Fotoğraflarla Japon bahçeleri
Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA) - FOTOĞRAF eğitmeni ve sanatçısı Korel Eraybar, Antalya'da Japonya'daki rengArenk bahçeleri ve mutluğun anahtarı olarak bilinen 'Zen' felsefesini fotoğraf kareleri üzerinden anlattı.
Antalya Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği'nde (ANFAD) bilimsel araştırma ve belgelere dayalı sunumlar yapan akademisyen eğitimci Korel Eraybar, fotoğraf severleri bu kez 'Japon Bahçeleri ve Zen Düşüncesi' adlı gösteri ve söyleşisinde buluşturdu.
Sanat kurumlarında 'Resim Sanatında Sahtecilik', 'Sanat Eserinin Değeri', 'Sanatçı Kimdir', 'Satın Öyküsü', 'Sanatla Altın Oran', 'Sanatta Çıplaklık', 'Sanat ve Sanatçı Üzerine Düşünceler', 'Mimarlık Tarihi', 'Bir Damla Sanat' gibi sunumlar da yapan Korel Eraybar, Japon bahçeleri ve 'zen' düşüncesi konularında da bilimsel araştırmalar yaptı.
JAPONYA DA SOSYAL YAŞAM
Korel Eraybar, fotoğraf severlere önce Japonya'daki yaşam hakkında bilgi verdi. Eraybar, 107 milyon nüfusa sahip olan Japonya'da her şeyin ileri teknoloji ve robotlara bırakıldığını, birçok insanın yaşamları boyunca aynı yerde, aynı işte çalışmayı tercih ettiklerini, sık yaşanan depremlerden dolayı da 15 yılı dolduran evlerin yıkıldığını, erkek çocuğu olmayan zenginlerin ise erkek evlat edinip işlerini devrettiğini dillendirdi.
SADELİK VE HUZUR ÖNEMLİ
Fotoğraf kareleriyle Japon bahçelerini de tanıtan Korel Eraybar, Japon insanının hem iç hem dış mekânlarda sadelikten, huzurlu yaşamdan hoşlandığını ifade etti, gözlemlerini şöyle anlattı:
"Japonya da insanlar gereksiz karmaşadan uzak, basitliğe odaklı bir yaşam sürüyor. Evlerin önlerindeki bahçeler yeşil, rengârenk ancak karmaşa değil. Bahçelere bitkiler güneş ışınlarını engellemeyecek planlı bir şekilde yerleştiriliyor. Ağaçlı ve çiçekli alanlar arasında toprak zemin ve taş döşeli geçiş boşlukları bırakılıyor. Huzur veren bahçelerde oluşan küçük su birikintilerine de süs balıkları bırakılıyor. Tercih edilen gölgeye uyumlu bitkiler depolanan yağmur sularından besleniyor." (DHA)