Geri Dön
PolitikaBakan Kacır: Tacikistan ile 4 önemli anlaşma imzaladık

Bakan Kacır: Tacikistan ile 4 önemli anlaşma imzaladık

Türkiye-Tacikistan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Tacikistan Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanı Sherali Kabir'in katılımıyla gerçekleşti. Bakan Kacır, ticaret ve yatırım ilişkilerinde uzun dönemli bir ivme oluşturacak 4 önemli anlaşma imzaladıklarını söyledi.

Bakan Kacır: Tacikistan ile 4 önemli anlaşma imzaladık

Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından Türkiye-Tacikistan KEK 12'nci Dönem Protokolü imzalandı. Bakan Kacır, yapılan anlaşmaların Türkiye ve Tacikistan’ın ekonomik, ticari ve teknik ilişkilerine ivme kazandıracağını söyledi. Bakan Kacır, "Yatırım ortamını iyileştiren yasal mevzuatlar, ticaret hacmimizi artıracak ve ikili ticareti çeşitlendirecek adımlar; bankacılık, enerji ve tarım başta olmak üzere öncelikli alan olarak belirlediğimiz sektörlerde yeni iş birlikleri için uzlaşıya vardık. Ayrıca sanayiden enerjiye, ulaştırmadan gençlik ve spora, bilim ve teknolojiden medyaya, sağlıktan kültür ve sanata kadar geniş bir yelpazede iki ülke arasındaki ilişkileri daha da ileri düzeye taşıyacak aşamaları belirledik. İki ülkenin bölgesel kalkınma alanında faaliyet gösteren kurumları arasında tecrübe ve bilgi paylaşımını sağlayacak teknik iş birliği programını gündemimize aldık. Ülkemizin sanayileşme, bilim, teknoloji ve inovasyon alanındaki bilgi birikimi ve deneyimi de dahil olmak üzere kardeş ülke Tacikistan’ın ihtiyaç duyduğu alanlarda tecrübe değişimi, eğitim programları, ortak çalışmalar ve çalışma ziyaretleri düzenlenmesine hazır olduğumuzu vurguladık. Türkiye'nin Tacikistan ile birçok alanda ilişkilerinin kat ettiği mesafe memnuniyet verici. Ancak mevcut ikili ticaret hacmi ve karşılıklı yatırımlar, iki ülkenin potansiyelinin uzağında. Tacikistan ile Karma Ekonomik Komisyon gibi üst düzey platformlarımızı aktif kullanarak, Sayın Cumhurbaşkanlarımız tarafından belirlenen 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine daha hızlı bir şekilde ulaşacağız" dedi.

Bakan Kacır: Tacikistan ile 4 önemli anlaşma imzaladık

Kacır, ticaret ve yatırım ilişkilerinde uzun dönemli bir ivme oluşturacak 4 önemli anlaşmayı imza altına aldıklarını söyleyerek, "Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye- Tacikistan İş Konseyi ve SUE Tajınvest arasında imzalanan mutabakat zaptıyla; üretim, bilim ve teknoloji, ticari ve ekonomik ilişkiler, müteahhitlik, eğitim konularında her iki taraf için faydalı olacak iş birliklerinin geliştirilmesini, Türkiye-Tacikistan ekonomik ilişkilerinin güçlendirilmesini sağlayacağız. Helal kalite altyapısı alanında varılan mutabakat zaptıyla; iki ülke arasında güvenilir bir helal belgelendirme sistemi oluşturacağız, helal belgeli ürün ve hizmet ticaretinin potansiyelini artıracağız. Sanayi ve teknoloji alanında imzalanan mutabakat zaptıyla; iki ülke arasında sanayi ve teknoloji alanında başta OSB’ler ve teknoparklar olmak üzere farklı başlıklarda bilgi birikimi ve deneyiminin karşılıklı aktarılmasına imkan tanıyacağız. Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması, firmalarımız için güvenli bir yatırım ortamı tesis edip, ülkelerimiz arasındaki ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesi adına değerli kazanımlar sağlayacaktır. Karşılıklı yatırımlarımız için istikrarlı bir ortamı idame ettirmeyi amaçlayan anlaşmalarımız; iş çevrelerimizin mevcut yatırımlarını genişletmesine ve yeni yatırımların gerçekleşmesine imkan sağlayacak. Yine gümrükler, ulaştırma, sağlık ve tıp bilimleri, eğitim gibi birçok stratejik alanda çalışmalarına devam ettiğimiz anlaşmaların müzakerelerinin bir an önce tamamlanarak imzalanmasını arzuluyoruz. Diğer yandan, 23-24 Aralık 2021 tarihlerinde Duşanbe’de gerçekleştirilen Türkiye -Tacikistan Kara Ulaştırması Karma Komisyon Toplantısı’nda ulaştırma bakanlıklarımızın mutabık kaldığı üzere, ikili ve transit taşımaların karşılıklı olarak serbestleştirilmesinin bir an önce hayata geçmesini temenni ediyoruz. Aynı zamanda, ülkemizin uluslararası eğitimdeki dünya markası Türkiye Maarif Vakfının Tacikistan'ın eğitim altyapısını güçlendirmede daha somut rol üstlenmeye hazır olduğunu da sizlerin huzurunda tekrar vurgulamak isterim. Türkiye; sahip olduğu imkan ve kabiliyetleri kullanarak, Tacikistan ile her türlü iş birliğini değerlendirmekte kararlıdır. İki dost ve kardeş ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek üzere KEK toplantılarında mutabık kalınan hususları gerçekleştirmedeki kararlılığımızdan şüpheniz olmasın" ifadelerini kullandı.

'14 ÇEYREKTİR BÜYÜMEMİZİ SÜRDÜRDÜK'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye-Tacikistan İş Forumu'na katıldı. Bakan Kacır'ın yanı sıra Tacikistan Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanı Sherali Kabir, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, Tacikistan Yatırımlar ve Devlet Mülk Yönetimi Devlet Komitesi Başkanı Sulton Rahımzoda, Tacikistan Ticaret ve Sanayi Odası Birinci Başkan Yardımcısı Nasimdzhon Anvarov ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Nail Olpak programa katıldı.

Bakan Kacır, konuşmasında, dünyanın zorlu sınamalardan geçtiğini belirterek, "Ülkemiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde bu sınamalardan alnının akıyla çıkmaya devam ediyor. Ülkemize duyulan güven ve süregelen istikrar ikliminin getirdiği başarı, tüm göstergelerle önümüzde duruyor. Türkiye olarak yatırım, istihdam, üretim ve ihracat rotasından taviz vermeyen ekonomi modelimizle, son 14 çeyrektir büyümemizi hız kesmeden sürdürdük. Küresel tedarik zincirinde ve enerji arzında yaşanan kırılmalara, deprem felaketlerine rağmen 255,8 milyar dolarla ihracatta Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırdık. Milli gelirimizi 1 trilyon 118 milyar dolara çıkardık. 32,6 milyon kişiyle istihdamda tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştık. Ticaret ve teknoloji savaşlarının yaşandığı günümüz dünyasında ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine taşıma iddiamıza hizmet edecek özgün, yenilikçi ve rekabetçi üretim kabiliyetimizi oluşturduk" diye konuştu.

Bakan Kacır, 22 yılda adeta sıfırdan inşa edilen Ar-Ge ve inovasyon ekosistemiyle 'Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi' vizyonunu gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, "Şimdi, ülkemizin ekonomik, bilimsel ve teknolojik kazanımlarının kalıcı olmasını sağlayacak ve Cumhuriyetimizin ikinci asrını 'Türkiye Yüzyılı' yapmayı mümkün kılacak çok önemli bir atılıma daha imza atıyoruz. O da 'Milli Teknoloji Hamlesi'. Yeni ticaret ve yatırım ortaklıklarıyla ticaret, sanayi ve teknoloji alanlarındaki ülkemizin bu başarı hikayesini ve tecrübelerini dost ve kardeş ülkelerle paylaşıyoruz. Özellikle ikili iş birliklerini güçlendirecek, bağları daha da kuvvetlendirip artıracak adımlar atmaya gayret ediyoruz" dedi.

'56 MADDELİK DETAYLI BİR EYLEM PLANI HAZIRLADIK'

Bakan Kacır, Tacikistan'ın ekonomik potansiyeli, Asya-Avrupa arasındaki lojistik bağlantılarındaki rolü ve doğal kaynakları itibarıyla Türkiye'nin Orta Asya'da önde gelen ticaret ve yatırım ortakları arasında yer aldığını söyleyerek, "Türkiye olarak Tacikistan'ın son dönemde sanayileşme ve kalkınma yolculuğunda gösterdiği başarıları takdirle izliyoruz. Bugün düzenlediğimiz 12'nci Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'nda aralarında ticaret, yatırım, sanayi, bankacılık, enerji, ulaştırma ve iş çevreleri arasındaki iş birliğine dair eylemlerin de yer aldığı 56 maddelik detaylı bir eylem planı hazırladık. Bu çerçevede; Türk-Tacik Ticaret ve Sanayi Odası Forumu'nun faaliyete geçmesi ve belli sektörlerde faaliyetlerin ve ülke tanıtım toplantılarının düzenlenmesi hususlarında mutabakata vardık. Türkiye'nin teknoloji ve sanayi kabiliyetini Tacik kardeşlerimizle paylaşacak, dost Tacikistan'la kalkınma yolculuğumuzu birlikte sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

'TACİKİSTAN'DA 52 MÜTEAHHİTLİK PROJESİ GERÇEKLEŞTİRDİK'

ASO Başkanı Seyit Ardıç ise "Tacikistan'da 700 milyon dolar civarında toplam 52 müteahhitlik projesi gerçekleştirdik. Türkiye, son 5 yıl itibarıyla Tacikistan'da 5'inci büyük yabancı yatırımcı konumundadır. Son 10 yıllık dönemde Türk firmalarınca Tacikistan'da gerçekleştirilen yatırımların tutarı 200 milyon doları geçmiştir. Bugün yeni versiyonu imzalanan 'Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması', yatırımlarımızı karşılıklı olarak artırıcı bir etki oluşturacaktır" diye konuştu.