Bakan Ersoy: Antalya'da 2 bin yıllık Zeus ve Aphrodite heykelleri bulundu
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'daki Aspendos Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında Roma İmparatorluğu Dönemi'ne ait 2 bin yıllık Zeus ve Aphrodite heykellerinin bulunduğunu duyurdu.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Geleceğe miras bırakmak için çalışıyoruz! Aspendos Antik Kenti'nde Geleceğe Miras Projemiz kapsamında yürütülen kazı çalışmalarında Roma İmparatorluk Dönemi'ne ait iki muhteşem heykel keşfedildi.
Zeus ve Aphrodite'nin 2 bin yıllık büyüleyici zarif tasvirleri İki Katlı Dükkanlar-Stoa Kompleksi'nde yürütülen kazı çalışmaları sırasında gün yüzüne çıkarıldı. Ayağa kaldıracağımız eserlerin, yapıların ülkemiz kültür ve turizm hayatına hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.
HEYKELLER İYİ KORUNMUŞ
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 'Geleceğe Miras Projesi' kapsamında gerçekleştirilen kazı çalışmalarının, antik dünyanın gizemlerini aydınlatmaya devam ettiği belirtildi. Açıklamaya göre; proje dahilinde Akropolis’te yer alan 'İki Katlı Dükkânlar – Stoa Kompleksi'ndeki 14'üncü dükkanda yürütülen kazılar sırasında, mekan içinde bulunan dükkan tezgahının önünde ve arkasında, taban seviyesinde iki adet küçük boyutlu Zeus ve Aphrodite heykelleri keşfedildi. Roma İmparatorluk Dönemi’nin erken safhasına ait olan ve günümüzden yaklaşık 2000 yıl önce yapılan heykeller, büyük oranda iyi korunmuş durumda. Aphrodite heykeli, yarı giyimli ve ayakta betimlenmiş olup, bir eliyle mantosunu tutarken, sağ ayağının hemen bitişiğinde imparator zırhı görünümünde bir destek bulunuyor. Detaylı işçiliğiyle dikkat çeken heykel, antik dönem sanatının inceliklerini gözler önüne seriyor. Zeus heykeli ise, büyük olasılıkla tahtına oturmuş bir şekilde tasvir edilmiş. Ayrıca, torsonun sol bölümü, arka kısmı ve alt bölümünde ikinci kullanımına ilişkin yontu izleri dikkat çekiyor. Aspendos Antik Kenti’nde 'Geleceğe Miras Projesi' kapsamında yürütülen kazı çalışmaları, antik dünyanın zengin kültürel mirasını gün yüzüne çıkartırken, geçmişle geleceği buluşturmak adına büyük önem taşıyor.