YRP Genel Başkan Vekili Aydal: TPAO’yu içten içe zayıflatan önemli sıkıntılar var
YENİDEN Refah Partisi (YRP) Genel Başkan Vekili ve Ar-Ge Başkanı Prof. Dr. Doğan Aydal, "Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nda (TPAO) çok dillendirilse de kamu tarafından çok bilinmeyen, TPAO’yu içten içe zayıflatan, eriten önemli sıkıntılar vardır. Bunlardan en önemlisi TPAO bünyesinde bulunan mühendis ve işçilere çifte maaş standardı uygulanmasıdır" dedi.
Yeniden Refah Partili Prof. Dr. Doğan Aydal, yazılı açıklama ile TPAO'da yaşanan sorunları gündeme getirdi. TPAO'da çalışan mühendis ve işçilere uygulanan çifte maaş standardına dikkat çeken Aydal, TPAO’nun yurt dışında çalışmalar yapabilmek için çeşitli alt şirketler kurmuş olsa da bu şirketlerde çalışan personelin maaşlarının TPAO'daki personelden iki kat fazla olduğunu belirtti. Bu durumun TPAO ve BOTAŞ mühendisleri arasında büyük huzursuzluğa yol açtığını ifade etti. Aydal, TPAO'nun alt şirketlerinde personel alımının kamu personel alım kurallarının dışına çıkarak yapıldığını ve bu tercihlerin partizanca yapıldığına dair iddiaların olduğunu aktardı. Bu iddialara hükümetin hiçbir açıklama getirmediğini de belirten Aydal, seçilen kişilerin liyakatinin sorgulanmadığını vurguladı.
'ÇİFTE MAAŞ STANDARDI UYGULANIYOR’
AK Parti hükümetinin enerji alanında en çok övündüğü iki şeyin, Karadeniz’de bulunan doğal gaz yatakları ve Gabar bölgesinde üretime başlanan petrol yatakları olduğunu aktaran Aydal, "Daha önceleri bulunmuş olan Adıyaman, Trakya, Şırnak ve Sakarya sahaları dahil olmak üzere bulunan bütün doğal gaz ve petrol yataklarından yapılan üretimlerin günlük varil eşdeğer toplamı 134 bin 500 varil/gündür. Bu üretim, ülkemizde günlük bir milyon varil petrol tüketildiği düşünüldüğünde, petrol artı doğal gaz üretim toplam varil eşdeğeri olarak yüzde 13,5 kadarını ancak karşılamaktadır. Bu bir başlangıçtır ve bu değerlerin artması ülke adına sevindirici olacaktır. Özellikle doğal gaz konusunda elde edilen başarıda, Subsea 7, Schlumberger, Saipem, Wood, DeGolyer and Mc Naughton (DEMAC) gibi şirketlerin ve bu şirketlerin alt işlerde kullandığı diğer yabancı şirketlerin önemli katkıları olsa da TPAO’da fedakarca çalışan mühendis ve işçilerin de çok önemli payları vardır. Ancak TPAO’da çok dillendirilse de kamu tarafından çok bilinmeyen, TPAO’yu içten içe zayıflatan, eriten önemli sıkıntılar vardır. Bunlardan en önemlisi TPAO bünyesinde bulunan mühendis ve işçilere çifte maaş standardı uygulanmasıdır” ifadelerini kullandı.
'HÜKÜMET İDDİALARA AÇIKLIK GETİRMEDİ'
TPAO'nun yurt dışında çeşitli çalışmalar yapabilmek için TP-OTC (Turkish Petroleum offshore Technology center), TPIC ( Turkish Petroleum International Company) gibi şirketlerin yanında TEC (Turkish Energy Company), WSP-GOLDER gibi alt şirketler kurduğunı belirten Aydal, "Bu şirketlerde, şimdilik problem gibi düşünülmeyen iki sıkıntı vardır. Bu şirketler personellerini 'Kamu Personel Alım kuralları' çerçevesinin dışına çıkarak almaktadırlar. Bu şirketlerde alınan personellerin çoğu kez AK Parti il ve ilçe örgütlerince belirlendiği konusundaki iddialara da hiçbir cevap verilmemiştir. Dolayısıyla bu tercihlerin partizanca yapıldığına dair birçok iddia vardır. Seçilen kişilerde liyakat aranıp aranmadığı ise hiç bilinmemektedir. Hükümet de bu konuya açıklık getirmemiştir. Bu şirketlerde çalışan, sadece mühendisler değil, işçiler de TPAO’da çalışan mühendis ve işçilerden en az iki misli olmak üzere maaş almaktadırlar. Çok istisnai bazı projeler dışında, bu firmalarda çalışan mühendis ve işçiler de yurt dışında değil, Türkiye’de görev yapmaktadırlar. Bu durum TPAO ve BOTAŞ mühendisleri arasında çok büyük huzursuzluğa yol açmış ve açmaktadır" dedi.
‘GABAR VE KARADENİZ'DE SIKINTILAR BAŞLADI’
Aydal, bir diğer hususun da TPAO’da çalışan ve hemen hepsi en az 10 yıllık tecrübeye sahip, hatta daire başkanlığı, başkan Yardımcılığı, şube müdürlüğü gibi görevlerde bulunan mühendislere uygulanan garip maaş değerlendirme sistemi olduğunu kaydederek, açıklamasına şöyle devam etti:
"Bu çalışanlara arazide çalışıyorlar ise arazi tazminatı şeklen verilmekte, makam görevleri varsa makam tazminatı da verilmektedir. Ancak bu ek arazi çalışmaları sebebiyle verilen paraların toplamı bir üst makamın sınırını geçiyorsa, bu kişilere verilen paradan 38 bin-45 bin TL civarında para geri alınmaktadır. Bu durumda arazide bulunan bir daire başkanının aldığı maaş hiçbir zaman 60 bin TL’yi geçmemektedir. Yeni başlayan 3-5 yıllık bir TPAO mühendisine 7 bin dolar maaş vererek transfer eden Kuveyt Oil gibi Arap Petrol şirketlerinin varlığı düşünüldüğünde, TPAO çok yakında personel sıkıntısına girecek demektir. Zira, son üç yılda TPAO’dan ayrılan ve en az 10 yıllık tecrübeye sahip mühendis sayısı 60 kişidir. Bunlara ek olarak şu anda 29 kişi daha yabancı şirketlerden kabul mektubu almış olup ayrılmak üzeredirler. Bu sebeple bugün itibariyle Gabar ve çevresindeki birçok kuyuda, Karadeniz’deki doğal gaz çalışmalarında sıkıntı başlamış durumdadır. Son sıkıntı da Sayın Bakan Alpaslan Bayraktar’ın kapris olarak adlandırılacak yönetim anlayışıdır. Sayın Bayraktar, Önceki TPAO Genel Müdürü sayın Melih Han Bilgin döneminde, hem Bakan yardımcısı, hem de TPAO Yönetim Kurulu Üyesi idi. Bir başka deyişle, Genel Müdür'ün hem amiri, hem de memuru konumundaydı. Bu durum TPAO idaresinde birçok probleme yol açtı. Melih bey, birçok idari problem sebebiyle sayın Bayraktar ile çalışmak istemedi ve Sayın Bayraktar Yönetim Kurulu üyeliğinden ayrıldı. Son Bakanlar Kararnamesinde Sayın Bayraktar Enerji Bakanı olunca ilk yaptığı işlerden biri, özellikle Gabar Dağı’nda önemli çalışmalar yapan Genel Müdür ve yardımcılarını görevlen almak oldu. Bu davranışının, bir devlet adamına yakışıp yakışmadığını, ilerde çok sorgulayacağını tahmin ediyorum. Ümit ederim AK Parti hükümeti TPAO’da yıllarını veren personelleri ülkemizden kaçırmadan gerekli önlemleri alır.”