Geri Dön
Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan: Vicdan ve sorumluluk sahibi olan tüm kesimlerin ellerini taşın altına koymaya davet ediyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Vicdan ve sorumluluk sahibi olan tüm kesimlerin ellerini taşın altına koymaya davet ediyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Uluslararası Adalet Divanı başta olmak üzere tüm hukuki süreçlere dair girişimlerimiz sürüyor. İsrail'e katliamlarında cephane ve silah desteği veren ülkeler de artık bu suça ortak olmaktan vazgeçmelidir. Vicdan ve sorumluluk sahibi tüm kesimlerin bir kez de ateşkesin ivedilikle tesisi noktasında ellerini taşın altına koymaya davet ediyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Vicdan ve sorumluluk sahibi olan tüm kesimlerin ellerini taşın altına koymaya davet ediyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki karşılama töreninin ardından, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile ikili görüşmeye geçti. Heyetler arası görüşmenin ardından Erdoğan, Mirziyoyev ile ortak basın toplantısı düzenledi. Açıklamalara başlamadan önce Erdoğan ve Mirziyoyev huzurunda iki ülke arasında anlaşmalar imzalandı. İmza töreninin ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018 yılında Türkiye- Özbekistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyini kurduklarını belirterek, "2022 senesinde ise ilişkilerimizi kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükselttik. Bugün de Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’mizin üçüncü toplantısını hamdolsun başarıyla gerçekleştirdik. Görüşmelerimizde ortaklığımızı daha da derinleştirecek adımları istişare ederek buna dair istikametimizi belirledik. Ticaret, tarım, ulaştırma, enerji, kültür, eğitim ve savunma sanayi gibi başlıklarda atabileceğimiz somut adımları ele aldık. Konsey toplantısı vesilesiyle birçok anlaşmaya da imza attık. Bu anlaşmalar, iki ülke arasındaki iş birliğine çeşitli imkan sağlarken ahdi zemini de kuvvetlendirecektir. Özbekistan'daki Türk yatırımlarının her geçen gün artmasından memnuniyet duyuyoruz. İş insanlarımızın Özbekistan'daki yatırımlarını artırma ve ortaklığımızı pekiştirecek bağlar kurmaları yönünde teşvik etmeyi sürdüreceğiz Türkiye- Özbekistan, hükümetler arası karma ekonomik komisyonu 7'nci dönem toplantısı sonunda imzalanan 107 maddelik eylem planını hızla hayata geçirmek için gereken adımları atmaya başladık. Dün gerçekleştirilen iş forumu da buna katkı sağlayacaktır. Atacağımız bu adımlarla birlikte 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimizin en kısa sürece ulaşacağımıza inanıyorum" dedi.

'BÖLGESEL VE ULUSLARARASI MESELELERİ DEĞERLENDİRDİK'

37 milyona yaklaşan genç ve dinamik nüfusuyla Orta Asya'nın kalbinde yer alan Özbekistan'ın, bölgesel ve küresel değeri her geçen gün arttığını vurgulayan Erdoğan, "Özbekistan'la birlikte ata yurdumuz Orta Asya'daki diğer kardeşlerimizi bir araya getiren Türk Devletleri Teşkilatı kapsamında yürüttüğümüz çalışmalar ise çok çok kıymetlidir. 2019'da Özbekistan'ın katılımıyla daha da güçlenen aile birliğimiz esasen Türkiye'nin, Türk devletlerinin tek bir çatı altında toplanması hedefiyle on yıllardır sürdürüldüğü çabaların önemli bir meyvesidir. Özbekistan'ın teşkilat bünyesinde üstlendiği son derece yapıcı rol için sizlerin huzurunda Sayın Mirziyoyev'e teşekkür etmek istiyorum. Bugün ikili işbirliğimizin yanı sıra dünyanın içinden geçmekte olduğu bu zorlu süreçte, bölgesel ve uluslararası meseleleri değerlendirdik" diye konuştu.

'BU SUÇA ORTAK OLMAKTAN VAZGEÇMELİDİR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yönelik 8 aydır sürdürdüğü insanlık dışı saldırılarının, istişarelerinin ana gündem maddelerinden birisini oluşturduğunu ifade ederek, "Filistin meselesine Özbekistan'la aynı zaviyeden bakıyoruz. Gazze'de mazlumlara yapılan zulmün durdurulması yönündeki çağrımızı yineliyoruz. Şevket kardeşime bağımsız Filistin Devleti'ne ve iki devletli çözüme verdiği destek dolayısıyla teşekkürlerimi iletiyorum. Savaşın bitmesi ve Gazze'deki kardeşlerimize ihtiyaç duydukları insani yardımların ulaştırılması için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. Uluslararası Adalet Divanı başta olmak üzere tüm hukuki süreçlere dair girişimlerimiz sürüyor. İsrail'e katliamlarında cephane ve silah desteği veren ülkeler de artık bu suça ortak olmaktan vazgeçmelidir. Vicdan ve sorumluluk sahibi tüm kesimlerin bir kez de ateşkesin ivedilikle tesisi noktasında ellerini taşın altına koymaya davet ediyorum" diye konuştu.

'EKONOMİK REFORMLARLA ÖZBEKİSTAN'I GIPTA EDİLECEK NOKTALARA TAŞIDI'

Mirziyoyev’in vizyoner liderliği ile Özbekistan'ı bölgesinin bir cazibe merkezine dönüştürdüğünü belirten Erdoğan, "Yeni Özbekistan, üçüncü Rönesans projesiyle ülkesine farklı bir ufuk çizdi. Enerjiden tarıma kadar geniş bir alanda uyguladığı ekonomik reformlarla Özbekistan'ı gıpta edilecek noktalara taşıdı. Özbekistan'ı kısa sürede parmakla gösterilen bir güç haline getiren Şevket kardeşimi canı gönülden tebrik ediyorum. Türkiye olarak bu sürece destek olmaktan Sayın Mirziyoyev'e bu gayretlerinde omuz vermekten ayrıca iftihar ediyoruz" dedi.

'6 ŞUBAT'TA 700 TONA YAKIN YARDIM MALZEMESİ GÖNDERDİLER'

Özbek kardeşlerinin de zor günlerde kendilerinin yanlarında olduğunu anlatan Erdoğan, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın ve Özbek halkının 6 Şubat depremleri sonrasında ülkemizde sergilediği dayanışmayı hep şükranla hatırlıyoruz. Depremin hemen ardından Özbek makamları, bölgeye arama kurtarma ve sağlık ekibi sevk etti. 700 tona yakın yardım malzemesi gönderdiler. Özbekistan'ın Hatay'da yaptırmakta olduğu 306 afet konutu, ezeli ve ebedi kardeşliğimizin bir sembolüdür. Depremzedelerimiz adına Şevket kardeşimin şahsında Özbekistan Devleti'ne ve halkına teşekkür ediyorum. Bu vesileyle ülkemizde düzenlenen Dördüncü Uluslararası En İyi Keskin Nişancı Timi yarışmasında birinci olan Özbek takımını kutluyorum. Yarışmada beş kez rekor kıran Özbek keskin nişancıların başarısından gurur duyduk" diye konuştu.

'ZİYARETİN İŞ BİRLİĞİMİZİ DAHA DA GÜÇLENDİRECEĞİNE İNANIYORUM'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kendisine Türkiye Özbekistan kardeşliğine yaptığı eşsiz katkılardan ötürü inşallah bugün devlet nişanımızı tevcih edeceğiz. Bu önemli ve bizim için çok büyük olan ziyaretin iş birliğimizi daha da güçlendireceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesine ilişkin, "Geniş kapsamlı stratejik ortaklığın derinleştirilmesi konusunda tarihi belgeyi imzaladık." dedi.

DEVLET NİŞANI TEVCİH TÖRENİ DÜZENLENDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile birlikte Devlet Nişanı Tevcih Töreni'ne katıldı. Törende konuşan Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in seçilmesiyle Özbekistan'ın barış ve istikrarın kaynağı haline geldiğini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanı Yeni Özbekistan 3'üncü Rönesans Projeleri ve uyguladığı ekonomik reformlarla Özbekistan'ın kalkınmasını temin etti. Şevket kardeşimin tarihiyle büyük, kültürüyle büyük, halkıyla büyük bir devlet olan Özbekistan'ı tekrar şaha kaldırdığını memnuniyetle görüyoruz. Özbekistan'ın her alanda elde ettiği başarılardan Türkiye olarak, Türk kardeşleri olarak biz de gurur duyuyoruz. Bu sene Türkiye- Özbekistan diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 32'nci yılını idrak ediyoruz. Kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine çıkardığımız, münasebetlerimizi inşallah daha da ileri taşıyacağız. Aziz kardeşim ilişkilerimizin bugünkü mükemmel seviyesine ulaşmasının önünü açan müstesna liderliğinizle aramızdaki dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlendirilmesine yönelik samimi bir irade sergilediniz. Türkiye'nin ve Türk milletinin kara gün dostu olduğunuzu 6 Şubat depremleri olmak üzere son yıllarda karşılaştığımız her hadisede gösterdiniz. İşte tüm bu nedenlerle Türkiye Cumhuriyetinin en yüksek nişanı olan 'Devlet Nişanımızı' size tevcih etmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Devlet Nişanı’mızın ülkelerimiz arasındaki sarsılmaz kardeşliğin güçlü bir nişanesi olarak göreceğinize ve taşıyacağınıza inanıyorum" dedi.

'TÜRKİYE ŞEREFLİ İKİNCİ YÜZYILINA HIZLI ADIMLARLA GİRİYOR

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ise kardeş olarak gördüğünü belirttiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkıyla birlikte olmaktan son derece bahtiyar olduğunu söyledi. Mirziyoyev, "Bugün devletlerimiz arasındaki ilişkilerde tarihi bir gün. Bugün aziz kardeşim ile kapsamlı stratejik ortaklığımızın geliştirilmesine karar verdik. Bu unutulmaz anlarda Türkiye'nin en yüksek nişanı olan Devlet Nişanı'nı almaktan büyük onur duyuyorum. Bu yüce nişan kardeş halklarımız arasındaki yeni bir aşamanın sembolüdür. Türkiye, kendisinin şerefli ikinci yüzyılına hızlı adımlarla giriyor. Değerli dostlar inancım tam, yüce atalarımızın mirasından güç alan halklarımız bundan sonra hep beraber hareket edecektir. Kardeşim Erdoğan ile çok yönlü ilişkilerimizi hızla geliştirmek çabamızdır. Bana bu nişanı veren kardeş Türk halkına, aziz kardeşim Recep Tayyip Erdoğan'a bir kez daha teşekkür ederim. Her zaman altını çizerek söylüyorum. Türkiye, Özbekistan için en yakın kardeş ülkedir. Recep Tayyip Erdoğan ise ata yurdunun en büyük dostudur" ifadelerini kullandı.