Geri Dön
AnkaraBakan Uraloğlu: Türksat 6A, geçici yörüngesine ulaştı (2)

Bakan Uraloğlu: Türksat 6A, geçici yörüngesine ulaştı (2)

Bakan Uraloğlu: Türksat 6A, geçici yörüngesine ulaştı (2)

Bakan Uraloğlu: Türksat 6A, geçici yörüngesine ulaştı (2)

'UZAYDAKİ VARLIĞIMIZI GÜÇLENDİRECEĞİZ'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada da Türksat 6A'nın dünyadan 35 bin 786 kilometre uzakta bulunduğunu belirterek, "Uydumuz 50 derece Doğu yörüngesine ulaştı ve antenlerini de ilk kez burada açtı. Yapılacak doğrulamaların ardından bu yörüngede 90 gün kalacak. 3 ay sonra Ekim 2024'te ise normal operasyona alınacağı 42 derece Doğu yörüngesine hareket ettirilecek. 42 derece Doğu yörüngesine doğru hareketinde de uydumuz 4 ateşleme daha yapacak" dedi.

Türksat 6A'nın nihai kabulünün 42 derece Doğu yörüngesinde tamamlanmasının ardından yörünge testlerinin yapılacağını kaydeden Bakan Uraloğlu, "Daha sonra ise ülkemizin yerli ve milli ilk haberleşme uydusu Türksat 6A'yı ülkemizin ve milletimizin hizmetine vereceğiz. Türksat 6A'nın 50 derece Doğu yörüngesinde en az 3 ay süre bulundurulması sayesinde 50 derece Doğu yörüngesinde kayıtlı haklarımızın korunmasını sağlamakla kalmayacağız, uzayda yeni haklar elde edilmesi için de çalışmalar yapabileceğiz. Uzaydaki gücümüzü ve varlığımızı daha da güçlendireceğiz" dedi.

'UYDUNUN HER PARÇASI İHRAÇ EDİLEBİLECEK'

Bakan Uraloğlu, Türksat-6A'nın bu yıl içerisinde başarıyla hizmete girmesi sonrasında da ayrıca kazanımlarının olacağının altını çizerek, "Uydumuzun yerli ve milli olarak üretilen her parçası uydu deneyimi kazanmış olacak. Bu çok önemli. Çünkü ülkemizde üretilen bu parçaların hepsi uzay deneyimi kazanarak uzayda başarıyla hizmet verebildiği için tüm dünyaya ihracının önü de açılacak. Artık haberleşme uydusu üreten ya da üretmeye çalışan ülkeler, bu ürünleri bizden alabilecek. Sadece haberleşme uydusu üreten bir ülke olmakla kalmayacağız, tüm uydu parçalarını ihraç da edeceğiz. Üretilen her parça, artık farklı görev yüklerine sahip uydular için de kullanılabilecek" diye konuştu.

Bakan Uraloğlu, bir haberleşme uydusunun yaklaşık 250 milyon dolar değeri olduğunu da anımsatarak, uydu bileşenlerinin ihracatının Türkiye’nin dış ticaretine de çok yüksek oranda katkı sağlayacağını belirtti. Uraloğlu, "Sadece bir uydunun değerini bile düşünürsek bu projenin ülkemiz için ne kadar önemli olduğu biraz daha anlaşılır olabilir. Ayrıca Türksat 6A'nın, uydu sektöründe yetişmiş insan kaynağı oluşturma konusunda da önemli katkısı olacak. Teknoloji ve tecrübe kazanımı sayesinde ülkemiz uydu ve bileşenlerinin tasarım ve üretiminde önemli bir pazar payına sahip olabilecek. Ülkemiz için bir dönüm noktası olacak Türksat 6A'nın başarıyla hizmete alınması sonrasında Türkiye, uzay yarışında yeni bir döneme girecek" ifadelerini kullandı. (DHA)

FOTOĞRAFLI

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber