Geri Dön
ElazığELAZIĞ Elazığ Barosu Başkanı Efe: Katliam yasası istemiyoruz

ELAZIĞ Elazığ Barosu Başkanı Efe: Katliam yasası istemiyoruz

ELAZIĞ Elazığ Barosu Başkanı Efe: Katliam yasası istemiyoruz

ELAZIĞ Elazığ Barosu Başkanı Efe: Katliam yasası istemiyoruz

ELAZIĞ Baro Başkanı Melih Efe, sokak hayvanlarına ilişkin kanun teklifine yönelik, "Yeni yasa tasarısının gerekçesi olan popülasyon sorunu, trafik kazaları, kuduz riski 'topla-kısırlaştır-aşıla-sal' metodu ile gerçekleştirilebilirken; çelişkilerle dolu, yoruma açık, anlamı belirsiz ifadelerle tüm sokak köpeklerinin toplanarak bakımevlerine yerleştirilmesi hukuki olmadığı gibi vicdani de değildir. Yeni yasa tasarısının bir an önce çekilmesini talep ediyoruz. Katliam yasası istemiyoruz" dedi.

Elazığ Barosu Başkanı Melih Efe ile bir grup avukat, adliye önünde toplanarak, sokak hayvanlarına ilişkin düzenlemeleri öngören ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu tarafından kabul edilen 'Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' hakkında basın açıklaması düzenledi. Grup adına basın açıklamasını okuyan Baro Başkanı Efe, tasarının geri çekilmesi gerektiğini ifade ederek, "Yapılması istenilen değişiklikler incelendiğinde tarihe kara leke olarak kazınacak bu tasarının derhal geri çekilmesi gerekmektedir. Yasa tasarısında sokak köpeklerinin tümünün toplanarak bakımevlerine kapatılması öngörülmüş, ucu açık sebeplerle öldürülebileceği eklenmiştir. Bu şekliyle, yasa yapma metodundan oldukça uzak metnin, ilgili paydaşlarıyla görüşülmeden yapılmaya çalışılması ise asgari demokrasi şartlarına uygun olmadığı aşikardır. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunun 6'ncı maddesinde 'topla-kısırlaştır-aşıla-yerinde yaşat' metodu bilim insanlarınca üremenin kontrolü açısından en ideal metot olarak seçilmekle beraber Türk kültür geleneğine de en uygundur" dedi.

'BU SORUNUN CEZASI, HAYVANLARA KESİLEMEZ'

Baro Başkanı Efe, "Bu metodun 20 yıldır var olduğu ve popülasyonu azaltmadığı gerekçesi ise doğru değildir. Metodun 20 yıldır uygulanmaması ve uygulamayan yerel yönetimlere hiçbir müeyyide yapılmaması nedeniyle şu an popülasyon sorunu vardır. Bu sorunun cezası, hissedebilen canlılar olan hayvanlara kesilemez. Sokak hayvanları sorunun sebebi değil, kurbanıdır. Türk Veteriner Hekimleri Birliği'nin 14/06/2024 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı verilerine dayanarak yaptığı açıklamada; ülkemizde hayvan kaynaklı kuduz hastalığı vakalarının azaldığı görülmektedir. Ayrıca tasarının gerekçesinde kuduzla ilgili hiçbir bilimsel çalışmaya yer verilmemiş olması da önemli bir eksikliktir. Bu yönden de yasanın bu gerekçesinin kabul edilmesi, mümkün değildir. Yeni yasa tasarısının gerekçesi olan popülasyon sorunu, trafik kazaları, kuduz riski 'topla-kısırlaştır-aşıla-sal' metodu ile gerçekleştirilebilirken; çelişkilerle dolu, yoruma açık, anlamı belirsiz ifadelerle tüm sokak köpeklerinin toplanarak bakımevlerine yerleştirilmesi hukuki olmadığı gibi vicdani de değildir. Savunmanın yegane temsilcisi avukatlar olarak yaşam hakkının kutsal ve evrensel olduğunu bir kez daha dile getirerek yeni yasa tasarısının bir an önce çekilmesini talep ediyoruz. Katliam yasası istemiyoruz" diye konuştu. (DHA)

Haber-Kamera: Tamer ÖREN/ELAZIĞ,(DHA)

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber