen Bilimleri soruları kazanımlara uygun, bilgi ve yoruma dayalıdır. Mevsimler ve İklim ünitesinden önceki yıllara göre daha kolay ve sadece mevsimler kısmı ile ilgili soruya yer verilmiştir. 2022-2023 yılı sorularına göre daha fazla beceri temelli soruların olması dikkat çekicidir. Altı çizili olarak verilen 'kesinlikle doğrudur' soruları veya 'hangileri doğru olabilir' tarzdaki yorumlama soruları üst düzey bilgiyi ölçme niteliğindedir."

LGS merkezi sınav sonuçları 28 Haziran'da açıklanacağı, aynı gün yerleştirme sürecine ilişkin Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu yayımlanacağı da belirtildi.(DHA)

FOTOĞRAFLI

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber