Geri Dön
İstanbulOnline yabancı dil öğrenme platformu, kişilik tiplerinin dil öğrenme başarısına etkisini araştırdı

Online yabancı dil öğrenme platformu, kişilik tiplerinin dil öğrenme başarısına etkisini araştırdı

Online yabancı dil öğrenme platformu, kişilik tiplerinin dil öğrenme başarısına etkisini araştırdı

İSTANBUL, (DHA)- PREPLY’nin dil, kültür ve öğrenme temelli araştırmalarına bir yenisi daha eklendi. Platform, son araştırmasında 1940’lardan bu yana dünyanın en çok kullanılan psikolojik araçlarından birine dönüşen Myers-Briggs kişilik envanterinin önerdiği 16 farklı kişilik tipinin, yabancı dil öğrenme başarısına etkisini araştırdı. Araştırmaya göre, liderlik özellikleri baskın olan, dışa dönük, araştırmacı, sezgilerinden güç alan, analitik kabiliyetleriyle öne çıkan, planlı, mükemmelliğe önem veren kişilikler, yabancı dil öğrenmeye daha yatkın olduğu ortaya çıktı.

Preply’nin kişilik tiplerinin dil öğrenme süreçlerini etkisini ortaya koyma amacıyla yürütülen araştırmasında, tüm dünyada yaygın olarak kabul edilen, Türkiye’de en az 8 milyon kez çözüldüğü bilinen Myers-Briggs Kişilik Tipi Göstergesi (MBTI) referans alındı. Dört ana kategoride 16 farklı kişilik tipi öneren ve bireyleri içe dönüklük / dışa dönüklük, duyumsama / sezme, düşünme / hissetme ve yargıya varma / algılama tercihleri üzerinden değerlendiren testi çözen bin Preply online İngilizce kursu öğrencisine çeşitli sorular yöneltildi. Anket sonuçları, Protagonist / Önder (ENFJ), Buyurucu / Komutan (ENTJ) ve Tartışmacı (ENTP) kişilik tipine sahip olanların, dil öğrenmede en başarılı olanlar olduğunu gösterdi.

‘16 FARKLI KİŞİLİK TİPİNİN, ÖĞRENME SÜREÇLERİNDEKİ GÜÇLÜ VE GELİŞTİRİLMEYE AÇIK YÖNLERLE İLİŞKİSİNİ ORTAYA KOYUYOR’

Araştırmaya ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Preply Avrupa Bölge Müdürü Mustafa Ali Sivişoğlu, “İçe dönük biri, dışa dönük bir başkasıyla aynı şekilde mi öğrenir? Lider kişilik tipine sahip kimselerle girişimci karakter özellikleri sergileyenlerin öğrenme süreçleri nasıl farklılaşır? Kişilik tipleri nelerdir ve öğrenme sürecine nasıl etki eder? Kişiselleştirilmiş dil öğrenme deneyimleri konusunda uzman Preply olarak yürüttüğümüz araştırmaya başlarken aklımızda bu sorular vardı. Akademik kaynaklar ve gerçekleştirdiğimiz anket; algılama, bilgi işleme, karar alma ve yönetme becerileriyle farklılaşan 16 farklı kişilik tipinin, öğrenme süreçlerindeki güçlü ve geliştirilmeye açık yönlerle ilişkisini ortaya koyuyor” dedi.

‘LİDERLİK ÖZELLİKLERİ BASKIN OLAN, YABANCI DİL ÖĞRENMEYE DAHA YATKIN OLUYOR’

Myers-Briggs’in genele en çok uygulanabilen ve erişilebilir kişilik testi olduğunu belirten Sivişoğlu, “Özellikle internet kullanıcıları arasında da yaygın olan ENTJ, ENTP gibi kavramlar, bir kişilik özelliğini tanımlayan temel özelliklerin baş harfleriyle oluşturuluyor. Preply’nin araştırmasına göre liderlik özellikleri baskın olan, dışa dönük, araştırmacı, sezgilerinden güç alan, analitik kabiliyetleriyle öne çıkan, planlı, mükemmelliğe önem veren kişilikler, yabancı dil öğrenmeye daha yatkın oluyor. Myers-Briggs kişilik testine göre ENFJ, ENTJ ve ENTP karakterlerinin her biri bu ortak özellikleri paylaşıyor” diye konuştu.

‘ÖĞRENCİLERİN KİŞİLİK TİPLERİNİ BİLMEK, ÖĞRETMENLER İÇİN YOL GÖSTERİCİ OLUYOR’

Söz konusu kişilik envanterinin temelde kişilerin yeni bilgi ve görevlerle etkileşim kurma biçimlerinin, kişilik tiplerinin temel özelliklerine göre şekillendiğini öne sürdüğünü belirten Sivişoğlu, “En basit ifadeyle, örneğin içe dönük kimselerin dil öğrenmenin okuma / yazma gibi kategorilerinde daha iyi puanlar aldığını, dışa dönük kimselerin ise etkileşime dayalı öğrenme yöntemlerinde daha iyi performans gösterdiğini tespit ettik. Bazı kişilik özellikleri yabancı dil öğrenme sürecini kolaylaştırırken, bazı özelliklerin de zorlaştırdığı açıkça görülebiliyor. Örneğin yabancı dil öğrenme sürecindeki başarısı diğerlerine göre daha az olan kişilik tiplerinin, ‘Kaşifler’ grubu altında sıralanan ISTP, ISFP ve ESTP olduğu ortaya çıktığı. Genellikle yeni şeyler denemekten kaçınmayan, dikkatini toplamakta zorlanan ve kendi kendine hareket eden bu kişilik tiplerini hedefleyen öğrenme programları, karakterlerine şekil veren temel özellikler dikkate alınarak hazırlanmalı. Başka bir deyişle öğrencilerin kişilik tiplerini bilmek, öğrenme süreçlerinin nasıl tasarlanması gerektiğine dair hem öğrenciler hem de öğretmenler için yol gösterici oluyor” diye belirtti.

‘DİLERSE KONUŞMA PRATİĞİ YAPARAK AKICILIĞINI GELİŞTİREBİLİR’

44 bini aşkın dil öğretmeniyle İngilizce özel ders başta olmak üzere onlarca dilde ihtiyaca yönelik online dil dersleri sunduklarını belirten Sivişoğlu, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Bir kişilik tipinin öğrenme sürecinde diğerinden daha başarılı olması, bu tip göstergelerinden birinin daha iyi olduğu anlamına gelmiyor. Kişilik tiplerinin öğrenme başarısına etkisine dair araştırmamızın temel amacı, öğrencileri güçlü yanlarını ve gelişime açık yönlerini keşfederek, ihtiyaçlarına daha net bir biçimde belirlemeye teşvik etmek. Kendisini daha iyi tanıyan bir öğrenci, Preply gibi öğrenme sürecini kişiselleştirme olanağı sunan platformları kullanarak, en kısa sürede en iyi sonuca ulaşabileceği öğrenme yolculuğunu kendisi tasarlayabilir. Örneğin dilerse konuşma pratiği yaparak akıcılığını geliştirebilir, dilerse dili kültür perspektifiyle birlikte öğrenmeye odaklanır, dilerse de gramer ve dilbilgisi becerisini iyileştirmeye çalışır. Preply olarak güçlü ve gelişime açık yönlerini bilen herkesin, yabancı dil öğrenme sürecinde başarıya ulaşabileceğine inanıyoruz. Online yabancı dil kursu ihtiyacına yanıt vermede yeni bir dönem başlatan Preply olarak tüm taleplere uygun programı sunabilecek on binlerce öğretmenimizle, her öğrencinin yanındayız.”

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber