Bilişim tutkunlarını bir araya getiren Hackathon BAU’da başladı
Dünyanın 50’den fazla ülkesinden 400’ü aşkın XR hacker’ı bir araya getiren Global XR Hack Karma Gerçeklik Hackathonu’nun İstanbul ayağı Bahçeşehir Üniversitesi’nde (BAU) başladı. Jürinin belirlediği başarılı isimlere 100 bin dolar fon sağlayacak olan META’nın ana sponsorluğunda yazılım ve oyun geliştiricilerini buluşturan Hackathon 8 Eylül tarihinde sona erecek.
Meta’nın ana sponsorluğunda, XR Bootcamp’ın global organizasyonuyla gerçekleştirilen Global XR Hack Karma Gerçeklik Hackathonu, XR teknolojileri ve AI (yapay zeka) üzerine çalışan geliştiriciler ve tasarımcıları bir araya getirdi. BAU Galata Kampüsü’nde bugün başlayan etkinliğe katılanlar GPT-4 ile ‘Quest 3 için AI-kiti’ ve ‘Gerçek Zamanlı Nesne Takibi’ gibi yenilikçi çözümler üzerinde çalışma fırsatı bulacak. Türkiye ayağını, BAU Oyun Laboratuvarı Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin (BUG Lab TEKMER) gerçekleştirdiği etkinlik üç gün sürecek.
‘TOPLULUK DESTEĞİNE ÖNEM VERDİK’
Farklı şehirlerden ve ülkelerden gelen tasarımcı ve geliştiricileri buluşturan hackathonun açılışında konuşan Doç. Dr. Güven Çatak “BUG Lab olarak en başından beri topluluk etkinliklerine çok önem verdik. Topluluk desteğini çok aldık. Özellikle, XR gibi yeni teknolojilerin gelişmesi, günlük hayatımıza doğru bir şekilde girebilmesi için bu tip imecelerin etkisi çok önemli. Meta ve XR Bootcamp’e tekrar teşekkürler.” dedi.
‘POTANSİYELİMİZE İŞARET EDİYOR’
Hackathonun İstanbul ayağını organize eden BUG Lab TEKMER yürütücü yapımcısı Oytun Kal, açılış konuşması sonrasında şunları söyledi:
“Bu etkinliğin Londra, Köln ve Stockholm gibi önemli bilişim sektörünün önemli merkezlerinin yanı sıra İstanbul’da da gerçekleşiyor olması, Türkiye’nin son yıllarda bu alanlarda yetiştirdiği büyük yazılımcı ve tasarımcı potansiyelimize de işaret ediyor.”
100 BİN DOLARLIK META FONU
İstanbul’un yanı sıra Stockholm, Londra, Köln şehirlerinin ev sahipliği yaptığı etkinlikte dereceye girenlere ödüller verilecek. ‘Hobbies & Skill Building’ (Hobi ve Beceri Geliştirme) kategorisinde, ‘Utility & Design’ (Faydalı Uygulama & Tasarım) kategorisinde, ‘Gaming’ (Oyun) kategorisinde birinciler bin dolar, ikinciler de 500 dolar para ödülü alacak. Bu üç kategoride dereceye giren altı proje, hackathon sonrasında oluşturulacak global bir jürinin değerlendirmesi ile Meta’nın toplamda 100 bin dolar değerindeki geliştirme fonundan faydalanma fırsatına sahip olacak. Bu ödüller dışında Bahçeşehir Üniversitesi’nin temsilcisi olduğu Games for Change Türkiye adına bin dolarlık sosyal etki ve farkındalık ödülü de verilecek.