Türk dizilerine Hırvatistan’da yoğun ilgi
Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde ‘Türk Kahvesi Akşamı’ etkinliği düzenlendi. Etkinliğe katılan davetliler, Türk mutfağı lezzetlerinden dünyaca ünlü Türk kahvesini deneyimlerken Türkiye’nin sınırlarını aşarak farklı kıtalara ulaşan Türk dizilerinin başarısının konuşulduğu söyleşiyi ilgiyle takip etti.
Programa T.C. Zagreb Büyükelçisi Yavuz Selim Kıran, Zagreb Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Fuat Korkmaz, Zagreb Belediyesi Türk Azınlık Temsilcisi Bari Ahmedi, Zagreb Büyükelçiliği mensupları, Hırvat kurumlarının temsilcileri ve davetliler katıldı. T.C. Zagreb Büyükelçiliği ve Zagreb Yunus Emre Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen etkinlikte Zagreb Türk Filmleri Haftası Direktörü Andrea Berkovic, Hırvatistan’da takip edilen Türk dizilerine dair konuşma yaptı.
‘TÜRK DİZİLERİ, TÜRKİYE’YE VE TÜRK KÜLTÜRÜNE OLAN İLGİYİ ARTIRDI’
Andrea Berkovic, Hırvatların Türk dizileriyle tanışmasına ilişkin, “Hırvatistan’da ‘Binbir Gece’ dizisinin yayınlanmasının ardından Türk dizileri izlenmeye başladı. Muhteşem Yüzyıl ve Erkenci Kuş dizilerinden sonra Türk dizileri ve Türk oyuncuları Hırvatistan’da popüler olmaya başladı. Burak Özçivit, Kıvanç Tatlıtuğ, Halit Ergenç, Bergüzar Korel, Meryem Uzerli, Can Yaman, Kerem Bürsin, Hande Erçel, Cansu Dere, Neslihan Atagül gibi Türk dizi ve film sektörlerinin önemli isimleri Hırvat seyirciler tarafından çok seviliyor” dedi. Berkovic, Hırvatistan’da Türk dizilerinin etkisine dair yapmış olduğu söyleşide, izleyici kitlesinin büyük bir kısmını kadınların oluşturduğunu belirterek, aşk konulu dizilerin birinci sırada tarih konusunu işleyen dizilerin ise ikinci sırada yer aldığını kaydetti. Şu an Hırvatistan’da 9 Türk dizisinin yayınlandığına dikkat çeken Andrea Berkovic, “Türk dizileriyle Hırvatistan’da Türkiye’ye ve Türk kültürüne duyulan merak arttı. Türk dizilerini yakından takip eden Hırvatlar, Türkçe öğrenmeye ilgi duydu ve Türkiye’ye seyahat etmeye başladı. Türk dizileri ve filmleri Hırvatistan genelinde yoğun bir ilgiyle takip ediliyor. Gelişen Türk dizi endüstrisi başarılı oyuncu kadroları, seçkin yönetmenler, dizi platoları ve teknik anlamdaki yüksek imkânlar ile dünyanın birçok ülkesinde ses getiren olumlu bir sinema imajı oluşturmaktadır” diye konuştu.
‘BÜYÜK MUTLULUK DUYUYORUM’
Türkiye’nin Zagreb Büyükelçisi Yavuz Selim Kıran, yaptığı konuşmada, “2013 yılından bu yana UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’nde yer alan Türk kahvesini, Hırvatistan genelinde Yunus Emre Enstitümüz ile düzenlediğimiz çeşitli etkinliklerle tanıtıyoruz. Türk kültüründe hem lezzetiyle hem de sembolik anlamıyla özel bir yeri bulunan ve atasözümüzde olduğu gibi 40 yıl hatrı olan Türk kahvesine ithaf edilen bu özel günde kahve kadar ilgiyle takip edilen Türk dizilerinin Hırvatistan’daki takdire şayan başarısına yer vermek istedik. Hırvatistan’a geldiğim günden bu yana Türk dizilerini izleyen ve Türkçe konuşan Hırvat vatandaşlarıyla tanışmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyorum” dedi.
Konuşmasına davetlileri Enstitüde ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Zagreb Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Fuat Korkmaz ise, Türkiye’nin sinema ve dizi sektörlerindeki nitelikli yapıtları, Hırvatistan’da Türkiye’nin var olan olumlu imajını her geçen gün daha da güçlendirmektedir” diye konuştu.
Etkinlik katılımcılara Türk kahvesinin ikram edilmesinin ardından sona erdi.