‘Onkolojik rehabilitasyon ile kanser tedavisinin ardından kişilerin yaşam kalitesi artırılabilir’
ANKARA, (DHA) - ROMATEM Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nden Doç. Dr. Seçil Pervane, kanser tedavisinin ardından hastaların fiziksel, psikolojik ve sosyal iyileşmelerini hızlandırmak amacıyla onkolojik rehabilitasyonun önemli olduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Seçil Pervane, “Onkolojik rehabilitasyon, kanser tedavisi sürecinde hastaların karşılaştığı güçlükleri aşmalarına ve yaşam kalitelerini artırmalarına yardımcı olan kapsamlı bir terapi yaklaşımıdır” dedi.
Doç. Dr. Seçil Pervane, “Kanser tedavisi, fiziksel ve psikolojik açıdan oldukça zorlu bir süreç. Ameliyatlar, kemoterapi, radyoterapi gibi tedavi yöntemleri, hastalarda yorgunluk, kas zayıflığı, hareket kısıtlılıkları, ağrılar ve psikolojik sorunlar gibi pek çok yan etkiye yol açabilir. Bu nedenle onkolojik rehabilitasyon, kanser tedavisi sonrasında hastaların tedaviye daha iyi yanıt verebilmelerini sağlamak ve yaşam kalitelerini yükseltmek için kritik bir rol oynamaktadır” diye konuştu.
‘HASTALARIN FİZİKSEL SAĞLIĞINI GÜÇLENDİRİR’
Doç. Dr. Seçil Pervane, “Onkolojik rehabilitasyon sadece fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik iyileşmeyi de hedefleyen bir tedavi yaklaşımıdır. Bu kapsamda, kanser tedavisi gören hastalar için özel olarak tasarlanmış egzersiz programları, ağrı yönetimi teknikleri, beslenme desteği, psikolojik terapi ve sosyal uyum programları sunulmaktadır. Kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi süreçleri, kas zayıflığı, yorgunluk, denge sorunları, hareket kısıtlılıkları ve ağrılara yol açabilir. Onkolojik rehabilitasyon, bu sorunların üstesinden gelmek için kişiye özel egzersiz programları, fizik tedavi teknikleri ve ağrı yönetimi yöntemleri sunarak hastaların fiziksel sağlığını güçlendirir” ifadelerini kullandı.
Kanser tedavisi sürecinde depresyon, anksiyete ve stres gibi duygusal sorunların sıkça görülebileceğini aktaran Doç. Dr. Seçil Pervane, “Psikolojik boyutunda da hastaların bu süreçle başa çıkmalarına yardımcı olmak için terapötik destek sağlanmasın önemli. Ayrıca, psikolojik destekle birlikte hastaların tedaviye uyum süreçleri de iyileştirilebilir. Kanser tedavisinin ardından en yaygın görülen sorunlardan biri aşırı yorgunluktur. Onkolojik rehabilitasyon, bu durumu aşmak için özel olarak tasarlanmış egzersizler ve dinlenme yöntemleri ile hastaların enerji seviyelerini artırmayı amaçlar” dedi.
‘REHABİLİTASYON SÜREÇLERİ KİŞİYE ÖZEL OLARAK PLANLANMALIDIR’
Doç. Dr. Seçil Pervane, “Onkolojik rehabilitasyon, yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda sosyal açıdan da hastaların yaşam kalitelerini artırmaya yöneliktir. Kanser tedavisi sonrasında, hastaların günlük yaşam aktivitelerinde karşılaştıkları zorlukları aşmaları için rehabilitasyon süreçleri destekleyici bir rol oynar.
Her bireyin onkolojik rehabilitasyon sürecinin benzersiz olması gerekir. Her hastanın tedaviye verdiği yanıt farklıdır ve dolayısıyla rehabilitasyon süreçleri de kişiye özel olarak planlanmalıdır. Bu süreçte, modern fizik tedavi teknikleri, egzersiz terapileri ve psikolojik destek bir arada kullanılarak hastaların hızlı bir şekilde iyileşmesi sağlanmaktadır. Ayrıca, tedavi süreci boyunca hastaların fiziksel performanslarını artırmaya yönelik yapılan düzenli takipler ve ilerleme değerlendirmeleri, iyileşme sürecini hızlandırır” diye konuştu.