Geri Dön
PolitikaSiyasi partiler bayramlaştı

Siyasi partiler bayramlaştı

Ankara'da Kurban Bayramı'nın 2'nci gününde siyasi partiler arasında bayramlaşma ziyaretleri gerçekleştirildi. AK Parti ve CHP heyetlerinin bayramlaşmasında, 31 Mart seçimlerinin ardından başlayan normalleşme sürecine dikkat çekilerek diyalog mesajları verildi.

Siyasi partiler bayramlaştı

Siyasi partiler, bayram ziyaretleri için kabul ve ziyaret heyetleri oluşturdu. AK Parti, CHP, MHP, Hür Dava Partisi, Yeniden Refah Partisi, BBP, DSP, İYİ Parti ve Vatan Partisi ile bayramlaştı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Belgin Uygur başkanlığındaki heyet, önce CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz başkanlığındaki heyeti kabul etti. AK Parti ve CHP'liler birbirlerinin bayramını kutladı. AK Parti'li Belgin Uygur, İsrail'in saldırıları sonucu Gazze'de meydana gelen sivil can kayıplarına dikkat çekerek, "Malum Gazze'de devam eden bir soykırımın gölgesi altında bayramı yine buruk bir şekilde idrak ediyoruz. İnşallah Rabbim bu bayramı oradaki kardeşlerimizin, bütün mazlum coğrafyalardaki kardeşlerimizin de kurtuluşuna vesile kılsın. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu soykırımın bir an önce durması için hem uluslararası hukuk mecralarında hem insani yardım noktasında hem Filistin'de 2 devletli bir çözümün bir an önce gerçekleşmesi noktasında, bir an önce ateşkesin gerçeklemesi noktasında çalışmalarımıza devam ediyoruz. İnşallah bu bayram oradaki soykırımın, vahşetin durmasına vesile olsun" dedi.

Siyasi partiler bayramlaştı

'AÇIK İLETİŞİMİN OLMASI GÜZEL'

CHP'li Yavuzyılmaz ise Genel Başkan Özgür Özel'in Filistin'in tanınması için dünya liderlerine çağrıda bulunarak mektuplar gönderdiğini belirtip, "Bu noktada yoğun bir uluslararası diplomasiyi de genel başkanımız yürütüyor. 'Söz uçar yazı kalır' sözünden hareketle genel başkanımız uluslararası alanda tarihe geçen mektuplarını liderlere gönderdi. Karşılık da bulmaya başladı. Ümit ediyorum, Filistin'in tanınması, daha geniş ülke sayısına ulaşmasıyla birlikte mevcut yaşanan bu büyük sorunun ortadan kalkmasına katkı verilmiş olacaktır diye düşünüyorum. Bayramda sizleri ziyaret etmek çok güzel. Açık iletişimin olması çok önemli. Özellikle siyasi parti liderlerinin birbirlerine olan yaklaşımları, üslupları toplum katmanlarına da yayılıp daha barış içinde, mutluluk içinde toplumsal birlikteliği ortaya çıkaracaktır" diye konuştu.

Siyasi partiler bayramlaştı

'TÜRKİYE'NİN BAŞARISI İÇİN BERABER ÇALIŞABİLMELİYİZ'

CHP ise AK Parti, Demokratik Sol Parti, Vatan Partisi, DEM Parti, İYİ Parti, Büyük Birlik Partisi, Demokrat Parti, MHP, Saadet Partisi, ANAP, Memleket Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Yeniden Refah Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Zafer Partisi, Milli Yol Partisi ile bayramlaştı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yücel başkanlığındaki heyet, ilk olarak AK Parti MKYK üyesi Hasan Sert başkanlığındaki heyeti kabul etti. AK Parti'li Sert, bayramların güzel düşünmeye vesile olmasını dilediğini belirterek, "Türkiye, bulunduğu stratejik nokta itibarıyla birçok şeylere maruz kalıyor. Türkiye güçlenmesi, büyümesi gereken bir ülke. Üzerlerinde sorumluluğu çok olan bir ülke. Bunu ancak birlik, beraberlikle aşabiliriz. Tabii ki birbirimizde farklı düşünceler olması normal; ama söz konusu ülkemiz olunca biraz daha fedakarlığı başarabilmeliyiz. Türkiye'nin başarısı için hep beraber çalışabilmeliyiz. Dolayısıyla bu bayram da buna vesile olsun istiyoruz" dedi.

Siyasi partiler bayramlaştı

'DİYALOG VE İLETİŞİM ÇOK KIYMETLİ'

CHP'li Deniz Yücel, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonrasında yaşanan normalleşme sürecinin çok kıymetli olduğunu vurgulayarak, "31 Mart'ta milletimizin bize verdiği sorumluluğun, misyonun farkındayız. Doğruya 'doğru', iyiye 'iyi', yanlışa 'yanlış' diyerek bir ortak akılla, istişareyle milletimizin hak ettiği iyi yerlere gelmesi için birlikte mücadele etmeye her zaman hazırız. Diyalog ve iletişim çok çok kıymetli, demokrasinin olmazsa olmazı. Bunun sürmesi hem milletimiz hem ülkemiz hem devletimiz açısından çok önemli. Meclis'in daha aktif, daha işler hale gelerek sorunların çözüm mercii olduğu bir sistem olması gerektiğini düşünüyoruz. İstişare, uzlaşı, ortak akıl TBMM'de geçmişte olduğu gibi hayata geçmiş olsa, denge denetim mekanizmaları olsa, hesap verebilir bir yönetim anlayışı olsa, inanıyorum ki yaşadığımız sorunların belli bir kısmı çözülecek ya da en azından hafifleyecek" diye konuştu.

Siyasi partiler bayramlaştı

'100 YILI HEDEF ALAN BİR İTTİFAKIZ'

MHP ise Demokratik Sol Parti, AK Parti, Yeniden Refah Partisi ve CHP ile bayramlaştı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya başkanlığındaki heyet, AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız başkanlığındaki heyeti kabul etti. MHP'li Karakaya, Cumhur İttifakı'nın 15 Temmuz işgal girişimiyle birlikte ülkeye yönelik tehdit, tehlike ve riskleri ortadan kaldırma maksadıyla oluştuğuna dikkat çekerek, "Bu süreç içerisinde 'Türkiye Yüzyılı' ve Türk asrı vizyoner hedefiyle birlikte yoluna devam etmektedir ki bu bir 100 yıllık hedeftir. Cumhur İttifakı denildiğinde bir seçim ittifakı şeklinde algılanmaması gerektiği, geçen seçimlerde Cumhur İttifakı'nın karşısındaki ittifaklar tarafından da ifade edildi. Bu bir seçim ittifakı ya da öyle kısa vadeli bir ittifak değil. 100 yılı hedef alan, 'Türkiye Yüzyılı'nı, Türk asrını gerçekleştirmeye karar vermiş, bu kararlılıkla da hedeflerini ortaya koymuş, çalışmalarını başlatmış bir ittifaktan bahsediyoruz. Bazılarının Cumhur İttifakı'nda sanki bir sıkıntı varmış gibi olayları değerlendirmeleri ya da Cumhur İttifakı'nda akılları sıra bir soğuma, bir ayrışma oluşturma girişimleri geçmişte de oldu, bugün de oluyor, yarın da olacak. Asıl burada Cumhur İttifakı'yla oluşturulan bir vizyondur. O vizyon son derece önemlidir. Bu vizyon oturduktan sonra, o hedeflere doğru yol alındıktan sonra yarın bu vizyonu ismi 'A' olan, 'B' olan başka partiler alabilir. Buradaki temel maksat ve amacı da gerçekten çok iyi anlamak gerekir" dedi.

'CUMHURBAŞKANIMIZIN VEFASIYLA KARŞILIK BULACAKTIR'

AK Parti'li Yıldız ise Cumhur İttifakı'nın en temelde ilkesel zeminde kurulan bir ittifak olduğunu söyleyerek, "Günün sonunda ilkesel zeminde bizim belirli bir idealimiz var. Bu memlekete dair belirli bir ülkümüz var. Bu ilkeler zemininde bir araya gelmiş bir ittifakız. Zaten liderlerimiz bunu her platformda ifade ettiler. 15 Temmuz işgal girişiminde kurulmuş bir ittifaktan bahsediyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasetteki ve en kıymetli alameti farikalarından birisi de vefa duygusudur. Dolayısıyla Sayın Devlet Bahçeli'nin kritik zamanlarda takındığı pozisyon, her zaman Cumhurbaşkanımızın vefasıyla karşılık bulacaktır. Bu minvalde de gerçekten 2023 seçimleri çok kritik bir seçimdi. Tabiri caizse 7 düvelin bir araya geldiği o seçimlerde dahi 2018 seçim sonucunun bir tık ötesine gidilemediğini bizler gördük. Dolayısıyla Cumhur İttifakı aslında milletten yetkiyi o süreçte almıştı. Elbette ki yerel seçim sürecinde neler oldu bunların değerlendirmesini kendi içimizde yaparız; ama 5 yıl boyunca zaten yönetme iradesine güven telkinini o süreçte milletimiz vermişti. Hiçbir tartışmaya mahal vermeyecek şekilde zaten milletimiz Cumhur İttifakına duyduğu güveni orada ifade etmişti. Milletimizin gerçekten bu noktada ortaya koyduğu bizler için belirleyici olandır" değerlendirmesinde bulundu.

CHP'DE DEM PARTİ, İYİ PARTİ VE MHP İLE BAYRAMLAŞMA

CHP Genel Merkezi'nde devam eden bayramlaşma programı kapsamında Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yücel başkanlığındaki heyet, DEM Parti, İYİ Parti ve MHP'li heyetleri kabul etti. DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, belediyelere yönelik kayyım uygulamalarına eleştiride bulunurken, CHP'li Deniz Yücel, "Bu yöntemlerle hiçbir şekilde sonuç alamazlar, alamıyorlar. Demokrasi, orada yaşayan insanların iradesi sandığa yansıdıysa, oradan nasıl bir sonuç çıktıysa, buna saygı duyabilme becerisidir. Kimse soruşturulamaz, yargılanamaz değil. Birtakım iddialar, deliller varsa, işin hukuki süreci ayrı. O süreç kendi mecrasında ilerler ama 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Belediye Kanunu'nda yapılan değişiklik neticesinde bu kayyım uygulaması geldi. Orada seçilen belediye meclis üyeleri var. Normal şartlarda bir belediye başkan vekili seçiliyordu değişiklikten önce ama bunu kaldırdılar. Bir yargı kararı olmadan, dava olmadan sadece bir soruşturma açarak bunu yapabilmeleri demokrasi adına utanç verici" dedi.

'NORMALLEŞME HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜN TESİS EDİLMESİDİR'

Ardından, İYİ Parti Kadın, Aile ve Sosyal Hizmetler Başkanı Kevser Ofluoğlu başkanlığındaki İYİ Parti heyeti, CHP Genel Merkezi'nde ağırlandı. CHP heyetinin başkanı Deniz Yücel, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde vatandaşların partisine bir görev verdiğini kaydederek, "Biz burada sadece belediyeler ya da yerel yönetimleri kazanmak ve yönetmek olarak bakmıyoruz. Orada daha fazlası var, sorumluluk bilinciyle Genel Başkanımız zaten seçim sonrasında bir adım atmış oldu. Bundan dolayı rahatsız olan kesimler olabiliyor. Halbuki normalleşme hukukun üstünlüğünün tesis edilmesidir. Siyasi partiler arasında, siyasi partilerin liderleri arasında bayramlar haricinde, böyle özel günler harici de iletişim ya da diyalog kurulabilmesidir" diye konuştu.

'DİĞER PARTİLERİN İÇ İŞLERİNE KARIŞMADAN SÜREÇ DEVAM ETMELİ'

İYİ Parti’li Ofluoğlu da partisinin kurulduğu dönemdeki şartların devam ettiğini belirterek, "Dolayısıyla aynı minvalde hareket ediyoruz. Yani hukukun üstünlüğünün olmadığı, adaletin tecelli etmediği bir ülkede her şey sıkıntıya girebilir. Geçmişte de yaşadık. Biz de bu bayramları, memleket içinde bulunduğu durumdan biraz uzaklaşsın, biraz nefes alabilsin, diye sizi ziyaret ettik. Parti kararlı bir şekilde yoluna devam ediyor. Size de yerel yönetimlerdeki başarınızdan dolayı başarılar diliyorum. Belediyeler herkesin belediyesi, belediye başkanları herkesin belediye başkanıdır. Dolayısıyla eşit bir şekilde herkese de hizmet edebileceklerine inanıyorum. Yeter ki diğer partilerin kendi işlerinde devamına iç işlerine karışmadan bu süreç devam etmeli. Gönül kırılmamalı. İnsanlar birbiriyle iyi geçinmeli aslında. Biz örnek olmalıyız topluma. Dolayısıyla biz muhalefetiz, ülkenin içinde bulunduğu durumda sağlam bir şekilde bu duruma karşı koyulacak şekilde siyaset yapabilmeliyiz" dedi.

'DİYALOG VE İSTİŞARE DEMOKRASİNİN OLMAZSA OLMAZI'

MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz başkanlığındaki MHP heyeti de CHP'ye bayramlaşmak için geldi. CHP'li Yücel, bayramlaşma geleneğinin sürmesi gerektiğini belirterek, "Demokraside, demokrasinin olduğu yerde iletişim, diyalog, istişare, ortak akıl, bunlar demokrasinin olmazsa olmazı. Elbette her partinin ülkenin sorunlarının çözümü konusunda farklı önerileri vardır. Her konuda anlaşamayabiliriz, uzlaşamayabiliriz ama uzlaşamadığımız yerde kavga etmeden, çatışmadan, diyalog süreci bizim için çok kıymetli. Bizim kırmızı çizgimiz vatanımız, milletimiz, bayrağımız, Türkiye Cumhuriyetimizin bölünmez bütünlüğü. Onun dışında her konuda konuşabiliriz, tartışılabiliriz ve uzlaşabiliriz diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

'SAMİMİ DİYOLOGLAR KIYMETLİDİR'

MHP'li Sadir Durmaz ise misafirperverlikleri için CHP heyetine teşekkür ederek, bu kırmızı çizgilerin kendileri için de önemli olduğunu belirterek, "Biz bayrak inmesin, ezan dinmesin, ülke bölünmesin diye mücadele eden bir siyasi partiyiz. İnşallah bu konularda sizin de ifade ettiğiniz gibi, siyaseten, gündelik siyasetin içerisinde farklı konularda ayrı düşünebiliriz ama bunların hepsi aşılabilir şeyler. Asıl olan buradaki samimiyet, samimi bir şekilde sürdürülen diyaloglar son derece kıymetlidir. Biz CHP'yle ilk günden beri bayramlaşma konusunda hiç kesintiye uğratmadık. 4 parti ile bayramlaşıyoruz. Bunlardan birisi de CHP. Bir kez daha teşekkür ediyoruz size" dedi.

'YEMEZSENİZ ÇIKIN YAPACAĞIZ'

MHP Genel Merkezi'ndeki bayramlaşma programlarındaki AK Parti heyetinin ziyareti sırasında ikram diyaloğu yaşandı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız'ın ikramlıklardan yemediğini görünce, "Böyle konuşmaktan çayları soğutuyoruz, pastaları misafirler almıyorlar. Bizim Türk töresinde, kültüründe misafir eğer ikram edileni yemiyorsa giderken kendisine bir çıkın yapılır, verilir. Dolayısıyla yemezseniz çıkın yapacağız" dedi. Zeynep Yıldız, Karakaya'nın sözleri üzerine sehpadaki çikolatanın tadına baktı.

'BAYRAMLAR, KUCAKLAŞMA İMKANI SAĞLIYOR'

Daha sonra CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz başkanlığındaki CHP heyeti, MHP Genel Merkezi'nde ağırlandı. CHP'li Yavuzyılmaz, siyasetin doğruları ve güzellikleri olduğu kadar zorlukları ve sıkıntılarının da olduğunu belirterek, "Türkiye'de yaşanan özellikle gerginleşen siyasi ortamda ölçüsü kaçan açıklamalar, üslubun sertleşmesi gibi bazı durumlar; bu gibi bayramlar da aslında daha iletişime açık, daha diyaloğa açık, daha fazla kucaklaşabilme imkanını da sağlamış oluyor. Bayramlar güzel ancak maalesef bu bayramda ekonomik krizin yarattığı, vatandaşlarımızda bir mutsuzluk, bir umutsuzluk söz konusu. Özellikle asgari ücrete iyileştirme yapılmayacağı yönünde hükümet kanadından gelen açıklamalar, en düşük emekli aylığının geçinebilme sınırının çok altında kalması, emeklilerimizin geçinememesi ve çeşitli toplum katmanlarında da ekonomik krize bağlı çok travmatik sıkıntıların yaşanıyor olması, bayramın bütünüyle tüm toplum kesimlerinde aynı heyecanı yaratabildiğini söylemek oldukça zor. Biraz daha, 'Nerede o eski bayramlar?' cümlesini aslında sık duyduğumuz bir sürecin içindeyiz. Bu bakımdan ümit ediyorum, bu bayramdan başlayarak ekonomideki öncelikler; ihtiyaç duyan, geçim sıkıntısı yaşayan, işsizlik altında ezilen gençlerimizin de dahil edilip sorunlarının hızla çözüldüğü bir sürece dönüşsün" dedi.

'SÜRECE HASSASİYETLE YAKLAŞACAĞINIZI DÜŞÜNÜYORUM'

Uzun yıllardır, MHP'li Karakaya ile birlikte TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunda görev yaptıklarını söyleyen Yavuzyılmaz, Hazine ve Maliye Bakanlığı Şimşek'in KİT'lerin yapılarının değiştirilmesiyle ilgili kanun teklifi taslağı gönderdiğini belirterek, söz konusu taslağı eleştirdi. Yavuzyılmaz, "Bu taslak önümüzdeki günlerde Türkiye kamuoyunda mutlaka tartışılacak. Bu bakımdan siz de daha önceki KİT'lerde genel müdürlük yapmış olan kıymetli bir milletvekili olarak bu sürece hassasiyetle yaklaşacağınızı düşünüyorum" diye konuştu. MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, Hazine'nin KİT'lerin sahibi olduğunu ifade ederek, "Hazine aslında işin ve şirketlerin sahibi. Kim adına? Sonuçta bu millet adına, devlet adına sahipliğini yapıyor. Öteden beri de Hazine'nin sahiplik kartını kullanarak daha bir yönlendirici olma durumu var ama KİT'lerin tamamen ayrı bir statüsü de var. KİT'ler yönetim kurullarıyla yönetilir. Bakanlıklar, KİT'in ait olduğu ilgili ilgili birimler icrasına karışamazlar. Sadece denetim ve gözetimiyle ilgilenirler. O anlamda bir düzenlemenin yapılması da bu anlamda çok da bir sıkıntı oluşturmayabilir" dedi.