Geri Dön
İzmirGeliştirdikleri kendi kendini yönlendiren dronla Roma’da Türkiye’yi temsil edecekler

Geliştirdikleri kendi kendini yönlendiren dronla Roma’da Türkiye’yi temsil edecekler

Geliştirdikleri kendi kendini yönlendiren dronla Roma’da Türkiye’yi temsil edecekler

Yağmur ÖNGÜN / İZMİR, (DHA)-İZMİR Ticaret Odası (İTO) Vakfı Süleyman Taştekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenleri eşliğinde kendi kendine yönlendirebilen dron geliştirdi. Öğrenciler, geliştirdikleri dronla 24 Kasım’da Roma’da düzenlenen Robot ve Matematik Olimpiyatları'nda İzmir’den gidip Türkiye’yi temsil edecek.

İzmir İl Müdürlüğü tarafından 'İzmir’de Bilim ve Teknoloji Rüzgarı: TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği-2 Gece-Gündüz Bilim’ etkinliği düzenlendi.Etkinlikte liseli gençler ve çocuklar yeteneklerini sergiledi. Etkinliğe katılan İTO Vakfı Süleyman Taştekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenleri eşliğinde geliştirdikleri kendi kendine yönlendirebilen dronla ilgi çekti. Öğrenciler, geliştirdikleri dronla 24 Kasım'da İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen Robot ve Matematik Olimpiyatları'nda Türkiye'yi temsil edecek.

İTO Vakfı Süleyman Taştekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Teknolojileri Alan Şefi Oğuz Işık, "11 yıldır dron teknolojileri uğraşıyorum. Hobi olarak başladığım sporda Milli Takım öğrencileri yetiştirmeye kadar geldim. Dron oluşturulması, droneların kullanılması, dronları kodlama ve en son dronla görüntü işliyoruz. Roma'daki robot ve Matematik olimpiyatlarında Türkiye'yi temsilen gideceğiz. Dron sistemi geliştirerek kendi kendine yönlendirebilen, kendi kendine rota oluşturabilen bir drone yaptık. Bunun üzerine devam ediyoruz" dedi.

'ROMA DA YAPILACAK DÜNYA FİNALLERİNE DAVETİYE ALDIK'

Teknoloji ve Bilişim Öğretmeni Alper Kuloğlu ile birlikte çalıştıklarını belirten Işık, "Ege Bölgesi elemelerinde Drone Race for Beginners ve Blue Entrepreneurship kategorilerinde ikinci olduktan sonra Türkiye Şampiyonası'nda 400 takım arasından her iki kategoride de birinci olarak Türkiye Şampiyonu olduk. Blue Entrepreneurship kategorisinde kargo taşımacılığı için geliştirdiğimiz teknoloji sayesinde ani tehlikeler karşısında can ve mal kaybını en aza indiren sistemle jüri tarafından yatırım yapılabilir, uyarlanabilir ve yüksek kar maliyetleri açısından Türkiye birinciliğine layık görüldük. Bu başarılarıyla dünyanın en prestijli matematik ve robot olimpiyatlarından biri olan Fibonacci Matematik ve Robot Olimpiyatları'nın Roma da yapılacak dünya finallerine davetiye aldık" dedi.

'ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ'

İTO Vakfı Süleyman Taştekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde 11’inci sınıf öğrencisi olan Tevfik Ege Özdivrik (16) de "Yarışma için öğretmenimiz Oğuz Bey, beni yönlendirdi. Benim zaten bir el becerim vardı. Yarışma için görüntüyü takip edebilen bir yazılım yapmamızı istedi. Hiçbir bilgim yoktu ama çalışıp, öğrenip yaptım. Drona yazılma yükleyerek Türkiye birinciliğine sahip oldum. Şimdi ise İtalya'da yapılacak yarışmayı bekliyoruz. Çalışıp daha iyi bir başarı elde edebileceğimi düşünüyorum" diye konuştu.

‘HEDEF DÜNYA BİRİNCİLİĞİ’

Aynı okulda 12’nci sınıf olan Hira Nur Kesik (17) de "Yarışma katılacak olduğumuz için çok mutlu ve heyecanlıyım. Halen çalışmaya devam ediyoruz. Hedefimiz dünya birinciliği" dedi.

İTO Vakfı Süleyman Taştekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde 12’inci sınıf öğrencisi Naz Duymaç (17) da "Yarışma için çok mutluyum. Hedefimiz dünya şampiyonasında birinci olmak" dedi.(DHA)

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber