Bakan Kacır, AX-3 Uzay Misyonu mürettebatıyla buluştu
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile birlikte 'AX-3 Uzay Misyonu'nu gerçekleştiren mürttebat Walter Villadei, Marcus Wandt, Michael Lopez-Alegria ile bakanlıkta buluştu. Ardından Bakan Kacır ile AX-3 ekibi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) öğrencilerle bir araya geldi.
Bakan Kacır, ODTÜ Kültür Merkezi'ndeki buluşmada konuştu. Kacır, teknoloji ve bilim yarışında insanlık yararına geliştirilecek tüm alanlarda dünyada en önde olan ülkelerden biri olmak istediklerini söyledi. Kacır, "Bunu başarabiliriz. Adım adım neleri başardığımızı görüyoruz. Havacılıkta ve savunma sanayinde elde ettiğimiz kazanımlar bütün dünya tarafından dikkatle takip ediliyor artık. Ve bu kazanımları, bu başarıyı uzay bilim ve teknolojilerine daha hızlı şekilde transfer etme ve aktarmak istiyoruz. Ve bu alanda da benzer bir başarı hikayesi gerçekleştirmek istiyoruz. Çünkü bu alan bizim için hem çok stratejik hem de ekonomik değeri çok kıymetli bir alan" diye konuştu.
AX-3 ekibiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan etkinliğe makam aracı olarak kullandığı TOGG ile geldiklerini ifade eden Bakan Kacır, ekibin, yol boyunca TOGG ile ilgili beğenilerini dile getirdiğini söyledi. Bakan Kacır, "Ne mutlu bizlere ki milletimizin onlarca yıllık hayallerini bir bir gerçeğe dönüştürüyoruz. Bu kampüs, Türkiye'de pek çok ilke imza atılan bir adres. Türkiye, 1980'li yıllarda kendi uydularını üretme hayali kurduğunda bu alandaki ilk araştırma merkezi, ODTÜ'de bu kampüste kurulmuştu. Daha sonra ancak 2000'li yıllarda milli uydu geliştirme projelerine başlayabildik ve 1980'lerde ODTÜ kampüsünde kurulan merkez, zaman içinde TÜBİTAK Uzay Araştırmaları Enstitüsüne dönüştü. Bugün Türkiye'den uğurlayacağımız Türksat 6A'yı da TÜBİTAK UZAY, ASELSAN, TUSAŞ ve CTech paydaşlığında tamamlamış olduk. Bu da bir başka hayalimizin, bir başka hedefimizin gerçeğe dönüşmesi için hepimiz adına bir iftihar kaynağıdır" dedi.
Bakan Kacır, metre altı çözünürlüklü, elektro optik kamerası dahil olmak üzere tüm kritik alt sistemleri ve bileşenlerin Türkiye'de geliştirildiğini, şu anda üretilmiş olan 'İmece' gözlem uydusunu Türkiye'de ürettiklerini dile getirdi. İmece gözlem uydusunu Cumhuriyet'in 100'üncü yılının Nisan ayında uzaya göndermeyi başardıklarını belirten Kacır, "Bu Türk mühendislerinin, Türk bilim insanlarının, Türk araştırmacılarının bir zaferidir. Ama her zaman hedefi bir adım öteye taşıyoruz. Bizim için haberleşme uydularını yerli ve milli olarak geliştirmek de çok önemli bir alan. Bunu yapabilen ülkelerin sayısı ancak iki elin parmağı kadardı" diye konuştu.