Geri Dön
Sağlık-Yaşam2’nci Turabexpo Sağlık Turizmi Fuarı başladı

2’nci Turabexpo Sağlık Turizmi Fuarı başladı

Sağlık turizmine yönelik İstanbul'da düzenlenen 2’nci Turabexpo Sağlık Turizmi Fuarı başladı. Türk Arap Turizm Organizasyon Derneği'nin (TÜRAP) gerçekleştirdiği fuara hastane ve medikal firma temsilcilerinin yanı sıra Arap ülkeleri de büyük ilgi gösterdi. En büyük vazifelerinin Türk ve Araplarla iş birliğini çoğaltmak, ticaret ve yatırımları büyütmek olduğunu söyleyen İzmir Tunus Fahri Konsolosu ve TÜRAP Genel Başkanı Sabuhi Attar, “Yaklaşık 20 yıldır bu amaç uğrunda bu çalışıyoruz. Başarılı bir şekilde toplantılarımızı, fuarlarımızı geliştiriyoruz. 23’üncü fuarımızı yapıyoruz. Tabii geçen sene birinci sağlık turizm fuarımızı yaptık. Bu sene ikinci sağlık turizm fuarımızı yapıyoruz. Aynı anda tıbbi cihazlar, malzemeler, hastane malzemeleri, medikal malzemelere ihtisaslı bir fuar. Çok başarılı bir çalışma oldu” dedi.

2’nci Turabexpo Sağlık Turizmi Fuarı başladı

Türk Arap Turizm Organizasyon Derneği (TÜRAP) ve Türk Arap ülkeleri iş birliğiyle Turabexpo organizasyonu öncülüğünde 2. Expo Sağlık Turizmi Fuarı’nın açılışı gerçekleşti. İstanbul’da bir otelde düzenlenen fuar, yurt içindeki sağlık sektörünü özellikle yurt dışı heyetleriyle bir araya getirip sektörel bazda bir platform oluşturmayı hedefliyor. Bu doğrultuda katılımcılar sağlık ve medikal turizm sektörlerindeki ürün ve hizmetlerini yabancı alıcılarla buluşturarak kurumlarını tanıtma fırsatı elde ediyor. Katılımın yoğun olduğu fuara Türkiye’deki birçok hastane ve medikal firma ile 29 Arap ülkesinden çok sayıda isim katıldı.

Fuarın açılışına Libya Sağlık Bakanı Ramadan Abu Janah, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Libya Ankara Büyükelçisi Mustafa Elgelaıb, Filistin Devleti Ankara Büyükelçisi Dr. Faed Halid Mustafa, İzmir Tunus Fahri Konsolosu ve TÜRAP Genel Başkanı Sabuhi Attar, Tunus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mohamed Faouzi Ben Aıssa, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu ve Trabzon Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Erkut Çelebi katıldı.

2’nci Turabexpo Sağlık Turizmi Fuarı başladı

JANAH: LİBYA VE TÜRKİYE ARASINDAKİ SAĞLIK TURİZMİ ALANINDA İŞ BİRLİĞİMİZİN KATKILI OLACAĞINA İNANIYORUM

Libya Sağlık Bakanı Ramadan Abu Janah, “Çok güzel bir organizasyon. Biz buraya en yüksek düzeyde katıldık. Bunun hayırlara vesile olmasını diliyorum. Libya ve Türkiye arasındaki sağlık turizmi alanında iş birliğimizin katkılı olacağına inanıyorum. Umarım ileride tıbbi malzeme açısından bir alışverişimiz olur” dedi.

UÇARMAK: VERİLECEK HİZMETİN KALİTESİNİ YÜKSELTMENİN ÜLKELERE ÇOK BÜYÜK GETİRİSİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ

Sağlık turizminin turizm faaliyetleri içinde en fazla getirisi ve sürekliliği olan bir alan olduğunu aktaran Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, “Mecburiyetten dolayı da yapıldığı için verilecek hizmetin kalitesini yükseltmenin ülkelere çok büyük getirisi olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla tatil amacıyla gelen bir bırakıyorsa sağlık turizminde gelen beş bırakıyor. Bunun için bu sektörü desteklememiz gerekiyor. Biz tamamen teşvik kısmındayız. Ama diğer taraftan Sağlık Bakanlığı altyapıyı düzeltiyor, hastaneler yapıyor. Esas görev onların” diye konuştu.

‘ARAP ÜLKELERİYLE ARAMIZDAKİ TİCARET GEÇEN YILIN SONU İTİBARİYLE 47 MİLYAR DOLARA ULAŞMIŞ’

Uçarmak, “Müslüman dost Arap ülkeleriyle aramızdaki ticaret 2002 yılında yaklaşık 4.9 milyar iken geçen yılın sonu itibariyle 47 milyar dolara ulaşmış. Yaklaşık 10 katı artmış. 600 milyar dolardan fazla dış ticaret hacmi olan Türkiye için yeterli mi? Yetersiz. Yabancı sermaye yatırımları Türkiye 15 milyar dolardan yine bu zaman diliminde 262 milyar dolara ulaştırmış. Dost ve kardeş Arap ülkelerinin Türkiye'deki yatırımları 8 buçuk milyar dolara ulaşmış. Yetersiz. Yani kapasitemizin çok azını birbirimizle iş geliştirmeye harcıyoruz. Türkiye kuralları olan bir ülke. Dünyanın temel konularında fikri de var. İnşallah ideallerimizi gerçekleştirecek bir ekonomik güce de ulaştığımız takdirde ben ülkeler arasındaki ilişkilerin çok daha kolay ve samimi çerçevede ilerleyebileceğini de düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

2’nci Turabexpo Sağlık Turizmi Fuarı başladı

ATTAR: UZMAN EKİPLERLE KATILIM SAĞLANDI

TÜRAP olarak en büyük vazifelerinin Türk ve Araplarla beraber iş birliğini çoğaltmak, ticaret ve yatırımları büyütmek olduğunu söyleyen İzmir Tunus Fahri Konsolosu ve TÜRAP Genel Başkanı Sabuhi Attar, “Onun için yaklaşık 20 seneden fazla bu çalışmayı yapıyoruz. Başarılı bir şekilde toplantılarımızı fuarlarımızı geliştiriyoruz. Bu hem Arap ülkelerinde hem Türkiye'de yapıyoruz. 23’üncü fuarımızı yapıyoruz. Tabii geçen sene birinci sağlık turizm fuarımızı yaptık. Bu sene ikinci sağlık turizm fuarımızı yaptık. Aynı anda tıbbi cihazlar, malzemeler, hastane malzemeleri, medikal malzemelere ihtisaslı bir fuar. Çok başarılı bir çalışma oldu. Çok büyük ve uzman ekiplerle katılım sağlandı. Türkiye'ye ve sağlık turizmimize çok büyük katkılar sağlayacağını inanıyorum. Çünkü uzman kişiler geldi ve buradaki bu çalışmalarda inşallah Türk firmalarıyla çok güzel bir iş birliği neticeleri göreceğiz. Bu çalışmada amacımız her zaman güzel bir şekilde karşılığını almak. Bugün bütün Arap sahası bize bu konuda takdir ediyor ve her zaman bizim yanımızda yer alıyorlar” dedi.

‘SUUDİ ARABİSTAN CİDDE’DE YAPACAĞIMIZ SAĞLIK TURİZM FUARIMIZ VAR’

5 Mayıs 2025 tarihinde gerçekleşecek olan fuar hakkında da konuşan Attar, “Biz hepsine başarılar temenni ederiz. Burada çok güçlü projeler sunuyoruz. Şu anda çalışması başlamış bir projemiz var. Suudi Arabistan Cidde’de yapacağımız bir sağlık turizm fuarımız var. O da Suudi - Türk ortaklı çok kapsamlı bir fuar. Hem medikal hem sağlık turizmi aynı anda olacak. Yaklaşık 15 bin Arap katılım gösterecek. Buradaki Suudi Arabistan’da büyük bir açılım yaptığımızı duyuyoruz. Çok önemli. O pazar çok iyi ve güçlü bir pazar. Bizim temennimiz beraber olalım ki hem Türkiye’nin sağlık turizminin şovunu yapalım hem de güçlü bir sağlık turizmi ortaya koyalım. Türkiye’ye başarılı bir iş çıkartmış olalım” diye konuştu.