Geri Dön
DiyarbakırDSİ, 71 yılda 18 bin 168 tesisi tamamladı

DSİ, 71 yılda 18 bin 168 tesisi tamamladı

DSİ, 71 yılda 18 bin 168 tesisi tamamladı

Seyfettin EKEN/DİYARBAKIR, (DHA)- TARIM ve Orman Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), 71 yılda su ve sulama alanında 5,5 trilyon liralık 18 bin 168 tesisi devreye aldı.

Türkiye’nin su kaynaklarını yönetmek ve geliştirmek amacıyla 1953’te kabul edilen 6200 sayılı Kanun ile yetkileri genişleyen ve günümüzdeki teşkilatlanma yapısına kavuşan DSİ, tarım, enerji, çevre ve hizmet sektörlerinde hayata geçirdiği sayısız projeyle milli ekonomiye önemli katkılarda bulundu. Kurumdan yapılan açıklamada, dünyanın sayılı entegre projeleri arasında yer alan Güneydoğu Anadolu Projesi ve Konya Ovası Projesi gibi bölgesel projeleri devreye aldığının belirtildiği belirtilerek, şöyle denildi:

“Teşkilatlandığı tarihten bu yana ‘Su Vatandır’ anlayışıyla çalışmalarını sürdüren DSİ, son yüzyılda 18 bin 168 tesisi tamamlayarak toplam 5 buçuk trilyon TL değerinde yatırım yaptı. Bu projelerle 183,4 milyar metreküplük su depolama kapasitesi sağlanarak, 7,2 milyon hektar arazi sulamaya açıldı, 2 milyon hektar alan taşkınlardan korundu ve yıllık 5,4 milyar metreküplük içme suyu temin edildi. Ayrıca, geliştirilen hidroelektrik enerji projeleri ile yıllık 112 milyar kilovatsaat temiz enerji üretimi gerçekleştirildi. 25 bin personeliyle 26 bölge müdürlüğünde faaliyet gösteren DSİ, Türkiye’nin yerüstü ve yeraltı sularını koruma, yönetim ve geliştirme sorumluluğunu taşıyan en yetkili kuruluş olarak, su kaynaklarını etkin bir şekilde planlamaktadır. Çoğunlukla baraj inşa eden bir kurum olarak bilinen DSİ, içme, kullanma ve sanayi suyu üretimi, hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atık su arıtımı, taşkın kontrolü ve arazi toplulaştırma gibi birçok mühendislik yapısını milletin hizmetine sunmaktadır. DSİ, Türkiye’nin dört bir yanında yaptığı projelerle suyun gücünü kullanarak halkın refahını artırmayı hedeflemektedir. Dünyada bir ilk olarak uygulanan sistemler, en büyük barajlar, en uzun sulama kanalları ve içme suyu tünelleri gibi pek çok projeyi hayata geçiren DSİ, bu projelerle su kaynaklarını etkin bir şekilde kullanarak ülke genelinde önemli başarılar elde etmiştir. Ayrıca, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ve Konya Ovası Projesi (KOP) gibi entegre bölgesel projeler de DSİ’nin uluslararası alandaki etkisini göstermektedir.”(DHA)

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber