Geri Dön
AnkaraTBMM Genel Kurulu'nda, 'İmamoğlu' tartışması (2)

TBMM Genel Kurulu'nda, 'İmamoğlu' tartışması (2)

TBMM Genel Kurulu'nda, 'İmamoğlu' tartışması (2)

KANUN TEKLİFİ GENEL KURUL'DA KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurul'da, kanun teklifi üzerindeki görüşmeler tamamlandı ve teklif kanunlaştı. Kanun ile birlikte Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yaz ve kış aylarında düzenlenecek olimpiyat, paralimpik ve deaflimpik spor dallarında 8 bin sporcu yetiştirilecek. Bu sporcuların, spor etkinlikleri kapsamında beslenme, barınma ve yol giderlerinin yanı sıra asgari ücreti geçmemek kaydıyla aylık olarak ödenecek harçlık ilgili bakanlık tarafından karşılanacak. Yapılacak ödemeler damga vergisi hariç herhangi bir kesintiye tabii tutulmayacak ve haczedilemeyecek. İlgili bakanlık, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüşerek hareket edecek.

SERBEST MUHASEBECİ VE MALİ MÜŞAVİRLERE İLİŞKİN DÜZENLEME YAPILIYOR

Kanun ile birlikte serbest muhasebeci ve mali müşavirlere ilişkin düzenlemeler yapılıyor. Buna göre meslek ruhsatnamesini bir başkasına bedelli veya bedelsiz olarak kullandırdıkları tespit edilen meslek mensupları ile başkalarının ad ve unvanlarını kullanarak beyanname düzenleyen, imzalayan ya da gönderen meslek mensuplarına, meslekten çıkarma cezası verilecek. Disiplin cezaları, cezanın kesinleştiğinin meslek mensubuna bildirilmesinden sonra uygulanacak.

BİLETSİZ YOLCU TAŞIYANLARA CEZA 85 BİN LİRAYA ÇIKARILACAK

Diğer taraftan kanun ile birlikte, 'Karayolları Taşıma Kanunu'nda değişiklikler yapılıyor. Söz konusu değişikliğe göre; yetki belgesi almadan veya alınan belgenin kapsamına göre hareket etmeyen taşımacılara verilen cezalar, 17 bin liradan 170 bin liraya çıkarılıyor. Yetki belgesi olduğu halde aracın kayıt işlemlerini yapmadan tehlikeli yük taşıyanlara ise 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar para cezası uygulanacak. Ayrıca biletsiz yolcu taşıyanlar ile sözleşmesiz taşımacılık yapanlara verilen cezalar 8 bin 500 liradan 85 bin liraya yükseltilecek. Yolcu ve eşyaların güvenlik içinde taşınmasını ihlal edenlere ise ceza 5 bin 500 liradan 50 bin liraya kadar ceza verilecek. Yolcuların sağlıklı, rahat ve güvenli yolculuk yapması için gerekli tedbirleri almayan ve yolcuları taahhüt ettiği yere kadar götürmeyenlere verilen cezalar 17 bin liradan 170 bin liraya, araç ve şoförlerle ilgili gerekli kuralları uygulamayanlara ise 85 bin liraya kadar para cezası verilecek. Taşıma yetkisine aykırı olarak çalışan yabancı plakalı araçlar, Türkiye sınırları dahilinde 2 nokta arasında veya uluslararası ikili ve çok taraflı kara yolu taşıma anlaşmalarına uymamaları ya da taşımacılık için gereken izinleri almadan faaliyette bulunmaları halinde araç sahibi ve şoförüne 5 bin 500 lira ceza verilecek. Söz konusu yasaklara aykırı davrananlara verilecek cezaların yıl içerisinde üç kez tekrarlanması halinde bir kat daha fazla ceza verilecek.

EMEKLİLERİN BAYRAM İKRAMİYELERİ 4 BİN LİRAYA YÜKSELTİLİYOR

'Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yapılacak değişiklikle, cumhurbaşkanı iken herhangi bir görevinden ayrılanlara, müracaatta bulunmaları halinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanına yapılan yaşlılık aylığının yüzde 5 üzerinde bir zam yapılacak. Öte taraftan yapılan düzenlemeyle emeklilerin bayram ikramiyeleri 3 bin liradan 4 bin liraya yükseltilecek.

Kanun ile birlikte yabancı plakalı araçların sürücünün Türk vatandaşı olup olmasına bakılmaksızın verilen cezalar ile geçiş ücretleri ödemeden Türkiye'yi terk etmesine izin verilmeyecek. Araçlar, söz konusu idari cezaları, gümrük kapılarında ödeyecek. Tahsil edilen gelirlerin yüzde 60'ı hizmet payı olarak bütçeye, yüzde 40'ı ise Gümrük Genel Müdürlüğüne aktarılacak. Kanun ile Türkiye Varlık Fonu ile ilgili değişikliklerde yapılıyor. Türkiye Varlık Fonu, Cumhurbaşkanı tarafından görevlendirilen denetim elemanları tarafından hazırlanacak raporlar ay sonunda Cumhurbaşkanlığına sunulacak. Bu raporlar, Cumhurbaşkanlığı tarafından TBMM'ye aralık ayı sonuna kadar sunulacak ve ilgili raporlar söz konusu ayı takip eden ocak ayı sonuna kadar TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek. Öte taraftan, 'Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanların Ödenek ve Yollukları ile Temsil Ödenekleri Hakkında Kanun'un adı, 'Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanların Ödenek ve Yollukları ile Temsil Ödenekleri Hakkında Kanun' şeklinde değiştirilecek. Bu kanuna eklenecek maddeye göre, Cumhurbaşkanına, TBMM Başkanına mali ve sosyal haklar kapsamında yapılan her türlü ödemeler toplamının yüzde 5 fazlası aynı usul ve esaslar çerçevesinde ödenek olarak verilecek.

DOĞUM YARDIMI SİSTEMİ, ÇOCUK SAYISIYLA ORANTILI HALE GETİRİLECEK

Kanun ile birlikte doğum yardım sistemi değiştiriliyor. 1 Ocak 2025 itibarıyla yeni doğan çocuklar için ailelere ödenen yardım miktarı artırılıyor ve sistem, çocuk sayısıyla orantılı hale getiriliyor. Doğum yardımı ödemeleri, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan karşılanması planlanırken kaynak genel bütçeden aktarılacak. Yardım ödemeleri hiçbir vergi veya kesintiye tabi tutulmaksızın ödenecek ve haciz işlemi yapılamayacak. Öte taraftan Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü personeline, Türkiye'deki sivil havalimanlarında gerçekleşen giden uçak trafiği sayısının memur aylık katsayısının yüzde 40'ı ile çarpımı sonucu bulunacak miktar, DHMİ performans primi olarak ödenecek. Bu kapsamda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) personeline de ödeme yapılacak.

DHMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNE, PERFORMANS PRİMİ ÖDENECEK

'Petrol Piyasası Kanunu'nda yapılan değişiklikle; belirlenen suçlara ilişkin vergi incelemesi göre Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) bildirilecek ve söz konusu tesis için gerçek veya tüzel kişilere lisans verilmeyecek. Lisans kararını, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının bilgilerine göre 3 ayda bir değerlendirilecek. Ancak kararın süresi EPDK'ya yapılan bildirimden itibaren 1 yılı geçmeyecek. Öte taraftan, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü çalışanlarına 'Eurocontrol havacılık tazminatı verilmesi' için 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede (KHK) düzenlemeye gidilecek. Buna göre, DHMİ Genel Müdürlüğü personeline, Türkiye'deki sivil havalimanlarında gerçekleşen giden uçak trafiği sayısının memur aylık katsayısının yüzde 40'ı ile çarpımı sonucu bulunacak miktar DHMİ performans primi olarak ödenecek. (DHA)

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber