Bakan Göktaş: İş hayatında güçlendiren politikalarla kadınları desteklemeye gayret ediyoruz
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Türkiye olarak iş hayatında güçlendiren politikalarla kadınları desteklemeye gayret ediyoruz. Bu anlamda, 12'nci Kalkınma Planı, bizim için bir yol haritası niteliğindedir" dedi.

Bakan Göktaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Hepsiburada tarafından ABD'nin New York kentinde bulunan Türkevi'nde düzenlenen iftar programına katıldı. İftara Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, Cezayir Ulusal Dayanışma, Aile ve Kadının Statüsü Bakanı Soraya Mouloudji, Endonezya Cumhuriyeti Kadın Güçlenmesi ve Çocuk Koruma Bakanı Arifatul Fauzi, Ürdün Sosyal Kalkınma Bakanı Wafa Bani Mustafa, Sırbistan Kadın Erkek Eşitliği, Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi ve Kadınların Ekonomik ve Siyasi olarak Güçlendirilmesinden Sorumlu Devlet Bakanı Tatjana Majura, Sierra Leone Cinsiyet ve Çocuk İşleri Bakanı Isata Mahoi, Sierra Leone Sosyal Refah Bakanı Melrose Kaminty, Güney Afrika Kadınlar, Gençlik ve Engelliler Bakanı Sindisiwe Chikunga ile Fas Dayanışma ve Aile Bakanı Naima Ben Yaiha Azerbaycan Aile, Kadın ve Çocuk Problemlerinden Sorumlu Devlet Komitesi Başkanı Bahar Muradova, Bangladeş Halk Cumhuriyeti Kadın ve Çocuk İşleri Danışmanı Harmeen Murshid de katıldı.
Bakan Göktaş, burada yaptığı konuşmada kadın girişimciliğini, toplumsal kalkınmayı ve ekonomik büyümeyi hızlandıran, sosyal dönüşümü şekillendiren önemli bir güç olanak nitelendirdi. Kadınların iş dünyasında ulaştıkları başarılara, topluma ve ekonomiye katkılarına dikkati çeken Göktaş, "Kadınlar sahip oldukları üretim potansiyeli ve değişen koşullara uyum sağlama becerileri ile iş dünyasında büyük başarılara imza atıyor" diye konuştu.
'2028'İN SONUNA KADAR, KADIN İŞ GÜCÜNE KATILMA ORANINI YÜZDE 40,1'E, YÜKSELTMEYİ HEDEFLİYORUZ'
Gelişen teknolojinin sektörleri ve çalışma şekillerini dönüştürerek kadınların ekonomik hayata katılımı için yeni fırsatlar sunduğunu ifade eden Bakan Göktaş, şunları söyledi:
"Bu gerçeklikten hareketle Türkiye olarak, iş hayatında güçlendiren politikalarla kadınları desteklemeye gayret ediyoruz. Bu anlamda, 12'nci Kalkınma Planı, bizim için bir yol haritası niteliğindedir. Bu plan doğrultusunda, 2028 yılı sonuna kadar, kadın iş gücüne katılma oranını yüzde 40,1'e, kadın istihdam oranını ise yüzde 36,2'ye yükseltmeyi hedefliyoruz. Kadın girişimciliği, kadınların iş gücüne katılımını artırmanın ve ekonomik fırsat eşitliğini sağlamanın en etkili yollarından biridir. Bu anlamda Bakanlık olarak, bir taraftan kadınların girişimcilikte aktif rol alması için destek mekanizmaları geliştiriyoruz. Diğer taraftan ise kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliklerine büyük önem veriyoruz. Bu iş birlikleriyle öncelikle kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda daha güçlü bir şekilde yer almalarını sağlıyoruz. Aynı zamanda kadın refahına ve ülke kalkınmasına yeni kaynaklar oluşturan bir dinamizm yakalamayı amaçlıyoruz."
'BİNLERCE KADININ E-TİCARET EKOSİSTEMİNE DAHİL OLMASINI SAĞLIYORUZ'
E-ticaretin, kadın girişimciliğini teşvik ettiğini, son derece geniş imkanlar sağladığını belirten Göktaş, "Bununla beraber, e-ticaretin sağladığı esnek çalışma koşulları, kadınların iş ve aile yaşamları arasında denge kurmasına yardımcı olmaktadır. Bu yeni imkanlar, ekonomide kadın-erkek eşitliğinin sağlanması için önemli bir fırsattır. Biz de Bakanlık olarak bu fırsatı en etkin biçimde değerlendirmek üzere çeşitli iş birlikleri aracılığıyla kadın girişimcilerimizi destekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Bakanlığı ve Hepsiburada arasındaki iş birliğinin büyük önem taşıdığını dile getiren Göktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hepsiburada, sunduğu özel programları ile kadınların iş kurma ve büyütme süreçlerinde önemli kolaylıklar sağlıyor. Birlikte yürüttüğümüz 'Türkiye’nin Girişimci Kadınları’ programı ile binlerce kadının e-ticaret ekosistemine dahil olmasını sağlıyoruz. Böylece kadın girişimcilere ürünlerini büyük bir pazara sunma imkanı sunuyoruz. Aynı zamanda kadınların e-ticaret alanındaki becerilerini geliştirmeleri ve işlerini daha da ileri taşımaları için çeşitli eğitim ve mentorluk programları gerçekleştiriyoruz. Ayrıca bu iş birliği çerçevesinde, kadın girişimcilere network oluşturma, mentorluk fırsatları ve finansal destekler sağlamayı sürdürüyoruz."
'Hobin İşin Olsun' projesiyle kadınların e-ticarette hobilerini işe dönüştürerek girişimcilikte ilerlemelerine destek olduklarını, kamu ve özel sektör ortaklığında kadın girişimciler için sundukları tüm destekleri tek bir portalda birleştirdiklerini ve kadın kooperatiflerinin e-ticarette görünürlüğünü artırmak için 'Ben De Varım' uygulamasını hayata geçirdiklerini aktaran Göktaş, "Önümüzdeki dönemde de girişimci kadınların e-ticaret becerilerini artırarak ticarete katılımlarını desteklemek için bu iş birliklerimizi artırarak sürdüreceğiz" dedi.
Dijital teknolojiler küresel ekonomiyi hızla dönüştürürken, kadınların bu değişimin ön saflarında yer almasını istediklerini vurgulayan Bakan Göktaş, "Böylece kadınların, dijital beceri, finansal okuryazarlık ve çevrim içi pazar erişimiyle işlerini güvenle büyütebileceklerine inanıyoruz" diye konuştu.
'2030'A KADAR 120 BİN KADINA ULAŞMAYI AMAÇLIYORUZ'
Hepsiburada CEO'su Nilhan Onal Gökçetekin ise konuşmasında, kadın girişimciliği ve dijitalleşmenin yalnızca işlerinin bir parçası değil, aynı zamanda kalpten bağlı oldukları iki önemli kavram olduğunu belirterek, teknolojik gücü kullanarak kadın girişimciler üzerinde anlamlı bir etki yaratmaya kararlı olduklarını vurguladı. 'Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü' programıyla bugüne kadar 62 bin kadının dijital dönüşümüne rehberlik ettiklerini ve teknolojiye, eğitime ve finansal avantajlara erişim sunduklarını bildiren Gökçetekin, "Hedefimiz ise daha büyük, 2030'a kadar 120 bin kadına ulaşmayı amaçlıyoruz. Bakanlık ile imzaladığımız Türkiye’nin Girişimci Kadınları Protokolü, bu hedefimize giden yolda büyük bir katkı sağlıyor. Bugün burada bulunan girişimcilerin, iş dünyasının liderlerinin, sivil toplum temsilcilerinin ve kamu yetkililerinin el ele vererek kadın girişimciliğini daha da ileri taşıyacağına yürekten inanıyorum" ifadelerini kullandı.
'BAKAN GÖKTAŞ: TÜRKİYE OLARAK, KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEMİZİ BÜYÜK BİR KARARLILIKLA SÜRDÜRÜYORUZ'
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından BM Genel Kurulu’ndan sonra en yüksek katılımlı BM etkinliği olan Kadının Statüsü Komisyonu toplantısı kapsamında 'Dijital Trendler: Geleceğin Ekonomisini Şekillendiren Kadın Girişimciler' başlıklı yan etkinlik düzenlendi. Dijitalleşmenin kadın girişimciliği üzerindeki etkisi ve kadınların dijital dünyadaki varlığını güçlendirmeye yönelik politika önerilerinin ele alındığı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'ndeki etkinlikte konuşan Bakan Göktaş, dijitalleşmenin etkisiyle kadın girişimciliğinin yeni boyutlar kazandığını ve kadınların ekonomik güçlenmesinin anahtarı haline geldiğini belirtti. Dijitalleşmenin sadece ekonomileri değil, toplumların yapısını da kökten dönüştüren bir güç olduğunu dile getiren Göktaş, "Yapay zeka, büyük veri ve otomasyon, iş dünyasını baştan şekillendiriyor. Bu dönüşüm, büyük ekonomik fırsatlar sunarken eşitsizlikleri derinleştirme riski de taşıyor. Kadınlar, dijital dönüşümdeki engeller nedeniyle fırsatlardan eşit yararlanamıyor" diye konuştu.
Dünya Ekonomik Forumu’nun raporuna göre, dijital sektörde kadınların oranının yalnızca yüzde 24, erkeklerin bu alanda çalışma olasılığının da kadınlardan 2,7 kat daha fazla olduğuna dikkati çeken Bakan Göktaş, şunları söyledi:
"Bu uçurumun başlıca nedeni, STEM alanlarında kadın temsilinin düşük olması. UNESCO verilerine göre, dünyada mühendislik öğrencilerinin yüzde 28'i, yapay zeka araştırmacılarının ise yüzde 12'si kadın. Bu tablo, kadın girişimcilerin ve teknolojide kadın liderlerin küresel ekonomide daha fazla yer alması gerektiğini gösteriyor. Bu nedenle, Türkiye olarak, kadın girişimciliğini desteklemeyi ekonomik kalkınmanın güçlü bir adımı olarak görüyor ve çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz. 2021’den beri yürüttüğümüz ‘Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi' ile kadın istihdamını artırıyor ve kooperatifleri destekleyerek kadınları güçlendiriyoruz. Bunun yanı sıra kadın kooperatiflerinin kırsal kalkınma desteklerinden daha etkin bir şekilde faydalanmaları için eğitim programları yürütüyoruz."
'Türkiye’nin Mühendis Kızları' projesiyle mühendis olmak isteyen kız öğrencilere burs, staj, istihdam, dil eğitimi, sertifika programları ve mentörlük desteği sunduklarını dile getiren Göktaş, “Yapay zeka ve veri bilimi alanında yetkinlik kazanarak kariyer fırsatlarını artırmaları ve bu alanda liderlik etmeleri için başlattığımız programla kadınlara destek oluyoruz. Bunun yanı sıra kadınlara istihdam garantili mesleki eğitim sunuyoruz. STEM alanında öğrenim gören kız öğrencilere, sanayi firmalarında staj ve iş deneyimi imkanı sağlayarak sanayi sektöründe güçlü bir yer edinmelerine destek oluyoruz.” ifadelerini kullandı.
KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİN DESTEKLENMESİ ÇALIŞMALARI
Kadınların girişimcilikleriyle dünyada tüketici olmaktan öte yenilikçi liderler olarak sahne almaya başladığına dikkati çeken Göktaş, şöyle konuştu:
"Temiz teknoloji alanında kadın girişimcileri destekleyerek yaratıcı iş fikirlerini ödüllendirdik. Kadın girişimciliğini desteklemek için çeşitli kurumların çalışmalarını kadingirisimci.gov.tr internet sayfasında topladık. Ayrıca kadınların, dijital becerilerini geliştirerek inovasyonda daha aktif rol almaları ve iş dünyasında pazarlama fırsatlarından faydalanmalarına katkı sunduk. Böylece, kadınların dijital girişimcilik dünyasında yer edinmesini destekleyerek ekonomik hayatta daha güçlü bir şekilde var olmalarının önünü açtık."
Dijitalleşmenin de etkisiyle kadınların artık yeni ve yıkıcı şiddet türleriyle karşı karşıya kaldığını ifade eden Göktaş, sözlerine şöyle devam etti:
"Siber şiddet, kadınları tehdit eden, taciz eden ve mahremiyetlerini ihlal eden dijital saldırılarla yeni bir boyut kazandı. Bu saldırılar, kadınların güvenliğini tehlikeye atarak yaşam alanlarını daraltıyor. Kadınların dijital dünyada güvende olması, sadece fiziksel ve psikolojik hakların korunmasıyla değil, çevrim içi şiddetin önlenmesiyle doğrudan etkilidir. Bu anlamda, kadın-erkek eşitliği ve kadınların güçlenmesi için siber şiddetle mücadele hayati bir öneme sahiptir. Türkiye olarak, kadına yönelik şiddetle mücadelemizi büyük bir kararlılıkla sürdürüyoruz. Yürüttüğümüz çalışmalarla, kadınların dijital çağda güçlenerek var olmalarına destek oluyoruz.”
KADINLARIN DİJİTAL DÖNÜŞÜM SÜREÇLERİNE KATILIMI
Dijitalleşme ve kadın girişimciliğinin sadece ulusal düzeyde değil, küresel çapta da toplumsal ve ekonomik kalkınmanın temel taşları arasında yer aldığını belirten Göktaş, "Kadınların dijital dünyada daha etkin roller alması dünya ekonomisinin sürdürülebilir büyümesini sağlayacak ve küresel eşitsizlikleri azaltacaktır. Bu alandaki fırsatların değerlendirilmesi, her ülkenin geleceğine yapılan en stratejik ve değerli yatırımlardan biri olarak görülmelidir” dedi.
Dijitalleşmenin küresel etkileri göz önünde bulundurulduğunda, uluslararası iş birliğinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Göktaş, şöyle devam etti:
"Hükümetler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve akademi arasında kurulan iş birlikleri kadınların dijital dönüşüm süreçlerine katılımını artıracaktır. Bilgi ve deneyim paylaşımıyla küresel çözümler geliştirilecektir. Kadınların dijital alanda ve girişimcilikte daha fazla yer alması, sadece ekonomik değil, toplumsal dönüşüm açısından da bir zorunluluktur. Herkesin bu dönüşümde eşit fırsatlara sahip olması, toplumların daha adil ve sürdürülebilir bir geleceğe ulaşmasını sağlayacaktır. Bu doğrultuda, tüm paydaşların kolektif çabası elzemdir. Dijital dönüşümde kadınların güçlü yer edinmesi ve liderliği, Pekin Deklarasyonu’na bağlılığımızın ve kadınların geleceğini şekillendirme sorumluluğumuzun bir gereğidir."