Geri Dön
AnkaraDoğal afetlerde tıbbi malzeme taşıyan insansız hava aracı

Doğal afetlerde tıbbi malzeme taşıyan insansız hava aracı

Doğal afetlerde tıbbi malzeme taşıyan insansız hava aracı

Ruken KADIOĞLU-Canberk ÖZTÜRK/ANKARA, (DHA)- ANKARA'da Başkent Üniversitesi öğrencileri Ozan Can Sancur, Orhan Doruk Dalkılıç ve Irmak Doğan, doğal afetler ve savaşlarda bölgeye hızlı ve güvenli tıbbi malzeme taşımak amacıyla 2'si uçak, 1'i dron şeklinde 3 adet insansız hava aracı (İHA) geliştirdi. Öğrencilerin deprem bölgesi Hatay'da test ettiği İHA'lar, tıbbi malzemeleri 40 kilometre uzaklıktaki belirlenen noktaya güvenli bir şekilde ulaştırdı.

Başkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 4'üncü sınıf öğrencileri Ozan Can Sancur, Orhan Doruk Dalkılıç ve Irmak Doğan, bitirme projesi olarak medikal destek amaçlı İHA tasarladı. Öğrencilerin 2'si uçak şeklinde 1,5 kilo yük taşıma kapasitesi bulunan, diğeri dron şeklinde 15 kilo yük taşıma kapasitesi bulunan İHA'lar, doğal afetler, savaşlar gibi kriz anlarında bölgeye medikal ve tıbbı malzeme sevk etmeyi amaçlıyor. Öğrencilerin, Türk mitolojisinde 'iyi huy, şifa veren' anlamına gelen 'AYA' ismini verdikleri proje, okulda bitirme projeleri arasında 1'inci seçildi. Öğrenciler, İHA'ları ilk kez Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu Hatay'da test etti. İHA'lar, Hatay'da temsili tıbbi ve medikal malzemeleri, bulundukları yerden 40 kilometre uzaklıktaki Demirköprü köyüne güvenli bir şekilde götürüp, paraşütle bırakarak, geri döndü. İHA'lar, görevini yaklaşık 45 dakikada tamamladı.

PROJENİN ÇIKIŞ NOKTASI 6 ŞUBAT DEPREMLERİ

Öğrencilerden Irmak Doğan, projenin çıkış noktasının 6 Şubat depremleri olduğunu söyledi. Doğan, deprem felaketinde tıbbi malzeme eksikliği sorunu yaşandığını gördüklerini söyleyerek, "Böyle bir depremde gerekli yerlere, gerekli malzemenin daha hızlı ulaşmasının nasıl sağlanabileceğini düşündük. Ve aklımıza bu projeyi yapmak geldi. İçinde temel madde ihtiyaçların bulunduğu sargı bezi olabilir, morfin olabilir, kan olabilir; bu ihtiyaçları içine koyabileceğimiz bir faydalı yük haznesi tasarladık. Bu hazne İHA'mıza takılıyor ve verilen koordinatlara gidiyor. Paraşüt faydalı yükü bırakıyor ve daha sonra bize geri geliyor. Tam otonom şekilde gerçekleştirilen bir işlem" dedi.

Bir kadın olarak böyle bir projede yer aldığı için gurur duyduğunu söyleyen Doğan, "Bir kadın mühendis olarak bunları başarabiliyor olmak hem benim için hem de benden daha küçük kız çocuklarımız ya da arkadaşlarım için motivasyon kaynağı olmasını temenni ediyorum" dedi.

'3 AYRI NOKTAYA YÜK BIRAKABİLİYOR'

Ozan Can Sancur, geliştirdikleri İHA'lardan 2'sinin uçak olduğuna vurgu yaparak, "Bunlarda biri 8 motorlu drondan oluşmakta. Hepsinin ayrı ayrı özellikleri var. Uçaklarımızdan biri elle fırlatılabilen bir uçak. Bu uçağımız toplamda 7 kilo kalkış ağırlığına sahip ve 1,5 kilo faydalı yük taşıyabiliyor. Aynı zamanda bu uçağımızın inmesi için 50 metrelik bir piste ihtiyaç duyuyoruz. Diğer tasarladığımız uçak, dikey iniş- kalkış özelliğine sahip. Yine 7 kiloluk bir ağırlıkla kalkış yapılabiliyor ve yine 1,5 kiloluk bir faydalı yük taşıyabiliyor. 8 motorlu dronumuz ise, 21 kilo kalkış ağırlığına sahip ve 15 kilo faydalı yük taşıyabiliyor. Bunun bize şöyle bir artısı oluyor; 15 kilo taşıdığı için, biz bunun altına 3 farklı hazne yani faydalı yük bırakma sistemi yerleştirdik. Bu şekilde aslında 3 ayrı noktaya faydalı yük bırakabiliyoruz. Veya istersek 3 ayrı nokta yerine tek noktaya daha fazla faydalı yük bırakabiliyoruz" diye konuştu.

Orhan Doruk Dalkılıç da medikal destek amaçlı İHA'ların doğal afetlerde kullanılabileceğini söyledi. (DHA)

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber