Edirne'de Romanlar Günü'nde 'Önce İnsan' sergisi açıldı

Batuhan SEVER / EDİRNE, (DHA)- EDİRNE Kent Konseyi Roman Çalışma Grubu tarafından, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü dolayısıyla kentte düzenlenen 'Önce İnsan' isimli fotoğraf sergisinde, üzerinde 'adalet' ve 'eşitlik' yazan balonlar gökyüzüne bırakıldı.
Edirne Kent Konseyi Roman Çalışma Grubu tarafından, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü dolayısıyla Tarihi Edirne Belediyesi Binası önünde, fotoğraf sergisi açıldı. Romanların günlük yaşamlarını konu alan çok sayıda fotoğrafın bulunduğu 'Önce İnsan' isimli serginin açılışına Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Onur Öktem de katıldı. Serginin açılışında konuşan Edirne Kent Konseyi Roman Çalışma Grubu Başkanı Turan Şallı, romanların yaşadığı sorunlara değindi.
'ROMANLAR ÖZELİNDE EŞİTLİKÇİ OLMANIN ZORLUĞU YAŞANMAKTADIR'
Şallı, Türkiye Cumhuriyeti'nin farklı düşüncelerin, inançların, çok değişik kültürlerin bir arada yaşadığı bir ülke olduğuna vurgu yaparak, "İnsanlar, birbirlerinin farklılıklarını benimsemiş, hoş görülü olabilmiş, birlikte yaşama kültürü gelişmiştir. Ancak Romanlar özelinde tam manasıyla eşitlikçi, adil ve kabullenici olmanın zorluğu yaşanmaktadır. Romanların tarihsel, sosyokültürel farklılıkları, ekonomik yoksunlukları, kendilerini dezavantajlı konuma sürüklemiştir. Durumlarının iyileştirilmesine yönelik çabaları değerli ve kıymetli sayıyor, ancak bütüncül bir devlet politikasının pratiğe dönüşemediğini de görmekteyiz" dedi.
'EŞİTSİZLİK HALEN AŞILAMADI'
Romanların önemli bir bölümünün yapısal ve kökleşmiş sorunlar nedeniyle, üçüncü dünya ülkesindeki yaşam koşullarında yaşadığını söyleyen Şallı, "Avrupa'da 'Roman sorunu' olarak adlandırılan sosyal dışlanmışlıkları, birçok alanda birbiriyle bağlantılı savunmasızlık örüntüsü içeren yapısal bir sosyal sorundur. Maalesef ülkemiz Romanlarının sosyal bir kalkınmaya ulaşamadığı, eşitsizliğin halen aşılamadığını görmekteyiz. Günümüz ekonomik koşullarında ciddi anlamda beslenme yetersizliğine sahiplerdir. Devletimizin sosyal yardımları Romanlara çare üretmiyor. Doğal olarak Roman vatandaşlarımızdan bazıları yaşama tutunmak için kendi pratiğini geliştirmek zorunda kalabilmektedir. Bu pratik, çoğu zaman kendilerine, toplum ve devlete olumlu olarak yansımıyor" diye konuştu.
'MÜCADELE YOLUNU SEÇMEK ZORUNDAYIZ'
Türkiye'de çok sayıda Roman yerleşimlerinin sosyal çöküntü ve uyuşturucunun altında sessizce eridiğini de belirten Şallı, "Romanlar işgücü piyasasında yeterince yer alamadığı müddetçe sosyal miras olan yoksulluk döngüsü devam edecektir. Burada öz eleştiri de yapma gereği duymaktayım; Biz Romanlar, kısmen de olsa kültürel alışkanlarımızın bir parçası olan kolaycılığı değil, mücadele yolunu seçmek zorundayız. Bizlere sunulan sosyal yardımları bir lütuf olarak görmemek gerekir. Son günlerde ekonomik yaşamın zorluğu sadece Romanları etkilemediğini de belirtmekte fayda görmekteyiz. Memleketin güzel renkleri, gençleri, sessizce solmaya devam ediyor. Birileri halen bizlere renkli dünyalar satıyor, oysa renkli dünyanın görünmeyen halkası çaresizlik ve perişanlık kokuyor. Umut kapımızı açık bırakarak; Roman vatandaşlarımızın devletimizin yardım kapılarında sıra beklemediği, el açmadığı günlere kavuşma dileğimizle 8 Nisan Romanlar Günü kutlu olsun" şeklinde konuştu.
Sergi açılışında üzerinde adalet ve eşitlik yazan balonlar da gökyüzüne bırakıldı. Belediye Başkan Yardımcısı ve Şallı, kurdele kesiminin ardından açılan sergiyi gezdi.(DHA)