Geri Dön
Kültür&SanatMelek Zeynep Bulut'un ‘Açık Yapıt’ eserine Londra’dan ödül

Melek Zeynep Bulut'un ‘Açık Yapıt’ eserine Londra’dan ödül

Melek Zeynep Bulut’un Londra Tasarım Bienali’nde Türkiye’yi temsil eden, ironik bir anıtı simgeleyen ‘Açık Yapıt’, 47 ülke ve çeşitli üniversiteler arasından seçilerek Public Award’ı kazandı.

Melek Zeynep Bulut'un ‘Açık Yapıt’ eserine Londra’dan ödül

Bulut’un performatif, deneysel bir mekân kurgusu olan eseri “Açık Yapıt”, 1-25 Haziran 2023 tarihleri arasında Londra Tasarım Bienali’nde Somerset House’da yer aldı. 

Melek Zeynep Bulutun ‘Açık Yapıt’ eserine Londra’dan ödül

BULUT: TÜM ÖĞRETİLERE KARŞI KADİM BİR SOYUTLAMAYDI

Melek Zeynep Bulut ödül sonrası DHA’ya yaptığı açıklamada, “Açık Yapıt, adına dünya dediğimiz tüm bu katılığa, insanı yalnız bir cisme sıkıştıran tüm öğretilere ve öteki yapan tüm sınırlara karşı kadim bir soyutlamaydı. Maddeyi, cismi değil ötesini görmeyi hedefleyen bir heybet idi. Sergi boyunca ziyaretçiler tarafından çok sevildi ve 2023 yılının Londra Tasarım Bienali Public Ödülünü de ülkemize kazandırdı. Elbette çok mutluyuz. Dilerim nicelerimizin önünü açsın” dedi.

Melek Zeynep Bulutun ‘Açık Yapıt’ eserine Londra’dan ödül

AÇIK YAPIT HAKKINDA

Eşik, dönüşüm metaforlarının etrafında şekillenen, performatif bir mekân, tiyatral bir geçişler sergilemesi olan “Açık Yapıt”, insanlık tarihi boyunca güç, sınırları belirleme, toplumsal hiyerarşi temsili olan kavramların anlamları üzerine tartışmayı temel alıyor. Tıpkı bir enstrüman gibi çalışan hareketli ve sesli yüzeylerin oluşturduğu soyut kapılar ve dolaşım plânı ziyaretçiyle etkileşime geçerek yerleşimin bir parçası hâline dönüştürüyor. Algı ve madde üzerinden bir deneyim sunan “Açık Yapıt”, temellerini kapı, geçiş ve eşik kavramları üzerine kuruyor. Açık bir karşılamanın temsili olarak kapıların birbiriyle bağlanıp bir duvar ya da koridor oluşturmasından öte yerleştirme bir forma dönüşmekten uzak duruyor. İnsanlık tarihi boyunca yerleşmiş formlar “Açık Yapıt” üzerinde konuşuyor.

MELEK ZEYNEP BULUT HAKKINDA

1989 İstanbul, Beyoğlu doğumlu sanatçı, resim ve heykel temelli eğitiminin ardından mimarlık ve tasarım alanında lisans ve yüksek lisans eğitimlerini tamamladı. Halen hem İstanbul hem de Paris'te multidisipliner bir stüdyo olarak üretimlerini sürdürmektedir.