Geri Dön
PolitikaTBMM Başkanı Kurtulmuş: Şehirlerimizin afetlere karşı dirençli hale gelmesi için gayret edeceğiz

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Şehirlerimizin afetlere karşı dirençli hale gelmesi için gayret edeceğiz

Ordu'da AFAD Bilgilendirme Toplantısı'na katılan TBMM Başkanı Numan Kurtuluş, "Şehirlerimizin afetlere karşı dirençli hale gelmesi için maksimum gayretle çabalarımızı ortaya koyacağız. Mühim olan esenlik içerisinde, huzur içerisinde vatandaşlarımızın yaşamalarının temin edilmesidir. İnsan eliyle ortaya konulan zararların ortadan kaldırılabilmesidir" dedi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Şehirlerimizin afetlere karşı dirençli hale gelmesi için gayret edeceğiz

 

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Ordu Valiliği'nde düzenlenen 'AFAD Bilgilendirme Toplantısı'na katıldı. Burada yetkililerden geçen günlerde kentte yaşanan sel afeti ile ilgili bilgi alan Kurtulmuş, ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Konuşmasına Ordu'da ve bölgede yaşayan sel afeti nedeniyle geçmiş olsun temennisinde bulunan Kurtulmuş, "Tabii çok yoğun bir yağmurdu. Çok büyük bir felaketle karşı karşıya kalındı ama Allah'a çok şükür bir can kaybının olmaması bu anlamda bir tesellidir ve ayrıca başta Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, ilçe belediyelerimiz, kamu kurum ve kuruluşlarımızın tamamının çok ciddi bir koordinasyonla, kısa süre içerisinde hemen duruma müdahale etmiş olmaları sel felaketinden sonra ortaya çıkan zararlarının kısa süre içerisinde karşılanmasına bunların telafi edilmesine vesile oldu. Büyük bir felaket, maalesef yine izleri oldu ama büyük bir felaket geride kalmış oldu. Tekrar bütün Ordu halkına, bütün Ordulu hemşehrilerimize bu bölgedeki hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi ifade ediyorum. Bu olaydan sonraki eş güdüm içerisindeki müdahaleleri dolayısıyla başta Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere bütün kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkürlerimizi ifade ediyorum" diye konuştu.

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Şehirlerimizin afetlere karşı dirençli hale gelmesi için gayret edeceğiz

'TÜRKİYE RİSK ALTINDA BİR ÜLKE'

Türkiye'nin risk altında olan bir ülke olduğunu belirten Kurtulmuş, "Bundan sonra maalesef Türkiye, her bakımdan bir felaket riski altında olan bir ülke. Risklere karşı önceden hazırlıklı olmak zorundayız. Karadeniz, Doğu, özellikle Doğu Karadeniz için konuşacağımız konulardan birisi de malum her sene karşılaştığımız bu sel felaketleri. Bununla ilgili insani kayıpların en aza indirilmesi, bu felaketlerin sonuçlarının minimum seviyeye çekilebilmesi için insan eliyle ortaya koyulan mahsurlu yanlış uygulamaların da bir an evvel ortadan kaldırılması gerekiyor. Bunların en başında yanlış şehirleşmeler, dere yataklarına yapılan evler, konutlar hatta iş yerleri bunların tekrar gözden geçirilmesi ve bundan sonraki süreçlerde geliyorum diyen bu felaketlere karşı tedbirli olmak ve felaketler gelmeden evvel şehirlerimizin direncini arttırmak mecburiyetindeyiz" dedi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Şehirlerimizin afetlere karşı dirençli hale gelmesi için gayret edeceğiz


'BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ AFETLERE DİRENÇLİ ŞEHİRLER OLUŞTURMAK'

Yeni dönemde hükümet olarak afetlerin birinci öncelikleri olduğunu kaydeden Kurtulmuş, "Yeni dönemde biliyorsunuz, hükümet olarak da birinci önceliğimiz afetlere dirençli şehirleri oluşturmaktır. Hükümet de bunu ortaya koyacak ve bizler de bütün burada valilikler, belediyelerimiz, kamu kurum ve kuruluşlarımız büyük bir eş güdüm içerisinde. Şehirlerimizin afetlere karşı dirençli hale gelmesi için maksimum gayretle çabalarımızı ortaya koyacağız. Mühim olan esenlik içerisinde, huzur içerisinde vatandaşlarımızın yaşamalarının temin edilmesidir. İnsan eliyle ortaya konulan zararların ortadan kaldırılabilmesidir. Yerkürede zaten bugün karşılaştığımız sorunların neredeyse hemen tamamına yakını insanların kendi elleriyle ortaya koymuş olduğu yanlış uygulamaların sonucudur. En başta çevre kirliliği olmak üzere işte aynı şekilde iklim değişiklikleri olmak üzere çok yüksek hava sıcaklıklarına ulaşan dünyanın dört bir tarafındaki iklim değişikliği vesilesiyle bunların hepsi insan eliyle ortaya çıkan sonuçlar. Bunları da ortadan kaldırmak için şuurlu olmak durumundayız. Hem insan olarak insan toplulukları olarak toplumumuzu en iyi şekilde korumak, güçlendirmek mecburiyetindeyiz. Hem de bu toplumun güçlü, mesut ve müreffeh bir şekilde yaşayabilmesi için çevreyi de çok ciddi bir şekilde korumak mecburiyetindeyiz. Bunun için el birliğiyle gayret edeceğiz" diye konuştu.

'KARADENİZ'DE HER YIL BENZER SIKINTILAR YAŞANIYOR' 

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler'i ziyaret etti. Belediyenin çalışmaları ile ilgili Güler'den bilgi alan Kurtulmuş, TBMM Başkanı sıfatı ile memleketi Ordu'ya ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini söyledi. Kurtulmuş, kentte yaşanan sel afeti ile ilgili benzer senaryoların yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınmasının önemli olduğuna dikkat çekti.

Kurtulmuş, Karadeniz'in her yıl benzer sıkıntıları yaşadığını kaydederek, “İlimiz çeşitli afetlerle karşı karşıya kalması mukadder bir coğrafyada yer alıyor. Karadeniz’de her yıl benzer sıkıntılar yaşanıyor. Üzerimize düşen tedbirleri almak ve böylesine felaketler geldiğinde de en az zararla bunun atlatılabilmesi için insan yapımı hataların ortadan kaldırılmasını temin etmektir. Örnek olsun diye söylüyorum Ordu dereleriyle bilinen bir ilimiz ancak neredeyse derelerin hepsinin üzeri örtülmüş. Yani siz istediğiniz kadar üzerine bina yapın ve örtün yağmur fazla yağdığında o yolunu buluyor ve önüne ne katarsa alıp götürüyor. Aynı senaryoları tekrar tekrar görmemek için tedbirleri almamız, boşaltılması gereken yerlerin boşaltılmasını sağlamamız gerekir diye düşünüyorum. İnşallah kısa süre içerisinde herkese dokunulacak ve afetlerle karşılaştıkları dolayısıyla uğradıkları zararlar devletimiz tarafından telafi edilecektir. Burası memleketim olduğu için buraya özel bir önemle gelmiş olduk ama Türkiye önünde yeni hedefleri olan bir ülkedir. Cumhuriyetimizin ikinci asrı güçlü ve büyük Türkiye’nin asrı olacaktır” dedi.

AFETZEDE ESNAFI DA ZİYARET ETTİ

Kurtulmuş, ziyaretin ardından sel afetinde iş yerleri hasar gören esnafla bir araya geldi. Esnafra geçmiş olsun temennisinde bulunan Kurtulmuş, devletin her imkanıyla afetzede esnafln yanında olduğunu söyledi. Kurtulmuş, inşaatı devam eden Ordu Şehir Hastanesi'nde de incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.

TOPLU AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Ordu’nun Fatsa ilçesinde Organize Sanayi Bölgesi Toplu Açılış Törenine katıldı. Açılış programında konuşan ve 14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne değinen Kurtulmuş, "Türkiye'de 2023 yılında 2. turu 28 Mayıs'ta tamamlanan seçimleri hem birinci turu hem de ikinci turu itibariyle sadece Türkiye'de izlenmedi, dünyanın dört bir tarafında izlendi. Bütün ülkeler, Türkiye'nin 2023 seçiminin, dünyanın 2023'teki en önemli seçimi olduğunun altını çizdi. Kimisi dostane bir şekilde Türkiye'deki gelişmeleri izledi kimisi Türkiye'nin nasıl evrileceğine ilişkin bazı kaygılarını taşıyarak bu süreci izledi. Ama ne olursa olsun sonuçta Türkiye'de yaşadığımız seçim, hep beraber yaşadığımız seçim, her alanda örnek gösterilecek bir seçim oldu. Seçimlere ilk turda yüzde 87’nin üstünde, ikinci turda ise yüzde 85’in üstünde rekor bir katılım oldu. Vatandaşlarımız oy veren seçmenlerimiz demokrasi şöleninin paydaşı oldu. Ayrıca sadece katılımın yüksekliği dolayısıyla değil, Türkiye'nin her yerindeki seçim kampanyaları sırasında demokratik standartları çok yüksek bir kampanya süreci, dünyaya örnek olacak bir seçim sürecinin geride bırakılmasına vesile oldu" diye konuştu.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, konuşmanın ardından protokol üyeleriyle birlikte tesislerin açılışını yaptı.

ÜNYE'DE DE TOPLU AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI

Çeşitli programlara katılmak üzere Ordu’ya gelen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Fatsa’daki açılış programlarının ardından, Ünye ilçesinde de toplu açılış törenine katıldı. Ünye Binicilik Tesisleri’nde düzenlenen açılış töreninde konuşan Kurtulmuş, Türkiye’nin hep büyük hedeflerin peşinde olması gerektiğini söyledi. Kurtulmuş, "Biz büyük bir milletin ahfadıyız. Tarihi okurken hikaye okur gibi, masal okur gibi okumak bize yakışmaz. Tarihten ders alarak, tarihte olanlardan ders alarak yolumuza devam edeceğiz. Hep önümüze büyük hedefler koyacağız. Türkiye olarak daha güçlü, daha büyük bir ülke olmak için mücadele edeceğiz. Elimizdeki imkânları en güzel şekilde gençlerimiz, evlatlarımız için kullanacağız. Türkiye öyle iki günü eşit bir ülke olamaz. Hep büyük hedeflerin, büyük amaçların, büyük ufukların, büyük ülkelerin peşinde olacağız. Bu çerçevede Türkiye’nin güçlenmesinin yolunun da mutlaka şehirlerimizin güçlenmesinden geçtiğini bileceğiz. Böylece daha güçlü bir şekilde yürüyeceğiz" dedi. 

'HEP BERABER SAFLARI SIKLAŞTIRACAĞIZ, AYNI HEDEFE YÜRÜYECEĞİZ'

"Herkes bulunduğu yerdeki işini en iyi şekilde yapacak ki, ülkemiz daha ileriye gitsin, daha güçlü olsun" diyen Kurtulmuş, "Bu sorumlulukla, bu kararlılıkla, bu bilinçle hep beraber safları sıklaştıracağız, aynı hedefe yürüyeceğiz, aynı istikamette mücadele edeceğiz ve Türkiye’yi sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye Yüzyılı ile ikinci yüzyılına taşımak için gayret ile mücadele edeceğiz" diye konuştu.

Kurtulmuş, konuşmasının ardından amatör spor kulüpleri için ayrılan kuraların çekimini gerçekleştirdi. Kura çekiminin ardından Kurtulmuş, yapımı tamamlanan projelerin açılış kurdelesini kesti.