Geri Dön
İskenderun Organik sabun üretimiyle depremin olumsuz etkilerinden kurtuluyorlar

Organik sabun üretimiyle depremin olumsuz etkilerinden kurtuluyorlar

Organik sabun üretimiyle depremin olumsuz etkilerinden kurtuluyorlar

Organik sabun üretimiyle depremin olumsuz etkilerinden kurtuluyorlar

Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN(Hatay),(DHA)-HATAY'ın İskenderun ilçesindeki konteyner kente açılan kursta zeytinyağı ve çiçeklerden organik sabun yapmayı öğrenen kadınlar, depremin olumsuz etkinlerinden üretimle uzaklaşıyor.

6 Şubat Kahraman Maraş Merkezli depremin izlerini silmek için harekete geçen İskenderun Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ve IC İbrahim Çeçen Vakfı işbirliğinde, Yunus Emre Mahallesi'ndeki İbrahim Çeçen Vakfı Konteyner Kenti'nde sabun üretimi kursu açıldı. Kursların tamamlanmasının ardından 30 kadın gün boyu oluşturulan atölyede çeşitli içeriklerde sabun üretmeye başladı. Atık yağlar başta olmak üzere kadınların çeşitli bitkilerle sabun ürettiğine dikkat çeken yöresel sabun eğitmeni Ferhan Velioğlu, ‘’Depremin izlerini silmek için başladığımız, unutulmaya yüz tutmuş yöresel gar sabunu eğitimini kursiyerlerimize verdik. Öğrencilerimiz ile beraber çok güzel konteyner kentte bir umut olma adına, öğrencilerimize destek olma adına ellerindeki yağları değerlendirip çok güzel çeşitli sabunlar yapmaya başladılar. Bu yaptıkları sabunları sağlıklı bir şekilde kullanıldıklarını görünce talep üzerine kendileri de satışa başladılar. Yara, yanık, pişik, ciltte dökülme, saç dökülmesi, deriye ne fayda verirse biz bunları yapıyoruz. Örneğin biberiyeyi, Kantaron yağını, lavantayı, limon kabuklarını topluyoruz, zeytinyağı ile rafine ediyoruz. Hepsini 50 çeşit olarak sabun haline getiriyoruz ve bunları kullananlardan sağlıklı bir şekilde memnun kaldıkları geri dönüş aldığımız için talep üzerine kurslarımız devam etmektedir. Çokta mutlular, o kokular sayesinde öğrencilerde rahatlama oluyor" dedi.

İskenderun Halk Eğitim Müdürü Mehmet Akça, halk eğitim merkezinin yüzlerce kursundan birisinin sabun yapımı eğitimi olduğuna dikkat çekerek, ”Depremin izlerini silmek adına halkımızın isteği ve unutulmaya yüz tutmuş sanatları yaşatabilmek için kurslar açıyoruz. Onlara hem maddi hem manevi destek olmaya çalışıyoruz. Şu anda hayatın her safhasında temizlik ve hijyen gerektiği için doğal olarak hataya özgü defne sabunu ve çeşitli bitkilerden sabun üretiyoruz. İlgiden dolayı çok memnunuz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber