Geri Dön
EdirneEdirne'de Topraktan Sofraya Edirne' gastronomi festivali

Edirne'de Topraktan Sofraya Edirne' gastronomi festivali

Edirne'de Topraktan Sofraya Edirne' gastronomi festivali

Olgay GÜLER / EDİRNE, (DHA)- EDİRNE Valiliği tarafından, kent merkezi, ilçeler ve köylerinde 58 şefin, 101 yemek tarifinin toplandığı 'Topraktan Sofraya Edirne' kitabından yola çıkılarak hazırlanan, haftasonu gerçekleştirilecek 'Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali' için tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Edirne Valiliği, kentte unutulmaya yüz tutmuş yemeklerin yeniden gün yüzüne çıkarılması amacıyla proje başlattı. Proje kapsamında, kent merkezi, ilçeler ve köylerde 101 yemek yöre halkına yaptırılarak, video ile kaydedildi. Hazırlanan tarifler proje kapsamında 'Topraktan Sofraya Edirne' isimli kitapta bir araya getirildi. Yemeklerin hazırlanışının da edirne.com.tr adresinden video aracılığıyla seyredilebilmesi sağlandı. Valilik, hem kitabın hem de yemeklerin tanıtımı için 25-27 Ekim tarihleri arasında 'Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali' düzenledi. Festivalin lansmanıysa Sultan 2'nci Beyazid Külliyesi ve Sağlık Müzesi'nde yapıldı. Edirne Valisi Yunus Sezer'in katıldığı lansmanda kentte gastronomi sektöründe hizmet veren çok sayıda esnaf da hazır bulundu.

'PROJEYİ GASTRONOMİ FESTİVALİYLE TAÇLANDIRMAK İSTEDİK'

Programda konuşan Vali Sezer, bazı yemeklerin tarifi bilenlerin yaşamını yitirmesiyle tarihe karıştığına dikkat çekip, "Bunları yeniden gün yüzüne çıkartalım istedik. Hem Evliya Çelebi'nin kitabında yer alan hem tarih kitaplarında yer alan yemekleri gün yüzüne çıkarmak adına projeye başlandı. Köy köy gezildi. 58 şef köylerde 101 yemek ve tatlı tariflerini derledi, sadece derlemekle kalmadı, yemek pişen evlerde tarifler görüntülü olarak kaydedildi. Yemeklerin hazırlanışı edirne.com.tr adresinden görülebilecek. Bu projeyi de büyük bir gastronomi festivaliyle taçlandırmak istedik. 25 - 27 Ekim tarihlerinde üç gün sürecek festivali gerçekleştireceğiz. Kitapta yer alan yemek ve tatlıların sunumları yapılacak. Edirne'nin peyniri ve yerel tatlarının tanıtımı yapılacak. Gastronomi alanında akademisyenler, ünlü şeflerin, mastercheflerin sunumları ve konser programları olacak" dedi.

'KİTAPTAKİ YEMEKLERİ EDİRNE MENÜSÜ DİYE RESTORANLARDA GÖRECEĞİZ'

Edirne'ye özgü çok sayıda yemek olduğunu dile getiren Sezer, "Edirne'nin kendine özgü bir mantısı var. Bu pirinç mantısının kesinlikle raflarda yerini alması lazım. Bunu çok önemsiyoruz. Buna benzer birçok yemek ve tatlı var, rafların bir köşesinde duruyor, bunlara birinin dokunmasını bekliyorlar. Gerçekten de bu festival buna vesile ve ön ayak olacak. Çünkü Edirne tava ciğerinin de bir anda popüler olması yine birkaç gönüllünün bu işi kendisine vazife edinerek çalışmasıyla olmuş durumda. Yine badem ezmesi ve kurabiye de böyle. Önümüzdeki günlerde kitapta yer alan yemek ve tatlıları 'Edirne menüsü' diye restoranlarda göreceğiz. Dışarıdan gelenler 'Edirne'ye ait ne yiyebileceğim' dediği zaman bütün restoranlarda Edirne menüsü diye bir menüyü inşallah bu festivalden sonra biraz zorunlu hale getireceğiz biraz da ön ayak olacağız" diye konuştu.

Lansman programına katılan Edirneli esnaflar da, kent mutfağına kattıkları yemeklerle ilgili tanıtım yaptı.(DHA)

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber