Geri Dön
Sağlık-YaşamHekim Birliği Sendikası: Hekimler deprem bölgesinde büyük sorunlar yaşıyor

Hekim Birliği Sendikası: Hekimler deprem bölgesinde büyük sorunlar yaşıyor

Hekim Birliği Sendikası Başkanı Dr. Y. Gökhan Doğramacı, Hatay Şubesi Olağan Genel Kurulu’nda, özellikle deprem bölgesinde çalışan hekimlerin özellikle manevi ve maddi büyük sorunlar yaşadığını söyledi.

Hekim Birliği Hatay Şubesi’nin 1’inci Olağan Kongresi’ne Genel Başkanı Yakup Gökhan Doğramacı, Genel Başkan Yardımcıları Özgür Cengiz, İbrahim Halil Erdem ve Pınar Karagöz ile üye hekimler katıldı. Kongrede konuşan Hekim Birliği Sendikası Başkanı Dr. Y. Gökhan Doğramacı ise kısa bir süre önce kurulan şubenin Hatay bölgesinde konteynerlerde zor şartlarda güzel hizmetler verdiğine dikkat çekerek şöyle konuştu.

Deprem bölgesinde görev yapan hekimler yıkılan hastaneler, yetersiz altyapı ve eksik personel gibi birçok sorunla karşı karşıya kalmakta. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini defalarca söyledik. Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına uygun çalışma ortamı ve güvenli bina sağlanamamasına rağmen performanstan sorumlu tutulmaları kabul edilemez.”

Hekim Birliği Sendikası: Hekimler deprem bölgesinde büyük sorunlar yaşıyor

‘SAĞLIK ÇALIŞANLARI MADDİ MANEVİ DEĞER KAYBI YAŞIYOR’

Son yıllarda hekim ve sağlık çalışanlarının maddi ve manevi olarak ciddi değer kaybı yaşadığına dikkat çeken Dr. Doğramacı, mesleki hakların giderek eridiğini ve mesleğin değersizleştirildiğini belirterek, şunları söyledi:

“Deprem öncesinde Hatay’da yoğun bir sağlık hizmeti verilmekteydi. Ancak deprem sonrası hemen hemen tüm hastaneler ağır hasar aldı. Aylar boyunca konteyner ve çadır sahra hastanelerinde hizmet verildi. Hâlen Antakya ADSM ve ASM'ler konteynerlerde hizmet vermeye devam etmektedir. 66 aile sağlığı merkezi yıkılmış ve yerine yenisi yapılmamıştır. Hatay, Antalya ve Eskişehir gibi 2. bölge olarak kabul ediliyor ancak depremin yıkıcı etkileri nedeniyle 6. bölgeye düşürülmelidir. Bölgedeki tüm hekimlere sözleşmeli kadro verilmelidir. Hekimler hâlâ konteyner aile sağlığı merkezlerinde hizmet vermekte ve deprem öncesi performans beklenmektedir. Örneğin, konteynerde TV olmadığı için ceza puanı alan hekimler bulunmaktadır. Deprem sonrası birkaç hastane açılmış olmasına rağmen, sağlık hizmetleri istenilen düzeyde verilememekte ve talepleri karşılayamamaktadır. Hatay EAH’nın fiziki yapısında, donanımında ve malzemelerinde eksiklikler devam etmektedir. Ek ödemeler ise Türkiye’deki en düşük seviyeler."

‘HEKİMLERE YÖNELİK ŞİDDET VAKALARI’

Son yıllarda artan hekimlere yönelik şiddet vakalarının, sağlık sektöründe derin yaralar açmakta olduğunu kaydeden Dr. Doğramacı, hekimlerin görevlerini yaparken maruz kaldıkları fiziksel ve psikolojik şiddetin, sağlık hizmetlerinin kalitesini düşürdüğünü ve toplum sağlığını tehdit ettiğini belirterek, bu sorunun çözülmesi için acil ve etkin önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Dr. Doğramacı, “Hekim Birliği Sendikası, hekimlerin emeklilik dönemlerinde de yaşam standartlarını koruyabilmeleri için emekliliğe yansıyacak tek kalem maaş ödemesi talep etmektedir. Ayrıca, yüzde 15 sabit gelir vergisi uygulamasının hayata geçirilmesi, hekimlerin maddi yüklerini hafifletecek ve ekonomik anlamda daha istikrarlı bir gelecek sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Hekim Birliği Sendikası: Hekimler deprem bölgesinde büyük sorunlar yaşıyor

‘USULSÜZ GÖREVLENDİRME SAĞLIK HİZMETLERİNİN DÜZENİNİ BOZDU’

Dr. Doğramacı, hekimlerin hukuka aykırı ve usulsüz şekilde geçici görevlendirilmesinin sağlık hizmetlerinin düzenini bozduğunu ve can kayıplarına yol açacak acılara neden olduğunu belirterek, bu tür uygulamalara son verilmesi gerektiğini ifade etti. Doğramacı, sözlerini şöyle tamamladı: “Hekim Birliği, tüm meslektaşlarının yanında olmaya ve sorunlarını çözmek için çalışmalarını sürdürmeye devam edecektir. Hatay Şubesi'nin Olağan Genel Kurulu'nda, yeni yönetim kurulu seçilecek ve Hatay Şubesi’nin hem hekimler hem de vatandaşlar için bir umut ışığı olması hedeflenecektir.”

Hatay Şube Başkanı Nurettin Yeral ise “Hepimiz depremi yaşadık ve benim gibi birçok meslektaşım burada kalarak hizmet verme mücadelesi içerisinde oldu. Biz bu kadim kentin çocuklarıyız Ve bu kenti yeniden ayağa kaldıracağız. Yine yıkıldı Antakya’mız, önce Suriye savaşı ardından Covid ve deprem. Çok acılar yaşadık, çok yorulduk çok yıprandık.. Neler yaşadık, belki hala 18 ay geçmesine rağmen tam farkında değiliz. Akrabalarımız arkadaşlarımız dostlarımız kardeşlerimiz meslektaşlarımız, birçok canımız gitti. Sadece Hatay’ımızda 63 hekim hayatını kaybetti, 5’inin cesedi hala kayıp. Depremde vefat eden tüm canlara rahmet yakınlarına sabır ve sağlık diliyorum. Depremde maalesef; hemen hemen tüm hastaneler ağır hasar aldı. Aylar boyunca konteyner ve Sahra Hastaneleri’nde görev yaptık. Üzülerek belirtmek gerekir ki; hala Antakya ADSM, ve ASM’ler konteynerlerde hizmet veriyor. Biz de şube olarak hekimlerimizin ihtiyaçları sorunları noktasında çözüm odaklı olmaya çalışıyoruz. Kongremize katılım gösterenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Hekim Birliği Hatay Şubesi’nin 1. Olağan Kongresi’nde tek listenin olduğu seçimde Dr. Nurettin Yeral, başkanlık görevine seçildi. Yeral’ın listesinde yönetim kurulu şu isimlerden oluştu: “Dr. Yeliz Sökmen, Dr Ahmet Taşan, Dr Yusuf Gasseloğlu, Dr Ali Çebişli, Dr Cem Kurt ve Dr Nuray Zubaroğlu”