Geri Dön
MerkezGüney Asya’nın durumu ve geleceği Bağcılar’da ele alındı

Güney Asya’nın durumu ve geleceği Bağcılar’da ele alındı

Güney Asya’nın durumu ve geleceği Bağcılar’da ele alındı

İSTANBUL, (DHA) - Bağcılar Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Yeniden Güney Asya Girişimi Güney Asya Ülke Analizleri sempozyumunda siyasetçi, akademisyen, gazeteci ve alanında uzman isimler hem Güney Asya bölgesinin önemine dikkat çekti hem de ülkemizle ilişkileri üzerinde durdu. Programda Afganistan ve Pakistan Başkonsolosları da ülkelerindeki sorunlara değindi.

Bağcılar Belediyesi, Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (GASAM) ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) İşbirliğiyle Yeniden Güney Asya Girişimi Güney Asya Ülke Analizleri sempozyumu düzenlendi. Bağcılar Belediyesi Başkanlık Sahnesi’nde gerçekleştirilen programa; AK Parti Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ali Şahin, AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, Bağcılar Kaymakamı Abdullah Uçgun, Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, Afganistan İstanbul Başkonsolosu Mohammad Amin Yaqoubi, Pakistan İstanbul Başkonsolosu Danish Mahmood, AK Parti Bağcılar İlçe Başkanı Rüstem Tüysüz, GASAM Başkanı Cemal Demir ile ilçe sakinleri katıldı.

GÜÇ VE ZENGİNLİĞİN BATIDAN DOĞUYA KAYDIĞI BİR BÖLGE

Türkiye-Pakistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanlığı’nı da yürüten Ali Şahin, Türkiye’nin jeopolitik konumunun önemini anlatarak başladığı konuşmasında şunları söyledi:

Yüzyıl boyunca Türkiye hep batı eksenli bir politika ortaya koydu. Bu bakış maalesef ki bize kuzeyimizde, doğumuzda ve güneyimizde birçok şeyi de kaybettirdi. Biraz da bunun farkında olarak 2004 yılında ülkemizin Güney Asya politikalarına yön verebilmek, o bölge ülkeleriyle ülkemizin ilişkilerini derinleştirebilmek, hak ettiği noktalara taşıyabilmek ve bölgesel ilkişileri, kalkınmaları desteklemek adına GASAM’ı vücuda geçirdik. Güney Asya, olağanüstü bir bölge. Dünya nüfusunun dörtte birini barındıran bir bölge. Aynı zamanda Türkiye ile kadim kültürel bağları olan bir bölge. Bölge aynı zamanda büyük bir ekonomik gelişim içerisinde küresel ölçekte özelikle çift kutuplu dünyanın yerini bölgesel güçlere, bölgeselleşmeye bıraktığı bir süreçte Güney Asya’nın ümit vaat eden, büyüyen güç ve zenginliğin batıdan doğaya kaydığı bir bölge olarak karşımıza çıkıyor.”

Aynı zamanda Türkiye-Sri Lanka Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Ahmet Hamdi Çamlı da Türkiye’nin Güney Asya ülkeleriyle güçlü tarihi ve kültürel ilişkilerinin önemi üzerinde durdu.

Programın daha iyi bir dünya çabasına katkı sunacağını belirten Osman Nuri Kabaktepe ise “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiği dünyanın 5’ten büyük olduğu ve daha adil bir dünya kurmanın mümkün olduğu inancını ve iradesini hiçbir zaman kaybetmeden bu ve benzeri çalışmaların temel parametresi kılmak lazım” dedi.

Bağcılar’ın Anadolu’daki bütün şehirlerden gelen fertlerin toplandığı bir ilçe olduğunu söyleyen Abdullah Özdemir de “Türkiye’mizin mozaiği aynı zamanda Balkanlar’dan Orta Asya’ya kadar uzanan bölgeden gelen vatandaşlarımızın yaşadığı bir ilçeyiz. Bu açıdan hem ülke içinde hem gönül coğrafyası özelinde bir mozaiği oluşturuyoruz. Belediyemizin kuruluşundan bu yana görül coğrafyamızla yakın ilişkilere devam ettik. Bağlarımızı her zaman koruduk. Biz de göreve geldiğimizden bu yana bu geleneği daha ileri noktalar taşıma gayreti içinde olduk” ifadelerini kullandı. Özdemir, belediye olarak Güney Asya başta olmak üzere yurtdışına yönelik yapılan çalışmaları anlattı.

AFGANİSTAN’DA KADINLAR EĞİTİMDEN MAHRUM BIRAKILIYOR

Ülkesindeki sıkıntıları dile getiren Afganistan İstanbul Başkonsolosu Mohammad Amin Yaqoubi ise şöyle konuştu:

 “Afganistan jeopolitik açıdan önemli olduğu gibi demografik açıdan da Asya kıtasının aynası gibidir. Asya kıtasında yaşayan bütün kültürlerin hemen hemen hepsi Afganistan’da yaşamaktadır. Allah’ın ilk emri “oku” fakat bugün Afganistan’da hakim güç, kızların okula gitmesini yasaklamakta ve ülkenin yüzde 50 nüfusunu oluşturan kadınlar temel hakları olan eğitimden mahrum bırakılmaktadır. Dindar Afganistan’ın inancında ve kültüründe yeri olmayan bu uygulamayı, dünya sadece kınamak dışında hiçbir şey yapmamaktadır. Bu karanlık günler yakında sona erecektir. Allah’ın izniyle Afganistan halkı aydınlığa kavuşacaktır.”

JEOPOLİTİK VE JEOEKONOMİK MERKEZLERDEN BİRİ

Protokol konuşmalarının ardından oturuma geçildi. GASAM YİK Başkanı Lokman Ayva’nın moderatörlüğünde yapılan oturumda; öğretim üyeleri Prof. Dr. İsmail Ermağan, Doç. Dr. Ömer Aslan, Dr. Hayati Ünlü ve Gazeteci-Yazar Turan Kışlakçı sahnede yerini aldı.

Panelistler, Afganistan, Bangladeş, Butan, Hindistan, Maldivler, Nepal, Pakistan ve Sri Lanka’yı içeren Güney Asya ülkelerindeki gelişmeleri derinlemesine ele aldı. Bunun yanında dünyanın jeostratejik, jeopolitik ve jeoekonomik merkezlerinden biri haline gelen bölgenin, sahip olduğu kritik önem vurgulandı. Sempozyumda, “Türkiye’nin halklarıyla köklü dostluk bağlarının bulunduğu bu ülkelerle ilişkileri ve iş birliğinin gelişmesi bölgesel barış, istikrar ve iş birliğine önemli katkı sağlamaktadır” görüşü dile getirildi.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber