Geri Dön
İstanbulDHA İSTANBUL BÜLTENİ - 3

DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 3

DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 3

DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 3

1- BAKAN BOLAT: YAPAY ZEKA TEKNOLOJİSİNİN NEREYE EVRİLEBİLECEĞİNİ TASAVVUR ETMEK ÇOK ZOR

Kübra SONKAYA- Hasan YILDIRIM /İSTANBUL,(DHA)- TİCARET Bakanı Ömer Bolat, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen 'Yapay Zeka Çağı - Sürdürülebilir Gelecek' temalı 'Global Liderler Zirvesi 2024' programına katıldı. Burada konuşan Bakan Bolat, 'Yapay zeka teknolojisinin önümüzdeki 10 - 15 yılda nereye evrilebileceğini bugünden tasavvur etmek çok zor. Muhtemel fayda ve fırsatların yanında yapay zeka çağının pek çok soru işareti de beraberinde getirdiğine dikkat çekmek isterim' dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen 'Yapay Zeka Çağı - Sürdürülebilir Gelecek' temalı Global Liderler Zirvesi'nde konuştu. Programda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ve çok sayıda katılımcı da hazır bulundu.

'BU TEKNOLOJİNİN İNSANLIĞI TEDİRGİN ETMESİ KAÇINILMAZDIR'

Ticaret Bakanı Bolat, 'Yapay zeka teknolojisinin önümüzdeki 10 - 15 yılda nereye evrilebileceğini bugünden tasavvur etmek çok zor. Muhtemel fayda ve fırsatların yanında yapay zeka çağının pek çok soru işareti de beraberinde getirdiğine dikkat çekmek isterim. Bu kadar yıkıcı bir teknolojinin insanlığı tedirgin etmesi de kaçınılmazdır. Hukuki ve güvenlikle ilgili riskler yanında bazı sosyal sorunlara yol açma ihtimali ne yazık ki gözardı edilemeyecek kadar önemlidir. Dünya gündeminini bir diğer önemli konusu da küresel ısınma ve iklim değişikliği başta olmak üzere sürdürülebilirliğe ilişkin endişelerdir.' dedi.

'SORUNLARIN ÇOĞU SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMAYI TEŞVİK EDEREK ÇÖZÜLEBİLİR'

Konuşmasında Yeşil Mutabakata da değinen Bakan Bolat, 'Sürdürülebilirlik, genelde gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama kabiliyetinden taviz vermeden, kendi ihtiyaçlarımızı karşılamak olarak tanımlayabiliriz. Kaynakların sınırlı olduğunun farkında olmak ve kaynakların kullanılma biçiminin gelecek nesiller üzerindeki etkilerini hesaba katmak sürdürülebilirliğin temelini oluşturmaktadır. İklim değişikliği, kuraklık, eşitsizlik ve açlık gibi insanlığın karşı karşıya olduğu sorunların çoğu, ancak küresel düzeyde ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik ederek çözülebilir. Bizim Türkiye'de Ticaret Bakanlığı olarak açıkladığımız Yeşil Mutabakat Eylem Planı ülkemizin sürdürülebilir ve kaynakları etkin şekilde kullanan bir ekonomiye geçişine katkı sağlama planımız yürürlüktedir. Bu plan kapsamında; sınırda karbon düzenlemeleri, yeşil ve döngüsel ekonomi, yeşil finansman, temiz, ekonomik ve güvenli enerji arzı tedariki, sürdürülebilir tarım, sürdürülebilir akıllı ulaşım, iklim değişikliğiyle mücadele, diplomasi ve Avrupa Yeşil Mutabakatı bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri başlıkları altında belirlenen hedeflere ulaşmak amacıyla hayata geçirilecek eylemlere yer verdik' ifadelerini kullandı.

'ŞİRKETLERİN ALDIĞI DANIŞMANLIK HİZMETİ GİDERLERİ 5 YIL SÜRESİNCE BAKANLIĞIMIZCA DESTEKLENECEK'

Bakanlığın şirketlere yönelik destek paketlerini vurgulayan Bolat, 'Ticaret Bakanlığımız sürdürülebilirlk ve yeşil dönüşüm konularında özel sektörümüze çok ciddi destekler sağlamaktadır. Bu çerçevede 1 ay kadar önce kamuoyuna takdimini yaptığımız Responsible (Sorumluluk) Programı adı altında uygulamaya başladığımız Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteğiyle, şirketlerin kurumsal sürdürülebilirlik odaklı dönüşümü sağlamaları için farkındalık yaratmak, mevcut durum analiz etmek, mevcut durumun iyileştirilmesine yönelik yol haritası hazırlamak, şirketlerin ulusal ve uluslararası fonlara erişiminin kolaylaştırmak amacıyla, şirketlerin alacağı danışmanlık hizmet giderlerini 5 yıl boyunca yüzde 50 oranında Ticaret Bakanlığımız destekleyecektir. Bunun yanında sürdürülebilirliğe yönelik çok sayıda hizmet de desteklerimiz kapsamındadır. Sürdürülebilirlik ve yeşil mutabakata uyum noktasında şirketlerin ihtiyaç duyduğu konular desteklenmekte, tüm süreçlerin sürdürülebilir olmasını da hedeflemekteyiz. Yapay zeka destekli Kolay İhracat Platformu (KİP); ihracatçılarımızın ürünlerini nerelere ihraç edeceği, hangi ürünü ihraç etmeleri gerektiği gibi sorulara makine öğrenmesi algoritmalarını kullanarak çözümler sunmaktadır. Bu kolay ihracat platformunun en büyük yeniliklerinden biri de makine öğrenmesi algoritmalarıyla hedef pazar önerisi yapan akıllı ihracat robotudur ' ifadelerini kullandı.

Görüntü Dökümü:

-------------

-Salondan görüntüler

-Bakan Bolat'ın konuşması

-Bakan Bolat'a plaket takdimi

-Genel ve detay görüntüler

===

2- CANDAN KARDEŞLERİN YARGILANMASINA DEVAM EDİLİYOR - 2 / EK BİLGİLERLE

Derya EVREN KORKMAZ/İSTANBUL, (DHA)- DOLANDIRICILIK ve suç örgütüne üye olmak suçlarından haklarında başlatılan soruşturma kapsamında Bahar Candan ve ablası Nihal Candan'ın da aralarında olduğu 21 sanığın yargılanmasına devam ediliyor. Küçükçekmece Adliyesi 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tutuklu bulunan Bahar Candan ile sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen ablası Nihal Candan hazır bulundu.

GAZETECİLERİN SORULARINA KALP İŞARETİYLE CEVAP VERDİ

Dolandırıcılık ve suç örgütüne üye olmaktan haklarında başlatılan soruşturma kapsamında Bahar Candan ve ablası Nihal Candan'ın da aralarında olduğu 21 sanığın yargılanmasına devam ediliyor. Küçükçekmece Adliyesi 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya müşteki ifadelerinin dinlenmesinin ardından ara verildi. Verilen arada adliyeden çıkan Nihal Candan 'Kardeşinizin tahliye olacağını düşünüyor musunuz ?' sorularına tek eliyle kalp işareti yaparak cevap verdi. Candan gazetecilerin diğer sorularını ise yanıtsız bıraktı.

'KENDİSİNİ DOLANDIRDIM MI'

5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya verilen öğle arasının ardından devam edildi. Mimar olan Sinan Damgacı, sanıklarla bir klinik açılışı vesilesiyle tanıştıklarını, sanıklardan Refik Ersin Eroğlu'nun kendisine kliniğin işleri için teklif getirdiğini ve kendisinin de kabul ettiğini belirtti. Damgacı, 'Refik Ersin Eroğlu, sürekli Onursal Adıgüzel ile vekillikle ilgili konuşuyordu. Milletvekili adayı olacağını söylüyordu. Ben bunları gördükçe karşımdaki insanların güçlü olduklarına kanaat getirdim. Refik Ersin Eroğlu bana 'Bize çok faydan oldu, klinik çok güzel oldu bir araç işimiz var' dedi. Elinde TMSF'nin el koyduğu araçlar olduğunu, ihale sürecini sadece kendilerinin yönettiğini ve buradan bana piyasa fiyatının altında birkaç araç verileceğini söyledi. Ben denemek açısından bir araca yazıldım. Bazı toplantılarda Nihal ve Bahar Candan'ı da görürdüm. Onların da araç aldıklarını sanıyordum. Bir toplantıda Bahar Onur Apaydın'dan para istemişti ancak niye istediğini bilmiyordum. Onur da ona kızmıştı' ifadelerini kullandı. Daha sonra sanıkların ve vekillerinin sorularına cevap veren Damgacı, mahkeme başkanının 'Sanıklardan şikayetçi misiniz?' sorusuna ise 'Şikayetçiyim' diye cevap verdi.

Bahar Candan bunun üzerine müşteki Sinan Damgacı'ya soru sordu. Candan 'Sinan Bey konuşmasında Bahar Candan ve Nihal Candan'ın hiçbirşeyini görmedim dedi. Sanıklardan şikayetçi olduğunu söyledi. Ben 1 yıldır cezaevindeyim. Kendisini dolandırdım mı? Bizden şikayetçi mi' diye sordu. Tanığın 'Eğer bu dolandırıcılık sisteminin içindeyse şikayetçiyim' demesi üzerine Candan, 'Böyle saçma şey mi olur?' cümleleriyle duruma tepki gösterdi.

AĞLAYARAK DURUŞMA SALONUNDAN ÇIKTI

Duruşma sırasında Bahar Candan soru sorduğu sırada ablası Nihal Candan da konuşmaya dahil oldu. Candan, 'Biz mış-muş'larla çok uzun süre ceza yattık' diye konuştu. Mahkeme başkanı ise, sanıklara 'Şimdi sırası değil daha sonra size de söz hakkı vereceğim' dedi. Nihal Candan ise, mahkeme başkanından özür dileyip ağlayarak duruşma salonundan çıktı.

Görüntü Dökümü

---------

- Nihal Candan'dan görüntü

- Kalp işareti yapması

3- GÜNGÖREN'DE MÜZİSYENİ DÖVEREK ÖLDÜREN 2 SANIĞIN DURUŞMASI 4 ARALIK'A ERTELENDİ

Leyla YILDIZ- Hadican EROL / İSTANBUL, (DHA)- Güngören'deki bir restoranda müzisyen Umut Emre Aytekin'i darbederek ölümüne neden oldukları öne sürülen iki şüpheli 'kasten öldürme' suçundan müebbet hapis cezası istemiyle hakim karşısına çıktı. Duruşma 4 Aralık'a ertelendi.

Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Hayrettin Öztaşçı, Ceyhun Tuzcu, taraf avukatları ve maktul Umut Emre Aytekin'in annesi Nermin Kıvrak katıldı.

'ÖLDÜĞÜNÜ OLAYDAN SAATLER SONRA ÖĞRENDİK'

Sanık Hayrettin Öztaşçı savunmasında, olaydan önceki akşam sanık Ceyhun Tuzcu'yla parkta oturup, şarkı sözü yazdıklarını, telefon şarjı bittiği için restorana gittiklerini söyledi. Öztaşçı savunmasının devamında "Gece saat 04.00 sıralarında Ceyhun Tuzcu'yla kahve aldık, Rahmetli masaya geldi. 'Siz yemek mi yediniz.' dedi. Ben kafamı kaldırıp baktım. Ceyhun 'yok abi, bizden öncekiler yemiştir' dedi. Maktul bize 'Siz ne yapıyorsunuz' dedi. Bizde 'kahve içiyoruz' dedik. Sinkaflı küfrederek 'evde için' dedi. Sonra yerine gitti, biz kafasının güzel olduğunu anladık. Sonra yine geldi. Gözleriyle gözümüze kitlendi. 'Niye hala buradasınız' dedi. Küfürler etti. Kasaya doğru giderken hala söyleniyordu. Bizde yanına gittik. Ben yumruk attım. Düşecek gibi oldu, düşmesin diye tuttum. Beraber yere düştük. Nefesini kontrol ettiler, yaşıyordu. Öldüğünü olaydan saatler sonra öğrendik" dedi.

'ÖLMESI HİÇ AKLIMDA YOKTU'

Sanık Ceyhun Tuzcu ifadesinde, "Olay günü telefonun şarjı bittiği için restorana gittik, kahve almaya gittim, masaya geri döndüğümde ise masaya maktul gelerek küfürler etti. 'Dua et o kahveyi suratına çarpmıyorum' dedi. Maktul sürekli küfretti. Bize bekleyin deyip parmağını sallayarak gitti. Bizim tepsilerimizi aldığımızı fark edip bizi sokak çocuğu sandığı için bence bize küfürler etti. Kasaya giderken yine bağıra bağıra bir şeyler söylüyordu. Ona doğru koşmaya başladım. Tam gittiğim an Hayrettin maktule vurdu. Maktul yerdeyken ben 3-4 tane tekme vurdum. Ben Hayrettin'i ayırdım. Ölmesi hiç aklımda yoktu" ifadelerini kullandı.

'ÇOCUĞUM NAİF BİRİYDİ'

Hayatını kaybeden Umut Emre Aytekin'in annesi Nermin Kıvrak, çocuğunun çok naif olduğunu, çevresinde bulunan kimseye şiddet uygulamadığını, çocuğunun katledilmesine dayanamadığını, adalete ve Allah'a güvendiğini söyledi.

'KANITLAMAYA, İZAH ETMEYE ÇALIŞTIK'

Duruşma sonrası açıklama yapan Avukat Ömer Faruk Söylemez, "4 Şubat 2024 tarihinde fast food restoranında iki saldırgan tarafından kaydedilen Umut Emre Aytekin'in 'kasten öldürme' ye ilişkin davasının ilk duruşması bugün görüldü. Sanıklar zaten tutuklulardı ve ceza evinden bizzat getirilip dinlenildi. Sanıklar emniyette vermiş olduğu ifadeleri aynen tekrar ederek biz Umut Emre'yi öldürmek istemedik biz Umut Emre'yi yaralamak istedik. Umut Emre'ye saldırma sebebimiz de bize ağır küfürler etmesi şeklindeydi. Ancak biz bu ifadelerin doğru olmadığını ve olamayacağını ve mümkün olmadığını, Umut Emre'nin özgeçmişi ile karakteriyle ve olaya ilişkin kamera kayıtları ve diğer emarelerle birlikte kanıtlamaya, izah etmeye çalıştık. Sanık Ceyhun Tuzcu'nun Umut Emre'nin nişanlısı Maria'ya karşı sözlü veya gözlü bir tacizi olabilir. Kamera kayıtlarında ses kaydı olmadığı için sözlü bir şey varsa da biz göremiyoruz ama gözlü tacizin farkındayız. Duruşma şu anda 4 Aralık 2024 tarihine ertelendi" dedi.

'BEN ACI ÇEKMEKTEN BAŞKA BİR ŞEY YAPMIYORUM'

Avukatın açıklamasının ardından konuşan Nermin Kıvrak, "Adalet yerini bulursa o emsal güzel bir emsal olacak. Benim kişisel yapabileceğim başka bir şey yok. Ben acı çekmekten başka bir şey yapmıyorum. Herkes unutabilir ama ben annesiyim onun o benim bir tanem. Keşke şuradan çıkıp gelse. Ama sadece adalet arayışımızı belirtmek için buradayım" ifadelerini kullandı.

DURUŞMA 4 ARALIĞA ERTELENDİ

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi. Eksik hususların giderilmesi için duruşmayı 4 Aralık'a erteledi.

İDDİANAMEDEN

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 4 Şubat'ta Güngören Abdurrahman Nafiz Gürman Mahallesi General Ali Rıza Gürcan Caddesi'ndeki restoranda şüpheliler Hayrettin Öztaşçı ve Ceyhun Tuzcu'nun müzisyen Umut Emre Aytekin'i yumruk ve tekme darbeleriyle öldürdükleri belirtildi. Hazırlanan iddianamede, iş yeri kamera kayıtlarının incelenmesi sonucu, Umut Emre Aytekin ve nişanlısının saat 05.30 sıralarında iş yerine gelip, ellerindeki yiyeceklerle sanıkların bulunduğu masanın arkasındaki masaya oturdukları, bir süre sonra Aytekin ile şüpheliler arasında masa başında konuşma geçtiği aktarıldı. Konuşmanın ardından Aytekin'in saat 06.30 sıralarında restorandaki bankonun önünde beklediği, sanık Hayrettin Öztaşçı'nın Aytekin'i kafasına yumruk atıp boğazını sıkarak yere düşürdüğü anlatılan iddianamede, diğer sanık Ceyhun Tuzcu'nun Aytekin'i birden fazla kez tekmelediği kaydedildi. İddianamede, sanıklar Ceyhun Tuzcu ile Hayrettin Öztaşçı'nın "kasten öldürme" suçundan müebbet hapisle cezalandırılmaları istendi.

Görüntü Dökümü:

-----------------

-Basın açıklaması

-Avukat Ömer Faruk Söylemez

(Arşiv)

====

4-HAYDARPAŞA LİMANI'NDAN KALKAN PD-30 İSİMLİ YÜZER HAVUZ BOĞAZDAN GEÇİYOR-5 / YENİ GÖRÜNTÜLERLE

İSTANBUL, (DHA)- Haydarpaşa Limanı'ndan kalkan PD-30 isimli yüzer havuzla birlikte toplam 392 metrelik yedekli geçiş nedeniyle İstanbul Boğazı gemi trafiği çift yönlü olarak askıya alındı. Yüzer Havuzun 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün altından geçişi havadan ve karadan görüntülendi.

Konuyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. Açıklamada, "İstanbul Boğazı gemi trafiği, Haydarpaşa Limanı'ndan kalkış yapacak olan Gemi Kurtaran Römorkörü yedeğindeki PD-30 isimli yüzer havuzla toplam 392 metrelik yedek boyuna sahip yedekli geçiş dolayısıyla çift yönlü ve geçici olarak askıya alındı" denildi.

Rus bandıralı PD-30 yüzer havuzun geçiş hazırlıkları sürüyor. Çalışmaların ardından boğaz geçişine başlayacak olan yüzer havuza 5 kurtarma römorkörü ve 5 kılavuz kaptan eşlik ediyor. Boğazdan geçişi devam eden yüzer havuzun 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün altından geçişi havadan ve karadan görüntülendi.

Görüntü Dökümü:

---

(Drone ve aktüel görüntüler)

-PD-30 yüzer havuzundan detaylar

-Yüzer havuzun 15 Temmuz Köprüsü altından geçişi

===

5--ESENYURT'TA İŞYERİNE SİLAHLI SALDIRI: 7 GÖZALTI (Ek bilgilerle)

Ali AKSOYER/İSTANBUL,(DHA)- ESENYURT'ta zırhlı polis aracının yanından bir işyerine ateş açarak kaçan motosikletli 2 şüpheli ve bağlantılı olduğu çetenin peşine düşen İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün düzenlediği 'Kuyu-25 Operasyonu'nda 7 kişi gözaltına alındı. Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "İstanbul'un Esenyurt ilçesinde düzenlenen 'KUYU-25' operasyonunda Yurt Dışı Firari Organize Suç Örgütü elebaşı tarafından yönlendirilen Organize Suç Örgütü üyesi 7 şüpheli yakalandı" dedi.

Olay, 12 Eylül Perşembe günü Piri Reis Mahallesi, Necip Fazıl Kısakürek caddesinde meydana geldi. Gece saatlerinde motosikletli iki şüpheli caddedeki restorana ateş açtı. Bu sırada aynı noktada görevli Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne bağlı ekiplerin de karşılık vermesiyle saldırganlardan biri bacağından yaralandı. Kaçan saldırganların yakalanması için İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı. Güvenlik kameralarına yansıyan olayla ilgili belirlenen 7 kişi, 'Kuyu-25 Operasyonu' ile yakalanarak gözaltına alındı.

İÇİŞLERİ BAKANI ALİ YERLİKAYA SOSYAL MEDYA HESABINDAN DUYURDU

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda operasyonla ilgili bilgiler verdi. Yerlikaya paylaşımında, "İstanbul'un Esenyurt ilçesinde düzenlenen "KUYU-25" operasyonunda Yurt Dışı Firari Organize Suç Örgütü elebaşı tarafından yönlendirilen Organize Suç Örgütü üyesi 7 şüpheli yakalandı. Sosyal medyada İstanbul'un Esenyurt ilçesinde motosikletli şüpheli şahısların zırhlı polis aracının yanından geçerek bir iş yerini kurşunladığı görüntüler yayınlanmıştı. Olay saatinde İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan uygulama bitişi esnasında plakasız motosikletteki 2 şahsın, zırhlı araç yanından geçerken iş yerine yönelik ateş ettikleri esnada Polis Memurlarının da silahla karşılık vermesi üzerine C.Ç. isimli şahıs bacağından yaralanmış ancak olay yerinden kaçmıştı" ifadelerini kullandı.

ÖRGÜT LİDERİNİN 20 SUÇTAN KAYDI VAR

Yerlikaya'nın açıklamasında, örgütün liderliğini yapan M.K.'nın 20 ayrı suçtan kaydı olduğunu belirtti. Yerlikaya açıklamasında ayrıca, "Yapılan çalışmalar sonucu kurşunlanan işyerinin sahibi E.K.'yi bir şahsın tehdit ettiği belirlendi. İstanbul Organize Şube Müdürlüğünce şahsın yurt dışında bulunan Organize Suç Örgütü elebaşı ve 20 ayrı suç kaydı bulunan M.K. isimli şahıs olduğu; Ruhsatsız ateşli silahlarla mermi satın alma, taşıma veya bulundurma, Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, Uyuşturucu/uyarıcı madde imal ve ticareti olmak üzere 3 ayrı suçtan aranması bulunduğu tespit edildi. Konuyla ilgili şüpheli şahıslara yönelik İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğünce İstanbul'un Esenyurt ilçesinde düzenlenen operasyonda 7 organize suç örgütü üyesi yakalandı. Operasyon sonucu yapılan aramada; 3 adet ruhsatsız suikast silahı ve çok sayıda fişek ele geçirildi" dedi.

ŞÜPHELİLER ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Asayiş Şube Müdürlüğünde sorgulanan şüphelilerin restoranla aralarındaki bir husumet yüzünden olayı gerçekleştirdiklerini söyledikleri öğrenildi. Şüpheliler adliyeye sevk edildi.

Görüntü Dökümü

-----------------

-Şüphelilerin adliyeye sevki

-Olay anı güvenlik kamera görüntüsü

-Şüphelilerin yakalanıp şubeye getiriliş anları polis kamerası

===

6-BEYKOZ'DA BULUNAN EL BOMBALARIYLA İLGİLİ 9 KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

İSTANBUL, (DHA)-BEYKOZ'da yol kenarında bulunan 2 el bombasıyla ilgili yürütülen soruşturmada gözaltına alınan 9 kişi emniyette yapılan işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi. Gözaltına alınanların ev ve iş yerinde yapılan aramada; uzun namlulu silah, balistik yelek, kar maskesi ve bir adet çalıntı araç ele geçirildi.

Beykoz-Kavacık bağlantı yolunda 12 Eylül'de yol kenarında bulunan 2 adet el bombasıyla ilgili İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmanın ardından 14 Eylül'de düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 9 kişi emniyette yapılan işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi. Şişli'de 3 adrese yapılan baskında A.K., O.G., A.K., A.B., M.S.K. ve S.D. gözaltına alınmış yapılan aramalarda ise; 2 adet uzun namlulu silah, 3 adet uzun namlulu silah şarjörü, 72 adet çeşitli ebatlarda fişek, 2 adet balistik yelek, 4 adet kar maskesi, bir adet çalıntı araç ile bir miktar uyuşturucu madde ele geçirildi.

Görüntü dökümü:

---

Operasyon görüntüsü

Şüphelilerin gözaltına alınması

Evde yapılan aramalar

Araçta yapılan aramalar

Şüphelilerin adliyeye sevki

===

7-DİLAN ÇITAK'TAN POLİSE TEHDİT; 'ÜNİFORMANA GÜVENME'

İbrahim YILDIZ-Derya Evren KORKMAZ/İSTANBUL, (DHA)-TÜRK Hava Yolları uçağında kabin ekibiyle tartışan ve fiziksel saldırıda bulunan Dilan Çıtak Tatlıses'in uçaktan indikten sonra polis memurlarıyla da tartıştığı görüntüler ortaya çıktı. Tatlıses, polis memuruna, "Öyle üniformana güvenerek hareket etmeyeceksin, yerler seni koçumö diye seslendi.

THY'nin Bodrum-İstanbul seferini yapan uçağında kabin memurları ile tartışan ve uçağın inişinin ardından hakkında ki şikayet nedeniyle polis merkezine götürülen Dilan Çıtak Tatlıses'in polis memurlarıyla da tartıştığı görüntüler ortaya çıktı. Görüntülerde Dilan Çıtak Tatlıses'in, polis memurlarına, "Öyle üniformana güvenerek hakaret etmeyeceksin. Yerler seni koçum. Ne olacağını sanıyorsun delikanlı" diyerek tepki gösterdiği görüldü. İstanbul Havalimanı Emniyet Şube Müdürlüğü'ne götürülen ve burada ifadesi alınan Dilan Çıtak Tatlıses, daha sonra serbest bırakıldı.

Görüntü dökümü:

---

-Dilan Çıtak Tatlıses'in uçaktan indikten sonra polisle yaşadığı diyalog

===

8-2600 YILLIK BRONZ SEDİR 'KLİNE' İSTANBUL'DA

Özgür EREN / İSTANBUL, (DHA)- MANİSA yakınlarında kaçak kazıyla mezardan çıkartılıp yasa dışı yollarla yurt dışına çıkartılan 2600 yıllık bronz sedir Türkiye'ye getirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı uzman ekipleri incelemesinin ardından tarihi sedir müzede sergilenecek. Uzman Restoratör Deniz Nurcan, "Kendi analizlerimizi yapacağız nihayetinde eser ülke değiştirdi. Müze teslim aldığı andan itibaren şu an ki kondisyonunun bir karşılaştırmasını yapacağız. Konservasyon yöntemlerini belirleyip sergilemek üzere inşallah eserimizi hazır hale getireceğiz" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın uzman ekipleri, Amerika Birleşik Devletleri J. Paul Getty Müzesinde bulunan M.Ö. 530 yılına ait olan bronz sedirin Anadolu kökenli olduğunu kanıtlaması üzerine tarihi eser dün Türkiye'ye iade edildi. Yaklaşık 2600 yıllık olan eser bugün Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından teslim alındı. 1980 yılında Manisa yakınlarında bir mezardan kaçak kazı yapılarak çıkartılıp kaçak yollardan yurt dışına çıkartılan bronz sedirin bulunduğu kargo, Kültür ve Turizm İstanbul Bölge Müdürlüğü uzman ekipler tarafından açıldı. Tarihi bronz sedir üzerinde yapılacak gerekli incelemelerin ardından müzede sergileneceği öğrenildi.

'1980'Lİ YILLARDA YURT DIŞINA KAÇIRILDIĞI BİLİNİYOR'

Kültür ve Turizm Bakanlı İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Uzman Restoratör Deniz Nurcan "Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Getty Müzesinin ortak yürüttüğü çalışma sonucu ülkemize getirilen bir eserimiz daha. Getty Müzesinde öğrendiğimize göre eser milattan önce 6'ıncı yüzyıla tarihleniyor. Eser, türünün nadir örneklerinden. Eserimiz bir 'Kline'. Genelde Kline'ler taş ve ahşap malzemeden üretilir. Bu eserimiz bronz bir eser. Demir iskelet üzerine bakır, bronz örgü konularak ve döküm bronz ayaklarla üretilmiş bir eser. Bronzdan örgü mindere destek olmak için yapılmış ve keten parçaları var. Oturma alanı olarak kullanılmış. 1980'li yıllarda yurt dışına kaçırıldığı biliniyor. Türk Arkeologları ve Getty Müzesi uzmanlarının ortak çalışması sonucu kazı alanında bulunan bronz ve ahşap örnekleri ile serin üzerindeki keten parçaları eşleştirildiğinde aynı döneme tarihlendiği belirlenmiş ve böylelikle aslında eserin kültürümüzün varlığı olduğu tespit edilmiş. Getty Müzesi uzmanları bize çok detaylı bir rapor göndermişler. Biz de burada eserin belgeleme çalışmalarını yapacağız. Kendi analizlerimizi yapacağız nihayetinde eser ülke değiştirdi. Müze teslim aldığı andan itibaren şu an ki kondisyonunun bir karşılaştırmasını yapacağız. Konservasyon yöntemlerini belirleyip sergilemek üzere inşallah eserimizi hazır hale getireceğiz" dedi.

Görüntü Dökümü:

---

-Eserin kutudaki hali

-Mühürden görüntü

-Kargonun açılışı

-Eserin kargodaki hali

-tarihi sedirden genel ve yakın detaylar

-Uzman ekibin sediri incelemesi

-Genel ve yakın detaylar

===

9-MALTEPE'DE 2024 YILI HUZUR TOPLANTISI

Murat SOLAK - Muharrem ÇAM / İSTANBUL, (DHA) - MALTEPE'de İlçe Emniyet Müdürlüğü koordinasyonunda 'Huzur Toplantısı' yapıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Maltepe Kaymakamı Bahri Tiryaki, 'Günümüzde yaşamın daha komplike hale gelmesi, teknolojinin artmasıyla birlikte özellikle gençlerimiz ve çocuklarımızı her türlü bağımlılıktan uzak tutmaya çalışmaktayız. Madde bağımlılığından gençlerimizi ve çocuklarımızı korumayı arzu ediyoruz. Bu konuda polislerimiz devletimizin güvenlik birimleri yoğun gayret gösteriyor' dedi.

Maltepe İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün organize ettiği 'Huzur Toplantısı' Maltepe Cumhuriyet Kültür Merkezi Evlendirme Dairesi'nde düzenlendi. Toplantıya Maltepe Kaymakamı Bahri Tiryaki, Maltepe İlçe Emniyet Müdürü Oktay Çelik, Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen ve çok sayıda STK üyesi, mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı. Toplantının başında uyuşturucuyla mücadele konusunda bilgilendirme yapıldı. Kaymakam Bahri Tiryaki'nin açılış konuşmasının ardından Maltepe İlçe Emniyet Müdürü Oktay Çelik toplantıya katılanlara Maltepe'deki asayiş olaylarıyla ilgili bilgilendirme yaptı. Konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçildi.

'MADDE BAĞIMLILIĞINDAN GEMÇLERİMİZİ VE ÇOCUKLARIMIZIN KORUMAYI ARZU EDİYORUZ'

Toplantıda konuşan Maltepe Kaymakamı Bahri Tiryaki, 'Devletin temel hizmet alanı vatandaşların güvenliği, esenliği ve sağlığı. Biz de Maltepe ilçemizde vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak için karasal alanda İlçe Emniyet Müdürlüğümüz aracılığıyla, denizde ise, Sahil Güvenlik Komutanlığımız aracılığıyla yoğun gayret ve çaba göstermekteyiz. Emniyet asayiş alanına giren başka bir faaliyet alanımız ise, Maltepe Cezaevinde bulunan vatandaşlarımızın güvenliğinin 24 saat sağlanmasıdır. Günümüzde yaşamın daha komplike hale gelmesi, teknolojinin artmasıyla birlikte özellikle gençlerimiz ve çocuklarımızı her türlü bağımlılıktan uzak tutmaya çalışmaktayız. Madde bağımlılığından gençlerimizi ve çocuklarımızı korumayı arzu ediyoruz. Bu konuda polislerimiz devletimizin güvenlik birimleri yoğun gayret gösteriyor' dedi.

MALTEPE'DE SUÇLARIN YÜZDE 97'Sİ AYDINLATILIYOR

Maltepe İlçe Emniyet Müdürü Oktay Çelik de topantıda bir konuşma yaptı. Çelik, 'Maltepe'de bu suçların yüzde 97'sinin failini buluyoruz. 100 suçtan sadece 3 tanesi senede ortalama olarak faili meçhul kalabiliyor. En çok muzdarip olduğumuz suçlardan bir tanesi evden hırsızlık suçları' diye konuştu.

'TEMEL AMAÇLARIMIZDAN BİRİ İÇ BARIŞ İÇİNDE HAYATIMIZI İDAME ETTİRMEMİZ'

Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen ise, 'Temel amaçlarımızdan bir tanesi de yaşadığımız bölgede güvenlik de dahil olmak üzere, hepimizin birlikte bir iç barış içerisinde hayatımızı idame ettirmemiz. Herşeyden önce sağlam yapılı bir çevrede hayatımızı geçirmemiz bizim de önceliğimiz.Emniyetimizle birlikte zabıta teşiklatımız ortak çalışmalar yapıyor güvenlik açısından. Bunların öncesinde hep birlikte yapmamız gereken başka bir çalışma daha var. Bu çalışma da çocuklarımızın geleceği için yaşadığımız çevreye sahip çıkmamız. Çalışma arkadaşlarımızla yapmaya çalıştığımız en önemli işlerin başında, çocuklarımızın daha güvenli ortamlarda yaşayabilmesini sağlamak geliyor' diye konuştu.

Görüntü Dökümü

----------------

-Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması

-Toplantıya katılanların görüntüsü

-Kaymakam Bahri Tiryaki'nin konuşması

-Belediye Başkanı Esin Köymen'in konuşması

-İlçe Emniyet Müdürü Oktay Çelik'in konuşması

-Salondan görüntüler

-Genel ve detay görüntüler

===

10- KAĞITHANE'DE TELEFONLA DOLANDIRICILIK YAPAN ŞÜPHELİ YAKALANDI

Ali AKSOYER / İSTANBUL, (DHA)- KAĞITHANE'de 74 yaşındaki emekli M.Ç.'nin 40 bin lirasını telefon dolandırıcılığı yöntemiyle çaldığı iddia edilen bir şüpheli polis tarafından yakalandı. Şüphelinin üzerinden bir miktar para ve döviz ile başkalarına ait 15 banka hesap kartı çıktı. Şüpheli adliyeye sevk edildi.

Kağıthane'de yaşayan 74 yaşındaki emekli M.Ç., 10 Eylül Salı günü kendisini polis olarak arayan ve banka hesaplarının terör örgütü tarafından ele geçirildiğini söyleyen bir kişi tarafından dolandırıldı. Banka hesabında bulunan 40 bin lirayı kendisine söylenen hesaba gönderen M.Ç., bir süre sonra dolandırıldığını anlayarak emniyete şikâyette bulundu. Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, paranın havale edildiği hesabın sahibinin peşine düştü. Kısa sürede kimliği tespit edilen şüpheli Hasan D. (32) polis tarafından yakalandı. Daha önceden 14 suç kaydı olduğu belirlenen şüphelinin üzerinden 165 bin 500 lira, 1000 dolar, 350 Euro ile başka şahıslara ait 15 adet banka kartı çıktı.

Şüpheli işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Görüntü Dökümü:

-----------------

-Şüphelinin adliyeye sevki

===

11- İSTANBUL-KARTAL'DA 4 KATLI BİNANIN ÇATISI ALEV ALEV YANDI

Muharrem ÇAM/ İSTANBUL,(DHA)- KARTAL'da 4 katlı binanın çatısında yapılan tadilat sırasında yangın çıktı. Yangın itfaiye ekipleri tarafından kısa sürede söndürüldü.

Yangın, saat 15.00 sıralarında Esentepe Mahallesi, Garajaltı Sokak'ta bulunan 4 katlı bir binanın çatı kısmında çıktı. İddiaya göre, çatıda tadilat yapıldığı sırada henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen yangın tüm çatıyı sardı. Alevler, bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Yangın, itfaiye ekipleri tarafından kısa sürede söndürüldü.

Görüntü dökümü

-Çatının alevli şekilde yanması (Cep telefonu)

-İtfaiye ekiplerinin çalışması

-Yanan binanın görüntüsü

-Genel ve detay görüntüler

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber