Türkiye İş Bankası İstanbul Maratonu 45’inci kez kıtaları birleştirecek
Dünyada iki kıta arasında koşulan tek maraton olan Türkiye İş Bankası İstanbul Maratonu, Cumhuriyetin 100’üncü yılı kapsamında ‘Yüz Yılın Koşusu’ sloganıyla koşulacak.
5 Kasım Pazar günü start alacak Türkiye İş Bankası 45. İstanbul Maratonu’na ilişkin olarak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ve İBB Spor İstanbul Genel Müdürü İ. Renay Onur’un katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi.
ARAN: CUMHURİYETİMİZ DE UZUN BİR MARATON
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye İş Bankası İstanbul Maratonu’nun, Cumhuriyet’in 100. yılında koşulacağına işaret ederek, “Ülke olarak ikinci yüzyılımıza büyük bir dinamizmle, azimle, uzun bir maraton perspektifiyle yaklaştığımızı göstermesi açısından Türkiye İş Bankası İstanbul Maratonu ve Cumhuriyetimizin yaş günü arasında anlamlı ve kuvvetli bir bağ olduğuna inanıyorum. Cumhuriyetimiz de büyük savaşların ardından başlatılmış uzun bir maratona benziyor. Bu uzun maratonda tempomuz da 100. yıl coşkumuz da ikinci yüzyılımıza girerken, bugüne kadar hayal edip de gerçekleştiremediğimiz ne varsa hepsini hayata geçirmek için azmimiz, inancımız, umudumuz da çok yüksek” diye konuştu.
İstanbul Maratonu’nu iki yıl süreyle destekleyerek hem Cumhuriyetimizin 100. yılında hem de gelecek yıl İş Bankası’nın 100. yaşında maraton heyecanının ortağı olmak istediklerini ifade eden Aran, “Cumhuriyetimizin ve aynı zamanda Bankamızın kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1933’teki 10. Yıl Nutkunda ‘Ebediyete akıp giden her 10 senede bu büyük millet bayramının büyük şereflerle, saadetlerle, huzur ve refah içinde kutlanmasını gönülden dilerim’ söyleminde ifade ettiği bu gönülden dileğini gerçekleştirmek ve Cumhuriyetimizin coşkuyla kutlanmasını sağlamak için etkinliğe bu yıl ve gelecek yıl sponsor oluyoruz” dedi.
“100. YIL COŞKUSUNUN GELECEK YIL OLİMPİYATLARDA KAZANILACAK ALTIN MADALYALARLA ARTARAK DEVAM ETMESİNİ DİLİYORUM”
Hakan Aran, sporun insanlara disiplin, çabanın kıymetini anlama, birlikte başarmanın getirdiği dayanışma duygusu gibi pek çok katkısı olduğunu; bütün bu değerlerin toplumsal sağlığı, birliktelik duygusunu ve başarma azmini de desteklediğini belirterek, özellikle maraton koşmanın güç, dayanıklılık, süreklilik istediğini; aceleye gelmeyeceğini, hata kabul etmediğini; dinç, sağlıklı ve antrenmanlı olmayı gerektirdiğini söyledi.
Sporu sevdirmek, daha fazla kişiyi spora teşvik etmek için herkese sorumluluk düştüğünü ifade eden Aran, aynı zamanda 2024 Paris Olimpiyatları’nda Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin destekçisi olduklarını belirtti.
Hakan Aran, bu desteği de çok kıymetli bulduğunu belirterek, Cumhuriyetin 100 yıl coşkusunun, önümüzdeki yıl temmuz, ağustos aylarında Olimpiyat Oyunlarında ülkemize kazandırılacak altın madalyalarla artarak devam etmesi dileğini paylaştı.
“MARATONUN BU YIL 100. YILA YAKIŞIR BİR ŞEKİLDE CANLI VE DİNAMİK GEÇECEĞİNE İNANIYORUM”
Kazanılacak madalyalar kadar, sporcularımızın bayrağımızı Olimpiyatlarda gururla dalgalandıracak varlığının da pek çok gencimizi profesyonel olarak spora yönelme konusunda teşvik edeceğine inandığını söyleyen Aran, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye İş Bankası İstanbul Maratonu ise profesyonel sporcular kadar sporla amatör olarak ilgilenenlerin de aileleriyle, arkadaşlarıyla birlikte katıldıkları; iki kıta arasında gerçekleşen, dünyada benzeri olmayan bir etkinlik. Sporu daha erişilebilir ve eğlenceli hale getiriyor. İstanbul Maratonu eğer bugün bizde coşkuyu, sadece iki kıtayı değil tüm insanları birleştirmeyi temsil ediyorsa, yardımseverliğin adresi olmuşsa, sağlıklı bir yaşamın ve profesyonel ya da amatör herkesin bir arada koşmasını ifade ediyorsa en büyük katkı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Türkiye Atletizm Federasyonu’nun ve Spor İstanbul’undur. Kendilerine böyle prestijli bir marka, böyle prestijli bir koşu yarattıkları ve bunu 45 yıldır kesintisiz devam ettirdikleri için hepimiz adına teşekkür ediyorum. Tüm İstanbul halkı için bir şenlik haline gelen Maratonun bu yıl Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışır bir şekilde daha da canlı ve dinamik bir şekilde geçeceğine inanıyorum. Maraton koşumuzu, özellikle canları pahasına bize Cumhuriyeti armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimize armağan ediyorum.”
Hakan Aran, 2036 yılında gerçekleştirilecek Olimpiyat Oyunlarının İstanbul’da düzenlenmesi hedefiyle ilgili de “Olimpiyatlar 2036’da İstanbul’da düzenlenirse, bu aslında Türkiye’nin olimpiyatlardaki ilk altın madalya aldığı tarihin 100. yılına denk gelecek. 1936 yılında Türkiye’ye ilk altın madalya kazandıran sporcumuz Yaşar Erkan da bir İş Bankası çalışanı. Eğer İstanbul, 2036 yılında yapılacak Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yaparsa biz de desteklemeyi arzu ederiz” dedi.
İMAMOĞLU: TÜRKİYE’NİN OLİMPİK BİR ÜLKE, İSTANBUL’UN OLİMPİK BİR KENT OLDUĞUNU BÜTÜN DÜNYAYA İSPAT EDECEĞİZ
İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, maratonun insanlığın en eski yarışlarından biri olduğunu belirterek, “Bu yıl maratonumuzun ‘100 Yılın Koşusu’ ismiyle hayata geçiyor olması da kıymetli olacak. Maraton koşma, fiziksel dayanıklılık kadar, zihinsel dayanıklılık da gerektiren bir yarış. Uzun mesafeleri geride bırakırken, gerçekten aşmak gereken zorluklar, kişinin iradesini ve sabrını test eder. Kurumların da aslında uzun vadeli bakışları ve yol yürüyüşleri de maratonla çok benzeşir. Dayanıklı olmak esastır. Yurdumuzu düşmandan kurtarırken, Misak-ı Milli sınırlarımızın içinde yepyeni bir ülke kurarken gösterilen dayanıklılık ve iradenin ne kadar önemli olduğunu, bugün 100. yılımızı kutlarken çok daha iyi anlıyoruz” diye konuştu.
Güçlü koşu karakteriyle 2036’da İstanbul’u dünyanın en güzel olimpiyatını gerçekleştirecek iradeyi ortaya koyan şehir yapmak arzusuyla yola devam ettiklerini söyleyen İmamoğlu, Türkiye’nin daha ilk günlerinden itibaren olimpik bir ülke, İstanbul’un da olimpik bir kent olduğunu bütün dünyaya, bu maraton tutkumuzla ve 2036’daki inşallah ev sahipliğimizle ispat edeceğiz” dedi.
45. İstanbul Maratonu’na, Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifiyle 1924’te kurulan Türkiye İş Bankası’nın sponsor olmasının önemine dikkat çeken İmamoğlu, “İki kurumun bir araya gelmesinden ve böylesi bir maratonu, birlikte 100. yılda başarmamızdan büyük bir kıvanç duymaktayım. Çocukken ilkokul birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci sınıflarda İş Bankası'nın önünde, ‘Kumbara Dergisi’ için, banka açılmadan kapıyı bekleyen bir çocuğun, bugün İstanbul'da, İş Bankası'yla birlikte İstanbul Maratonu'nu hazırlayan ve koşturan bir Belediye Başkanı olması, sanırım Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ürünü olsa gerek” şeklinde konuştu.
ÇİNTİMAR: MARATON, TÜRKİYE’DE ATLETİZMİN GELİŞİMİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ORGANİZASYON
Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar da, 1976 yılından bu yana gerçekleşen Cumhuriyetimizin en önemli etkinliklerinden biri olan İstanbul Maratonu’nun ülkemizde atletizmin gelişimine önemli katkı sağlayan etkinlikler arasında yer aldığını belirterek, atletizmde uluslararası alanda elde edilen önemli başarılara değindi.
Çintimar, 100. yılımıza girerken depremden hemen sonra ilk defa düzenlenen Avrupa Salon Atletizm Şampiyonasını Spor Bakanlığı ve İBB ile gerçekleştirdiklerini; tarihinde ilk defa 3 adım atlamada Tuğba Danışmaz adlı kadın atletimizin Avrupa Şampiyonu olduğunu belirterek, 2024’ün başında tarihimizde ilk defa Yürüyüş Dünya Takımlar Şampiyonası yapılacağını ve Olimpiyat’ta yarışacak tüm takımların Antalya’da kota alacağını anlattı.
Avrupa Cross Şampiyonası’nın yine ilk defa Antalya da gerçekleşeceğini söyleyen Çintimar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu organizasyonlarda sadece organizatör ülke değil madalya alan ülke de olacağız. 25 kotanın üstünde olimpiyata katılmayı hedefliyoruz. Son olarak Çin’de yapılan Dünya Üniversite Oyunlarında 9’u Altın 18 madalya kazandık. Bunlar Türkiye’deki atletizmin gelişmesi, büyümesi, belediyelerimizin destekleriyle devam eden çalışmaların sonucunda gelen başarılardı. Aldığımız bir kararla devşirme sporcu kullanmak istemiyoruz. Bu düsturda devam ediyoruz. Aldığımız madalyalar ilerlediğimiz yolun doğruluğunu gösteriyor. Cumhuriyetin 100. yılında dünyada idol olabilmek için çalışıyoruz. İstanbul Maratonu bunun için önemli bir örnek teşkil ediyor. Bu gibi büyük organizasyonlara sponsor desteği çok kıymetli. Maratonun isim sponsoru Türkiye İş Bankası’na da ve tüm sponsorlarımıza kıymetli destekleri için teşekkür ediyoruz. Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlu olsun.”
ONUR: TÜM DÜNYADA PANDEMİNİN DURDURAMADIĞI TEK MARATON OLARAK ANILAN İSTANBUL MARATONU 45. KEZ KOŞULUYOR
İBB Spor İstanbul Genel Müdürü İ. Renay Onur da Cumhuriyetin 100. yılında 45 yaşında bir maratona sahip olmanın önemine değinerek, pandemi dahil 45 yıldır ertelenmeden yapılmış ve aldığı önlemler ile yurtdışındaki federasyonlara ve organizatörlere örnek olmuş başka bir etkinlik bulunmadığını belirtti.
Bu yıl yabancı katılımcı sayısında yüzde 26, 2019’dan bu yana Türk koşucu sayısında yüzde 42 ve aynı dönemde kadın koşucu sayısında yüzde 111 artış olduğuna işaret eden Onur, “Maraton kültürünün sporda önemli bir yeri vardır. 1896’daki ilk olimpiyatlardan bu yana Olimpiyatların son yarışı maratondur. Maraton bitmeden Olimpiyatlar bitmez. Maraton dayanıklılıktır, durmamaktır, ne olursa olsun bitirmektir. Dayanıklıyız, durmayacağız ve ne olursa olsun, Türkiye Cumhuriyeti için koşmaya devam edeceğiz. 100 yılımız tekrar hepimize kutlu olsun” diye konuştu.
Dünya Atletizm Federasyonu’nun Gold Label Kategori’sinde koşulacak maraton, Avrupa’nın 5; dünyanın 28 Gold Label yarışı arasında yer alıyor. 42 Km kategorisinde 5 bin, 15 Km kategorisinde 10 bin olmak üzere toplam 15 bin çipli koşucu ile 8 Km Kurumsal Koşu kategorisinde 15 bin ve Halk Koşusu’nda 15 bin rekreatif koşucu ile tüm kategorilerde toplam 45 bin sporcu ter dökecek.
ÜÇ ESKİ ŞAMPİYON GERİ DÖNÜYOR
İstanbul Maratonu’nun üç eski şampiyonu geri dönüyor. 2019 yılının galibi ve 2:09:44’lük derecesiyle halen parkur rekorunun sahibi Daniel Kibet, 2020 yılı şampiyonu Benard Sang ve yarışı geçen yıl kazanan Robert Kipkemboi bir kez daha aynı unvanı elde etmek için mücadele edecekler. 5 Kasım’da parkura çıkacak erkek atletlerden en hızlısı 2021 yılında Milano Maratonu’nun 2:03:55 ile tamamlayan Reuben Kiprop Kipyego olurken, Kenyalı atletlerin en büyük rakibi, bu yıl Sevilla Maratonu’nu 2:04:59’luk derecesiyle kazanmayı başaran Etiyopyalı yıldız Gadisa Shumie olacak.
Kadınlarda ise geçtiğimiz Ocak ayında Doha’da 2:22:28 ile kariyerinin en iyi derecesini gerçekleştiren Kenyalı Beatrice Cheptoo yarışa favori olarak başlarken, bu yıl Stokholm Maratonu’nda ilk sırayı alan Etiyopyalı Sifan Melaku ile kariyerinin 15. maratonuna çıkacak olan yine Etiyopyalı Worknesh Alemu, Cheptoo’yu zorlayacak atletler. Aynı zamanda Türkiye Maraton Şampiyonası’na ev sahipliği yapacak olan Türkiye İş Bankası 45. İstanbul Maratonu’nda milli atletler de start alacak.