Geri Dön
İstanbul'Çevre dostu teknolojilerin benimsenmesi, elektirik araç satışlarını artırdı'

'Çevre dostu teknolojilerin benimsenmesi, elektirik araç satışlarını artırdı'

'Çevre dostu teknolojilerin benimsenmesi, elektirik araç satışlarını artırdı'

İSTANBUL,(DHA) - DÜNYA genelinde elektrikli araç satışlarının giderek arttığını söyleyen Karakaya Global Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Karakaya, "İngiltere merkezli araştırma şirketi Rho Motion'un verilerine göre dünya genelinde elektrikli araç satışları son 5 yılda yüzde 300 oranında arttı. 2024 yılında Çin'de 1,27 milyon elektrikli araç satışı gerçekleşti ve bu, küresel elektrikli araç satışlarının yaklaşık yüzde 70'ini oluşturuyor. Çevre dostu teknolojilerin benimsenmesi ve sıkılaşan emisyon yasaları, bu olağanüstü artışın temel sebeplerindendir" dedi.

Elektrikli araçların geleceğin teknolojisi olarak algılanmasının artık geride kaldığını belirten Karakaya, "Elektrikli araçlar, uzun süre boyunca geleceğin teknolojisi olarak görüldü. Ancak bugün bu teknolojinin günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğunu kabul etmeliyiz. Çevre dostu ve sürebilir bir geleceğe katkı sağlamak için elektrikli araçlara olan talep hızla artıyor. Bu büyük dönüşümün bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Karakaya, "Elektrikli araç sektörü sadece çevresel kaygılarla büyümüyor. Tüketicilerin ekonomik nedenlerden dolayı da bu teknolojilere yönelmesi büyük bir rol oynuyor. Elektrikli araçlar, geleneksel yakıtlarla çalışan araçlara kıyasla uzun vadede daha ekonomik bir çözüm sunuyor. Elektrikli araçlara geçişi hızlandıran başlıca faktörlerden biri, şarj istasyonu altyapısındaki büyük ilerleme.Elektrikli araçların benimsenmesinde şarj altyapısı kritik bir rol oynuyor. Şarj istasyonu projelerimize yönelik yatırımlarımızı artırarak, bireysel ve kurumsal kullanıcıların hayatını kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Şehirlerimizin karbon ayak izini azaltacak bu projeler, aynı zamanda daha çevreci bir dünya için önemli bir adım" ifadelerini kullandı.

Çin'in elektrikli araç piyasasında lider konumda bulunduğunu ifade eden Karakaya, "2024 yılında Çin'de 1,27 milyon elektrikli araç satışı gerçekleşti ve bu, küresel elektrikli araç satışlarının yaklaşık yüzde 70'ini oluşturuyor. Avrupa ve Amerika da elektrikli araçları yaygınlaştırmak için teşvikler sunuyor ve altyapı projelerine büyük yatırımlar yapıyor.Elektrikli araçlarda küresel rekabet artış gösterirken, Türkiye de bu sektörde iddialı adımlar atıyor. Özellikle Togg gibi yerli elektrikli araç projeleri, uluslararası alanda dikkat çekiyor. 2024 yılının ilk 10 ayında Togg, 20 bin 140 adet satışla Türkiye'nin en çok satan elektrikli otomobili oldu" dedi.

ÇEVRE DOSTU TEKNOLOJİLERE GEÇİŞİN ÖNEMİ

Türkiye'nin bu sektördeki potansiyeline değinen Karakaya, "Togg gibi projelerle yerli elektrikli araçlarımız uluslararası alanda önemli bir yer edindi. Ancak bu sadece bir başlangıç. Türkiye'nin şarj altyapısı, batarya teknolojileri ve yazılım alanlarında da liderlik hedeflemesi gerekiyor. Elektrikli araçların benimsenme hızı, çevre dostu mobilitenin artışına işaret ediyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), elektrikli araçların dünyadaki karbon emisyonlarını azaltmada kritik bir rol oynadığını belirtiyor. Yapılan araştırmalara göre, elektrikli araçlar geleneksel içten yanmalı motorlara kıyasla yüzde 50'den fazla daha az karbon emisyonu yaratıyor. Çevre dostu teknolojilerin yaygınlaşması sadece şirketlerin değil, bütün toplumun sorumluluğudur. Sürdürülebilir bir dünya yaratmak için hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız" diye konuştu.

Karakaya, "Elektrikli araçların geleceği, sadece çevre dostu teknolojilerle sınırlı değil. Otonom sürüş teknolojilerinin gelişimi, elektrikli araçlara entegre edilen yapay zeka sistemleri ve yenilikçi batarya teknolojileri sektörü daha da ilerletecek.Bu yeniliklerin önündeki en büyük engelin altyapı eksiklikleri. Türkiye'nin altyapı projelerinde hızla ilerlemesi gerekiyor. Elektrikli araçlarda sadece şarj istasyonları değil, batarya geri dönüşümü ve akıllı yazılımlar da kritik bir rol oynayacak" ifadelerini kullandı.

Karakaya, "Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla yeni istihdam alanlarının da ortaya çıkacağı öngörülüyor.Şarj istasyonu kurulumundan batarya geri dönüşümüne kadar birçok yeni meslek dalı bu dönüşümle hayat bulacak. Hem Türkiye'de hem de küresel pazarlarda bu dönüşümün öncüsü olmaya devam ediyoruz. Daha çevreci, daha sürebilir bir geleceğe katkıda bulunmak için yatırımlarımızı elektrikli araç teknolojileri ve altyapı projelerine yoğunlaştırıyoruz. Sürebilir bir gelecek bizim ellerimizde" dedi.

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber