Geri Dön
PolitikaDönmez: Yapay zeka alanında çok iç açıcı bir durumda değiliz

Dönmez: Yapay zeka alanında çok iç açıcı bir durumda değiliz

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı Fatih Dönmez, "Bu alandaki istihdamda hedefimiz, 50 bin kişiye çıkmak. Araştırma, girişimcilik ve yenilikçiliği desteklemek gerekiyor. Peki, Türkiye yapay zekaya hazır mı, nerede? Açıkçası çok iç açıcı bir durumda değiliz. Tortoise Medya 2024 Global Yapay Zeka Endeksi'ne göre 183 ülke arasında 34 sıradayız. Yine bir başka çalışmada 49'uncu sırada yer alıyoruz" dedi.

Dönmez: Yapay zeka alanında çok iç açıcı bir durumda değiliz

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, 'Düşünen Makineler, Değişen Dünyalar' konulu yapay zeka etkinliğinde Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde (ESTÜ) öğrencilerle bir araya geldi. Yabancı Diller Binası Konferans Salonu'nda Doç. Dr. Emre Çimen’in moderatörlüğünde düzenlenen etkinlikte, Fatih Dönmez'in yanı sıra Eskişehir Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Serkan Günal, Anadolu Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aras Bozkurt ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden (ESOGÜ) Prof. Dr. Ahmet Yazıcı konuşmacı olarak yer aldı.

'TÜRKİYE'DE FIRSATLAR OLACAK'

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı Fatih Dönmez, yapay zeka ve kullanım alanları hakkında sunum yaparken, avantaj ve dezavantajlarını anlattı. Yapay zeka kaynaklarında Türkçenin yaygın diller gerisinde olduğunu ifade eden Dönmez, "Neredeyse sonsuz birçok veriyi üretmeye imkanımız olacak. Eğitimde kişiselleştirilmiş eğitimler olacak. İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik ile mücadelede yapay zeka sayesinde daha hızlı olacağız. Özellikle sağlıkta teşhis, tanı ve tedavi gibi yöntemlerde de sıkça göreceğiz. Bu anlamda Türkiye'de fırsatlar olacak" dedi.

'BİZİM HEDEFİMİZ İLK 20'YE GİRMEK'

Türkiye'de yapay zeka alanının henüz istenilen düzeyde olmadığını ifade eden Dönmez, 5 yıllık bir yapay zeka stratejisi belirlendiğini, yapay zeka uzmanları yetiştirmek konusunda çalışmalar yapılacağını anlattı. Dönmez, "Burada kamu kurumları, özel sektör kuruluşları, üniversitelerde akademisyenlerin, sivil toplum kuruluşlarının, uluslararası organizasyonlar ve meslek örgütlerinin katkısıyla çok paydaşlı bir toplantı oldu. Burada da bazı öncelikler belirlendi. Yapay zeka uzmanı yetiştirmek. Belki üniversitemiz de bu konu üzerinde duracak. Çünkü insan kaynağına ihtiyacımız var. Bu alandaki istihdamda hedefimiz, 50 bin kişiye çıkmak. Araştırma, girişimcilik ve yenilikçiliği desteklemek gerekiyor. Kaliteli veriye ve teknik altyapıya ulaşmak gerekiyor. Standart veri kalitesi son derece önemli. Uluslararası iş birliklerini güçlendirmemiz gerekecek, sosyo-ekonomik uyumu hızlandıracak düzenlemeleri de yapmamız gerekecek. Peki, Türkiye yapay zekaya hazır mı, nerede? Farklı kurumların bu konuda araştırmaları var. Açıkçası çok iç açıcı bir durumda değiliz. Tortoise Medya 2024 Global Yapay Zeka Endeksi'ne göre 183 ülke arasında 34 sıradayız. Yine bir başka çalışmada 49'uncu sırada yer alıyoruz. Bizim hedefimiz ilk 20'ye girmek" diye konuştu.

AKADEMİSYENLERLE BİR ARAYA GELDİ

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı Fatih Dönmez, Anadolu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde akademisyenlerle bir araya geldi. Anadolu Üniversitesi Senato Odası'nda gerçekleştirilen toplantıya, Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan ve akademisyenler katıldı.

Yapay zekanın geleceği, eğitim ve sanayiye etkilerinin ele alındığı toplantıda konuşan Fatih Dönmez, Eskişehir’in birçok alanda olduğu gibi teknik alanda da potansiyelli bir kent olduğunu söyledi. Dönmez, “Aslında Eskişehir potansiyeli oldukça yüksek bir kentimiz. Burada yapay zeka alanındaki yetkinliğimizi ve kapasitemizi değerlendirmiş olduk. Sağ olsun hocalarımız bize ciddi önerilerde ve tekliflerde bulundular. İnşallah onları birlikte takip edeceğiz. Yine biliyorsunuz Açıköğretim Fakültesi Anadolu Üniversitesi’nde sadece şehrimizin bir markası, değeri değil aynı zamanda ülkemizin de bir değeri ve markası. Bugün yaptıkları açıklamalardan öğrenmiş olduk ki açıköğretimde de gerek içerik hazırlanması olsun gerekse de sınav yapılması olsun yapay zekadan çok daha fazla yararlanacaklarına, yapay zeka destekli içeriklerinin daha fazla olacağına dair bizleri de bilgilendirmiş oldular. Biz de memnuniyet duyduk. İnşallah bundan sonra da Eskişehir’e ve ülkemize değer katacak yeni teknolojilerle, inovatif ürün ve hizmetlerle bir araya geleceğiz” dedi.

Toplantıda konuşan Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy ise “Ben inanıyorum ki Eskişehir yapay zeka yapılanmasında sürece ciddi katkılar sunacak bir kent. Bu fırsatı Eskişehir’e verdiğiniz için teşekkür ediyorum” diye konuştu.