Bakan Özhaseki: Amacımız 1 yıl içinde 140 bin hak sahibine evlerini teslim etmek
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Hatay'da deprem bölgesindeki saha çalışmalarını inceledi. Deprem konutlarının inşası için yoğun çalıştıklarını belirten Bakan Özhaseki, "140 bin civarı hak sahibimiz var. 13 bin de iş yeri için hak sahibi bulunuyor. Bakanlık olarak amacımız 1 yıl içerisinde 140 bin hak sahibine evlerini teslim etmek" dedi.
Çeşitli ziyaretler için sabah saatlerinde kente gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, ilk olarak Expo Kisecik Yerleşkesi'ndeki Hatay Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti. Hatay Valisi Mustafa Masatlı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk de Bakan Özhaseki'ye eşlik etti. Görüşmelerin ardından beraberindeki heyetle belediyeden ayrılan Bakan Özhaseki, kentte deprem konutlarının inşa edildiği birçok şantiye alanını gezip çalışmaları inceledi. Atatürk Caddesi şantiyesinde basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Özhaseki, çalışmalar hakkında son bilgileri paylaştı.
'GAYRET İÇİNDEYİZ'
Depremde ağır hasar alan kentlerin başında Hatay'ın geldiğini vurgulayan Bakan Özhaseki, "Merkez ve diğer ilçelerin çoğunda ağır hasarlar var. Depremin ilk anından itibaren yaraları sarmak için büyük gayret içerisindeyiz. Çalışmalarımızda epeyce yol aldık. Burada 140 bin üzerinde hak sahibi depremzedemiz var. Bu sayı orta hasarlı binaların konusundan dolayı artabilir. Aynı zamanda 13 bin iş yeri hak sahipleri için yapılacak. Bizler kentte boş bulabildiğimiz ve zemini uygun birçok alanda inşaat çalışmalarına başladık. Şu anda kentte toplamda 68 şantiye alanımız bulunuyor. Her birinde konutlar yükselmeye başladı. Zeminin uygun hale getirilmesi uzun sürüyor. Çakılan kazıklarla zemin inşaata uygun hale dönüştürülüyor. Gerekli tüm kontroller yapıldıktan sonra inşaat başlıyor. Bakanlık olarak amacımız 1 yıl içerisinde 140 bin hak sahibine evlerini teslim etmek" diye konuştu.
'SOSYAL YAŞAM DA İNŞA EDİLECEK'
Bakan Özhaseki, işlerin sadece konut yapmakla bitmediğini belirterek, "Bina yapımlarının ardından yollar, parklar, sosyal tesisler yapılacak. Yani burada sosyal yaşam da yeniden inşa edilecek. Fakat ilk etapta evlerinden uzakta kalan depremzedelerimizin yuvalarına kavuşmaları için çalışıyoruz. Ardından diğer çalışmalar başlayacak. Birçok bakanlığımız kendi alanlarında Hatay'da çalışmalarını sürdürüyor. Kamu binaları ve sivil tarihi mimari yapılar için de titizlikle çalışmalar devam ediyor. Bizler de yaptığımız çalışmaları sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşıyoruz. Onların fikirlerini alıyoruz. El birliğiyle Hatay için yaraları sarmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
İL KOORDİNASYON TOPLANTISI'NA KATILDI
İl Koordinasyon Toplantısı'na katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 6 Şubat 2023'te meydana gelen deprem felaketinden 14 milyon insanın dolaylı veya doğrudan etkilendiğini belirtip, devlet ve millet olarak o yaraları sarma adına çok işler yapıldığını dile getirdi. İlk kısmı basına açık gerçekleşen toplantıya Bakan Özhaseki’nin yanı sıra Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Hatay milletvekilleri, belediye başkanları, siyasi partilerin temsilcileri, kamu kurumu yöneticileri, STK temsilcileri, oda başkanları ve vatandaşlar katıldı.
Hatay’da 9 saat arayla uzun süren iki tane şiddetli deprem olduğunu belirten Özhaseki, “Depremden etkilenen insan sayısı 14 milyonu buldu. 18 şehrimizde de hasar var. Yapılan tespitlerde ara ara bu sayılar düşebilir ama ortalama 850 bin bağımsız birimin zarar gördüğünü biz de tescil etmiş olduk. Ülke olarak çok şükür büyük bir milletiz. Böyle bir milletin ferdi olmak ve üyesi olmak hepimiz için şereftir” dedi.
‘TÜRKİYE GENELİNDE 1240 ŞANTİYEMİZ VAR’
Deprem bölgelerinde bildirilen hak sahipliği sayısının 400 bin civarında konut ve 40 bin civarında da iş yeri olduğunu belirten Bakan Özhaseki, 1240 yerde şantiye kurduklarını ifade etti. Mahkemelik durumlar nedeniyle arada sayıların değiştiğini veya sürelerin uzatılıp yeni müracaatlar alındığını aktaran Özhaseki, "Bu sayının 500 bine doğru yaklaşacağını kabul ediyoruz. Bakanlık olarak 500 bin civarında konut ve iş yeri yapma planlamamızı sürdürüyoruz. Şu anda 1240 şantiyemiz var. 110 bin kişilik çalışan ordusuyla bu işleri sürdürmeye gayret ediyoruz. Genel olarak 1240 yerde şantiyemiz var. Hatay merkezde bugün arkadaşlarımız 68 yerde şantiyemizin olduğunu söylediler" diye konuştu.
‘ALTYAPIYA 14,2 MİLYAR LİRA AYIRDIK’
Hatay’da altyapı için 14,2 milyar lira bütçe ayırdıklarını dile getiren Özhaseki, şöyle devam etti:
“11 deprem bölgemizdeki belediye başkanlarımızla, bundan 3 ay kadar önce, 'ihtiyaçları nedir?' diye sorup tespit ettiğimizde, karşımıza çıkan bu bölgelerin tamamının altyapısını yapmak üzere de bir proje geliştirdik. Hatay'ımız için 1107 kilometre su borusu, 800-900 kilometre kadar kanalizasyon hattı, 5 tane arıtma tesisi benim hatırladığım 19 depo vardı galiba. Bunlar hasar görmüştü, bunların yapımını da programa aldık. En yüksek bedel, altyapı için ayırdığımız bedel Hatay'ımız için 14,2 milyar lira, Malatya için 6 milyar TL, Kahramanmaraş için 10 milyar lira.”
Bakan Özhaseki’nin konuşmasının ardından Hatay Valisi Mustafa Masatlı da kent genelinde sürdürülen çalışmalarla ilgili bilgilendirmede bulundu. (DHA)
Samim SELÇUK/HATAY, (DHA) -