MAKÜ'de geliştirilen spirulinaya marka tescili
Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)- BURDUR Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) akademisyenleri tarafından geliştirilen ve takviye edici gıda kategorisinde sınıflandırılan 'MAKÜ Spirulina', Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Marka Tescil Belgesi aldı.
Projenin yürütücülüğünü yapan MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Füsun Akgül, MAKÜ spirulina hakkında bilgi verdi. MAKÜ spirulina için marka tescili aldıklarını söyleyen Doç. Dr. Akgül, "Üniversitemiz adıyla bir ürünü daha ticarileştirmenin ve ülkemize kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
'NASA ASTRONOT YİYECEĞİ OLARAK TANIMLAMIŞTIR'
Spirulinadaki proteinin tüm temel amino asit çeşitlerini içeren tam protein olarak kabul edildiğini aktaran Doç. Dr. Akgül, "Protein kalitesini belirleyen amino asit skoru ve protein sindirilebilirliği düzeltilmiş amino asit skoru değerleri oldukça yüksektir. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) spirulinayı yüzyılın yiyeceği olarak, süper gıda olarak tanımlamıştır. Biftekten 3 kat daha fazla protein içeren, enerji veren ve besleyici bir mikroalgdir. Omega- 3 ve demir bakımından zengin, 40'tan fazla vitamin ve mineral içermektedir. Bu yönüyle çocuklar için, 4 yaştan büyük tüm çocuklara ve tüm yetişkinlere, yaşlılık dönemindeki bireylere önerilmektedir. Antikanser aktivitesi olduğu bilinmektedir. Özellikle antioksidan aktivitesi olduğu bilinmektedir. Spirulinadaki phycocyanin, beta- karoten ve tokoferoller gibi antioksidanlar oksidatif stresle mücadelede etkilidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Enerji, odaklanma ve özellikle sporcular için fitness performansını artırmak için mükemmeldir. Çabuk sindirildiği için hızlı bir besin kaynağıdır. Tablet formda satışa sunmayı düşündüğümüz bir üründür. İnsan kullanımına gayet uygun. Dünya Sağlık Örgütü yaklaşık günde 1- 2 gram kuru biyokütleyi almayı tavsiye ediyor. Yine NASA astronot yiyeceği olarak tanımlamıştır. Çünkü astronotların uzaydaki temel besin ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde kıymetli bir protein kaynağıdır" diye konuştu.
Laboratuvarın kurulması ve üretim prosesinde aktif görev alan Burdur Gıda Tarım ve Hayvancılık MYO öğretim üyesi Doç. Dr. Rıza Akgül, "Kültür optimizasyon çalışmalarını tamamladığımız magnezyum, çinko ve selenyum bakımından zenginleştirilmiş spirulina ürünlerimizi de yakın zamanda ticarileştirip tüketici ile buluşturacağız" dedi. (DHA)