Geri Dön
AnkaraAnahtar Partili Gümüş’ten engellilerin araç alımını düzenleyen kanuna yönelik açıklama

Anahtar Partili Gümüş’ten engellilerin araç alımını düzenleyen kanuna yönelik açıklama

Anahtar Partili Gümüş’ten engellilerin araç alımını düzenleyen kanuna yönelik açıklama

Ayça YASLI-Celal ATALAY/ANKARA, (DHA)- Anahtar Parti Kadın, Aile ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Beril Gümüş, engelli bireylerin ÖTV'siz araç alımına yeni kriterler getiren kanuna ilişkin, parti genel merkezinde açıklamalarda bulundu. Gümüş, "ÖTV'siz araç alımını, tekrar vergi ödemeden devretmek için bugüne kadar 5 yıl beklenmesi gerekiyordu. Bu 10 yıla çıkartıldı. Bir diğer değişiklik ise ÖTV'siz olarak araç alabilmek için bu araçta en az yüzde 20'lik bir yerlilik oranı aranmaya başlandı. Daha önceden böyle bir oran yoktu. Hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 40'a kadar bu oranı çıkartması mümkün hale geldi. Engelliler bize ulaştı ve bu yeni düzenlemenin hayatlarını ne kadar zorlaştırdığını iletti" dedi.

ÖTV muafiyetiyle araç değiştirme hakkının 5 yıldan 10 yılda çıkarılmasını değerlendiren Gümüş, "Bu araçlarda bir arıza olduğunda gidermek onlara çok büyük külfet oluyor. Fiziksel engelleri sebebiyle aracı sanayiye götürmek onlar için çok büyük bir eziyet. Diğer yandan bu araçlar aslında onların seyahat özgürlüğü için çok önemli. Çünkü biz kamusal ulaştırma alanlarında ne yazık ki engellilere uygun standartları yakalayamadık. Bu araçları, onların hareket özgürlüğünün bir parçası olarak görmemiz lazım. Onlar için bu araçlar bir yatırım vasıtası değil. Bu sebeple de bu araçları istedikleri zaman değiştirmekte dahil olmak üzere 5 yıl zaten suistimali önlemek üzere getirilmiş bir düzenlemeydi. Bunun 10 yıla çıkartılmasını olumsuz bulduklarını belirttiler" diye konuştu.

Gümüş, “Tekerlekli sandalye sığacak iç hacme sahip, yüzde 20 yerlilik şartını taşıyan çok az araç var.

Biz ulaşan engelliler, 'Tekerlekli sandalyeyle sığamıyorsak eğer, bu araca neden ÖTV'siz araç indiriminden yararlanalım' dedi. Makam araçlarında yerlilik aranmazken, neden toplumun en dezavantajlı grubunda bu duyarlılık oluşuyor” ifadelerini kullandı.

Gümüş, “Yüzde 20 yerlilik oranını taşıyan araçların iç hacminin genişletilmesiyle ilgili bir düzenleme olması gerekiyor. Suistimallerin önlenmesi için denetim ve ceza uygulanabilir. Engelliler, anayasal haklarını kullanmak istiyorlar. Devlet, sosyal devlet ilkesi gereği bu insanlara destek olmak, onları da bizimle eşit şartlarda yaşayabilecek durumda barındırmak, pozitif düzenlemeler yapmak zorunda" dedi.

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber