Geri Dön
PolitikaBakan Uraloğlu: Yerli ve milli bir dönemin kapısını aralıyoruz

Bakan Uraloğlu: Yerli ve milli bir dönemin kapısını aralıyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Gaziray üzerinde milli banliyö tren setimizi raylarda çıkararak artık bu alandaki ithal etme dönemini geride bırakıyor, yerli ve milli yepyeni bir dönemin kapısını ilk kez Gaziantep’te aralıyoruz” dedi.

Bakan Uraloğlu: Yerli ve milli bir dönemin kapısını aralıyoruz

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Gaziantep’e gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Milli Banliyö Seti Araç Teslimi ve Dinamik Yol Testi Başlangıç Töreni’ne katıldı. Törende Bakan Uraloğlu’nun yanı sıra Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, milletvekilleri, kurum müdürleri ve vatandaşlar yer aldı.

Bakan Uraloğlu: Yerli ve milli bir dönemin kapısını aralıyoruz

Törende konuşan Bakan Uraloğlu, proje ile kent merkeziyle iki sanayi bölgesini birbirine bağlayarak 16 istasyonla Gaziantep’in şehir içi trafiğine nefes aldırdıklarını söyledi. Gaziray kapsamında 25,5 kilometre güzergahta 2 hızlı tren hattı ve 2 banliyö hattı olmak üzere 4 hatlı elektrikli ve sinyalli demir yolu hattı inşa ettiklerini aktaran Uraloğlu, bu proje kapsamında aslında 112 kilometre yeni demir yolu hat yapımı gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Bakan Uraloğlu: Yerli ve milli bir dönemin kapısını aralıyoruz

124 MİLYAR TL YATIRIM

Bakan Uraloğlu, son 23 yılda Gaziantep’in ulaşım ve haberleşme altyapısına yaklaşık 124 milyar lira yatırım gerçekleştirdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Projemiz kapsamında tasarım ve donanımı ile şehrin kültürel dokusunu yansıtan araçlarımızı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi için özel olarak ürettik. Şehrimizin coğrafi işareti olarak tescillenen Antep baklavasından ilham alarak renklendirdiğimiz 32 vagondan oluşan 8 adet banliyö tren seti üretiyoruz. Şu anda ilk banliyö tren setimizi teslim ederek dinamik yol testlerine başlıyoruz. Her bir tren setimiz işletme hızı saatte 90 kilometre ve araç gövdeleri alüminyum olacak şekilde dizayn edildi. İkisi sürücü kabinli olmak üzere dört vagon araçtan oluşan her bir set 206’sı oturan yolcu olmak üzere toplam 1000 yolcu taşıma kapasitesine sahip. Ayrıca araç içinde 2 adet tekerlekli sandalye için ayrılmış bölüm de yer almaktadır. 32 adet yüksek güvenlikli yolcu kapısı, 32 adet araç içinde, 8 adet araç dışında, 2 adet ön ve arkada olmak üzere toplam 42 adet bilgilendirme ekranı, kör nokta kalmayacak şekilde konumlandırılmış her araç içinde 4 tane olmak üzere toplam 16 adet iç, 4 adet dış güvenlik kamerası ve ses sistemi gibi elektrik ve elektronik kontrollü ekipmanlarıyla da konfor ve güvenliğin yanı sıra donanımındaki teknolojisiyle de dikkat çekiyor. Diğer banliyö hatlarıyla da uyumlu olacak şekilde ürettiğimiz banliyö setimizle bakım ve onarım süreçlerini de daha verimli hale getirdik. İnşallah Gaziantep’e teslim edeceğimiz kalan 7 setimizden; ilkini haziran ayına, diğer 3 seti ağustos ayına ve son 3 seti de ekim ayına kadar teslim etmeyi hedefliyoruz. Yani yıl sonuna kadar kalan 28 vagondan oluşan 7 seti de teslim edeceğiz. Son 23 yılda Gaziantep’in ulaşım ve haberleşme altyapısına yaklaşık 124 milyar lira yatırım gerçekleştirdik. Gaziantep’in tüm demir yolu altyapısını da yeniledik ve modernize ettik.”

Bakan Uraloğlu: Yerli ve milli bir dönemin kapısını aralıyoruz

MERSİN-ADANA-OSMANİYE-GAZİANTEP DEMİRYOLU PROJESİ SÜRÜYOR

Bakan Uraloğlu, bölgenin ve ülkenin en önemli demir yolu projelerinden biri olan 312,5 kilometre uzunluğundaki Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hızlı tren projesinin devam ettiğini anlatarak, “Yüzde 59 genel ilerleme kaydettik. 2027 yılında projemizi tamamlamayı hedefliyoruz. Proje tamamlandığında Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep arası ortalama 6,5 saatlik seyahat süresini 2 saat 15 dakikaya düşüreceğiz. Saatte 200 kilometre tasarım hızı ile yılda ortalama 6,4 milyon yolcu ve yaklaşık 100 milyon ton yük taşımayı hedefliyoruz. Gaziantep- Şanlıurfa Hızlı Tren Etüt Projesini de tamamladık ve yatırım programına aldık. En kısa sürede bu projemizin de yapım ihalesini yapmayı planlıyoruz. Gaziantep Havalimanı'na 72 bin 593 metrekare büyüklüğünde yıllık 6 milyon yolcu kapasiteli yeni iç ve dış hatlar terminal binası inşa ettik. 2002 yılında 223 bin olan yolcu trafiği, 2024 yılında 3 milyon yolcuya yaklaştı. Havalimanımızdan 7’si dış nokta olmak üzere 13 farklı lokasyona haftalık 149 uçuş operasyonu gerçekleşiyor" diye konuştu.

Bakan Uraloğlu: Yerli ve milli bir dönemin kapısını aralıyoruz

‘YERLİ VE MİLLİ DÖNEMİN KAPILARINI ARALIYORUZ’

Gaziray üzerinde milli banliyö tren setinin raylarda çıkararak artık bu alandaki ithal etme dönemini geride bıraktıklarını vurgulayan Uraloğlu, yerli ve milli yepyeni bir dönemin kapısını ilk kez Gaziantep’ten araladıklarını söyledi. Uraloğlu, “Bugün de Gaziray’da kullanılacak ilk milli banliyö setimizin raylara çıkmasının mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Bugün aslında çok büyük bir müjdeyi paylaşıyoruz sizlerle. Çünkü Bakanlığımıza bağlı TÜRASAŞ tarafından geliştirilen Gaziray Elektrikli Tren Setleri Türkiye'nin yerli raylı sistem teknolojisinde geldiği noktayı göstermesi açısından çok önemli bir kilometre taşıdır. Gaziray üzerinde milli banliyö tren setimizi raylarda çıkararak artık bu alandaki ithal etme dönemini geride bırakıyor, yerli ve milli yepyeni bir dönemin kapısını ilk kez Gaziantep’te aralıyoruz. Aslında son 23 yılda yerli sanayimizi geliştirerek birçok stratejik alanda yüksek teknolojiye sahip milli ürünlerimizle dünya çapında küresel bir ihracat ülkesi olduk. Kendi otomobilimizi, haberleşme ve gözlem uydularımızı, İHA ve SİHA’larımızı, savaş uçaklarımızı, helikopterlerimizi, gemilerimizi, milli elektrikli trenlerimizi ve artık milli banliyö trenlerimizi üreterek tarihe damga vuran bir süreç yaşıyoruz. Son 23 yılda Gaziantep’te yaşanan muazzam gelişime ve büyümeye sizler şahit oldunuz. Gaziantepliler yapılan her seçimde Cumhurbaşkanımızın yanında AK Parti’yi birinci parti yaparak, AK Parti’nin vizyonuna, projelerine ve hedeflerine sahip çıktı. Gaziray Projesi de hem TCDD hem TÜRASAŞ hem de Gaziantep Büyükşehir Belediyemizle birlikte hayata geçirilen gerçek bir iş birliği. Atalarımızın ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışıyla, Milliyetçi Hareket Partisi’nin desteği ile hükümetimizde ve belediyelerimizde durmadan yorulmadan vatanımıza, milletimize hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi.

Bakan Uraloğlu: Yerli ve milli bir dönemin kapısını aralıyoruz

Konuşmalarının ardından Bakan Uraloğlu ve beraberindekiler banliyö setinin test sürüşünü gerçekleştirerek, hatıra fotoğrafı çektirdi.

TEMEL ATMA TÖRENİNE KATILDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Dülük- Organize Sanayi Bölgesi Kavşağı Temel Atma Töreni'ne katıldı. Törene Bakan Uraloğlu'nun yanı sıra Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, milletvekilleri, kurum müdürleri ve vatandaşlar yer aldı.

'İLERİ TAŞIMAK BOYNUMUZUN BORCUDUR'

Burada konuşan Bakan Uraloğlu, "Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyemizle bir araya gelerek Gaziantep'in ulaşım altyapısını güçlendirmek için muhteşem bir ortak projeye daha imza atıyoruz. Canıgönülden inanıyorum ki Dülük-OSB tüneli ve devamındaki otoyol bağlantısı bakanlığımız ile Gaziantep Büyükşehir Belediyemiz arasındaki başarılı iş birliğinin yeni bir örneği olacak. Özellikle inovasyon alanında çok önemli projelere imza atarak son 23 yılda hayata geçirdiği markalaşma ve Ar-Ge projeleri sayesinde patent liginin de en hızlı oyuncularından biri olmuştur. Tarım faaliyetlerinin yanı sıra tekstil, gıda, metal, makine, boya-kimya, plastik, otomotiv, inşaat, ağaç ürünleri, deri ve ayakkabı üretimi gibi çok çeşitli bir üretim yelpazesi var. Ve bugün yaklaşık 10 milyar dolar düzeyinde gerçekleştirdiği ihracatıyla en çok ihracat yapan şehirlerimiz arasında 6'ncı. Elbette ülkemiz ekonomisi için böylesi önem taşıyan Gaziantep'i ulaşım ve iletişim altyapısıyla daha da ileri taşımak boynumuzun borcudur" dedi.

Bakan Uraloğlu: Yerli ve milli bir dönemin kapısını aralıyoruz

'12 KARA YOLU PROJEMİZİN ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR'

Bakan Uraloğlu, "Gaziantep'i; Kahramanmaraş'a, Kilis'e, Şanlıurfa'ya ve Hatay'a bölünmüş yollar ile bağladık. Nurdağı-İslahiye yolu, Sakçagözü geçişi, Gaziantep-Yavuzeli-Araban yolu, Yeşil Vadi ve Beykent köprülü kavşakları, Dutlu köprülü kavşağı, Gaziantep-Kilis yolu, Gaziantep- Şanlıurfa Otoyolu (Gaziantep çevre yolu kesimi), Başpınar ve Şehir Gösteren Köprülü Kavşakları, Başpınar Organize Sanayi Köprülü Kavşağı, Gaziantep-Kilis Devlet Yolu, Üniversite Köprülü Kavşağı ve geçen yıl açtığımız Gaziantep Şehir Hastanesi kavşağı gibi önemli kara yolu projelerini hizmete sunduk. Osmaniye-Nurdağı yolu, TAG otoyolu üstyapı onarım işi, Gaziantep-Nurdağı devlet yolu yapım işi gibi 12 kara yolu projemizin çalışmaları da devam ediyor. Şimdi de Gaziantep Büyükşehir Belediyemizle birlikte Dülük-OSB tüneli yapım çalışmalarını başlatmanın mutluluğunu paylaşıyoruz. Konuşmamın başında belirttiğim üzere bu projemizi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğümüzün iş birliğiyle hayata geçiriyoruz. Şehrin ekonomisi için lokomotif görevi gören, 300 bin çalışanıyla aralıksız üretimini sürdüren Gaziantep Organize Sanayisi'nde çalışan vatandaşlarımızı Dülük Ormanları'nın altından geçirecek şekilde planlanan proje kapsamında; 3 bin 250 metrelik 2 tünel inşa edilecek ve yapılacak bağlantı yolları ile birlikte projenin toplam uzunluğu 8 bin 600 metre olacak. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı ve Büyükşehir Belediyemiz tüneli inşa ederken, Karayolları Genel Müdürlüğümüz de kalan 5,4 kilometrelik kesimi ve bu kesimde 3 farklı seviyeli kavşak ile 1 adet demir yolu köprüsü inşa edecek. Söz konusu projemiz tamamlandığında özellikle OSB'de çalışan vatandaşlarımızın işe gidip gelme süreleri kısalacak ve trafik yoğunluğu azalacak. Bu da hem iş verimliliğini artıracak hem de şehir içi trafiği rahatlatacak. Yine bakın buraya gelirken Şahinbey Belediyemizin inşa ettiği 100. Yıl Tünelleri'nden geçtik. Gerçekten 100'üncü Yıl Tünelleri'nin, yerel yönetim düzeyinde kolay kolay benzeri görülmeyen bir eser olduğunu özellikle ifade ediyorum. 2 bin 500 metre uzunluğundaki tünelleri ve yaklaşık 6 kilometre uzunluğundaki bağlantı yolu ile muhteşem bir proje. AK Parti belediyeciliği budur işte. Darısı, seçildiği ilin dertleri ile dertlenmeyen muhalefet belediyelerine olsun. Ne diyelim. Yollar, köprüler, tüneller ve raylı sistemlerle Gaziantep'i Türkiye’nin ve dünyanın en modern şehirlerinden biri haline getirmek için el birliğiyle çalışacağız" diye konuştu. Konuşmalarının ardından Bakan Uraloğlu ve beraberindekiler, butona basarak temel atma törenini gerçekleştirdi.

Bakan Uraloğlu: Yerli ve milli bir dönemin kapısını aralıyoruz

İFTAR ÇADIRINDA VATANDAŞLARLA BİR ARAYA GELDİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin Festival Park içerisine kurduğu iftar çadırını ziyaret ederek, vatandaşlar ile birlikte orucunu açtı. Bakan Uraloğlu bazı masaları ziyaret ederek, vatandaşlar ile sohbet edip hatıra fotoğrafı çektirdi. Uraloğlu’na Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, milletvekilleri ve kurum müdürleri de eşlik etti.


Bakan Uraloğlu: Yerli ve milli bir dönemin kapısını aralıyoruz


Bakan Uraloğlu: Yerli ve milli bir dönemin kapısını aralıyoruz


Bakan Uraloğlu: Yerli ve milli bir dönemin kapısını aralıyoruz

Bakan Uraloğlu: Yerli ve milli bir dönemin kapısını aralıyoruz

Bakan Uraloğlu: Yerli ve milli bir dönemin kapısını aralıyoruz

Bakan Uraloğlu: Yerli ve milli bir dönemin kapısını aralıyoruz