Türk ve Japon kültürleri arasındaki bağı güçlendirecek ‘Meddahlık ve Rakugo Üzerine Sohbet’ etkinliÄŸi
Türkiye ve Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerinin 100’üncü yılı kapsamında, Türk ve Japon kültürleri arasındaki derin bağı mizah aracılığıyla güçlendirmek amacıyla hazırlanan ‘Mizah ile Bağlanan Türkiye ve Japonya: Meddahlık ve Rakugo Üzerine Sohbet’ etkinliği, 1 Kasım'da Türk Japon Vakfı’nda düzenlenecek. Japonya Büyükelçiliği, Yunus Emre Enstitüsü ve Japonya Tanıtma Vakfı iş birliğiyle gerçekleşecek olan etkinlikte, iki ülkenin yüzyıllardır süregelen hikâye anlatıcılığına dayanan mizah kültürleri ele alınacak.
Türkiye ve Japonya arasında, dostluk bağlarının ve kültürel etkileşimlerin güçlenmesini teşvik eden bu etkinlik, iki ülkenin zengin kültür mirasını geleneksel anlatı sanatları üzerinden keşfetmeyi amaçlıyor. Meddahlık, Osmanlı döneminden gelen bir hikâye anlatıcılığı sanatı iken; rakugo Japonya’da yüzyıllardır halkı güldüren ve düşündüren bir mizah biçimidir. Her iki sanat dalı da geleneksel hikâyecilik ögeleri taşımanın yanı sıra kültürün toplumsal yaşamdaki yansımalarını aktarmada benzersiz bir yere sahiptir. Etkinlikte, meddahlık ve rakugonun benzerlikleri ve farklılıkları ele alınarak, kültürler arasındaki paralellikler gözler önüne serilecek. Alanlarında uzman Türk ve Japon akademisyen ve sanatçılar, meddahlık ve rakugo sanatlarının hem teorik hem de pratik yönlerini ele alacak. Rakugo Sanatçısı Shinoharu Tatakewa, programda performans sergileyecek. Kenan Olpak meddahlığın mizahi ve sosyal boyutlarını Türkiye kültürü üzerinden anlatacak. Prof. Dr. Kimie Oshima, rakugonun Japon toplumundaki yerini ve etkisini değerlendirerek kültürlerarası bakış açısını geliştirmeye katkıda bulunacak. Prof. Dr. Hatice Aynur, Osmanlı döneminden günümüze meddahlığın tarihsel gelişimi ve edebi yönü hakkında bilgi verecek. Doç. Dr. Halit Mızraklı, rakugo sanatının toplumsal etkilerini ve kişisel deneyimlerini paylaşacak.
Yunus Emre Enstitüsü tarafından, Japonya Tanıtma Vakfı ve Japonya Büyükelçiliği ile birlikte düzenlenen ilk etkinlik olması ve geleneksel iki sanatı aynı sahnede buluşturması bakımından önemli olan etkinlikte; Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Takahiko Katsumata, açılış konuşması yapacak; Tokyo Büyükelçisi Oğuzhan Ertuğrul programa katılım sağlayacak. Ayrıca programda Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. A. Kutalmış Yalçın da konuşma yapacak. (DHA)