9 adımda güvenli internet rehberi
Okulların kapanmasının ardından öğrencilerin internet başında geçirdiği zaman da bir hayli arttı. Peki, çocuğunuz zararlı yazılımlar ve uygunsuz içerikler karşısında internet başında ne kadar güvende? Aileler bu konuda ne gibi önemler almalı? İşte Zyxel'in yayınladığı 9 adımda güvenli internet rehberi...
Adım 1: Çocuğunuzun internette geçireceği süreyi belirleyin. Bu konuda aile meclisi üyeleriyle seçenekleri değerlendirin ve bir karar alın. Sonrasında planı hayata geçirin. Örneğin günde 1 saat için oyuna, 1 saat için de yaz ödevlerine, 1 saat eğlenceye vakit ayırmalarını sağlayın.
Adım 2: Çocuklarınızın mümkün olduğunca ebeveynleriyle aynı odada bilgisayar, tablet, telefon kullanmasına özen gösterin. Müdahaleci olmaktan kaçının.Daha çok paylaşımcı olmaya özen gösterin. Size ne yaptıklarını kendilerinin göstermesine olanak tanıyın.Aksi halde izlendiğini düşünmesine fırsat yaratırsınız.
Adım 3: Anneler eşiniz ile futbol maçı izleyebiliyorsanız çocuğunuz ile de sanal oyun (box, pc, mobil oyun) oynayabilirsiniz. Aynı durum babalar için de geçerli. Böylelikle kontrolü elden bırakmamış olursunuz.
Adım 4:Sosyal medyada mümkün olduğunca geç yaşta hesap açmasını sağlayın.Eğer uygun gördüğünüz yaştan küçük ve bir hesabı var ise; sizintanımadığınız kişilerle sohbet etmemesini, gelen arkadaşlık tekliflerini kabul etmemesini, kişisel bilgilerini tanımadığı kişilerin görebileceği şekilde yayınlamamasını sebeplerini yaşına uygun anlatarak açıklayarakçocuklarınıza öğretin.
Adım 5:Internet ortamında bulduğunuz bir bilginin kaynağının güvenilir olup olmadığını sorgulayın. Bilgiyi arama motorlarına yazarak başka kaynaklardan da kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
Adım 6:Sosyal medyada duygularınızı hedef alan paylaşımları yapmadan önce muhakkak doğru olduğundan emin olun. Doğruluğundan emin olmadığınız bilgileri paylaşmayın.
Adım 7:İnternet ortamında zararlı, uygunsuz içerikler ile karşılaştığınızda nasıl şikâyet edebileceğinizi detaylı bir şekilde öğrenin. Bu konu hakkında çocuklarınıza da bilgi verin.Eğer yaşı küçük ise bu konuda size bilgi vermesi yönünde onu teşvik edin.
Adım 8:Bilgisayarınızdaki işletim sistemi, programlar ve güvenlik yazılımlarının güncellenmiş olduğundan emin olun. Bu sayede zararlı yazılım bulaşması ihtimalini en aza indirmiş olursunuz.
Adım 9:Siber zorbalık tabir edilen taciz, istismar, küfür, argo konuşmalar, uygunsuz fotoğraflar vb. daha pek çok konuyu yetlili mercilere şikâyet edebileceğinizi unutmayın.