Geri Dön
Son DakikaLüleburgaz’da buğday alımları başladı

Lüleburgaz’da buğday alımları başladı

Lüleburgaz’da buğday alımları başladı

Lüleburgaz’da buğday alımları başladı

Vahit İŞBAŞARAN/LÜLEBURGAZ(Kırklareli),(DHA)-KIRKLARELİ’nin Lüleburgaz ilçesi Ticaret Borsası Başkanı Kenan Var, TMO adına 50 bin ton kapasiteli Lisanslı Depoda buğday alımlarının başladığını açıkladı..

Lüleburgaz Ticaret Borsası’nda 18 Haziran Salı günü Buğday alımları başladı. Buğday alımlarında ilk alım Çengelli Köyü’nden Veli Tunç tarafından yapıldı. Trakya’da Buğday alımı yapan ilk depo olduklarını belirten Borsa Başkanı Kenan Var, “Lisanslı depoculuk olarak TMO adına buğday alımına başladık. 1.grup üyelerimizin TMO standartları 1400 TL’dir. Bunlar kademeli olarak 50 lira fiyat düşmesi oluyor. 1.grupta en ucuz buğdayımız ise 1325 TL’dir. 2.gruplarda düşmeler 25 lira olarak oluyor. 2.grup buğdayımız 1325 , en ucuzu 1225 lira oluyor. Yani buğdaylar arasında 1.ve 2.grup arasında 100 lira fiyat farkı var. Köy kökenli traktörler yeni bahçemize gelmeye başladı. Şuanda da ilk açılan lisanslı depo bizleriz Trakya’da. Trakya lisanslı depoları bize bağlı. TMO’ya da teşekkür ederiz, bize izin verip açtırdığı için. Şuanda ilk mahsulü Çengelli köyünden Veli Tunç getirdi. Ortalamasının 600 kilo olduğunu söyledi. Verimlerde iyi. Devlette 1 gün sonra ödemeleri yapacağını söyledi. Yani 18 Haziran tarihinde olanlara 19 Haziran’da satışı yapacağız. İnancım bu süreçte alımın devamlı peşin para olması ve Buğday’ın gevşememesidir. Eğer ödemeler aksamaya başladığında bu fiyatlar geriler. Alıcılarda bunu avantaya çevirmek için ucuza buğday almak ister. Biz devletimizse güveniyoruz. Şuanda lisanslı depomuzda tek alıcımız TMO’dur. Çiftçilerimize mallarını getirmelerini, bir gün sonra ödenecek parayı da rahat rahat alıp bütün ihtiyaçlarını karşılamalarını dilerim. 2019 sezonu bütün çiftçimize, ülkemize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Çiftçilerin en çok biçerdöverlerden dolayı Buğdayların kırık olmasından muzdarip olduğunu belirten Başkan Var, şunları söyledi: “Çiftçilerimizin kırıktan muzdarip olduğunu görüyorum. Kırıklar 2’nin üzerinde çıkıyor. Buğday yeni oluştuğu için biçerdöverler Buğdayı fazla kırıyor. Biçerdöverci arkadaşlar bunlara çok dikkat etmeliler. Şuanda Buğday dokunduğunda kırılıp çatlıyor ve kırık fazla oluyor. Bunlarda fiyat farkını korkunç derecede büyütüyor. Şuanda biçim zamanı mıdır, değil midir tartışılır. Ancak herkes hava şartlarından etkilenmemek için ürünlerini biçmek ve satmak istiyor. Makineciler çok hassas olmalılar”