Geri Dön
GündemTürkiye ve KKTC'den Doğu Akdeniz'de ortak tatbikat

Türkiye ve KKTC'den Doğu Akdeniz'de ortak tatbikat

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Doğu Akdeniz'de uluslararası sularda gerçekleştirdiği 'Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Tatbikatı'nın deniz safhası başladı.

Türkiye ve KKTC'den Doğu Akdeniz'de ortak tatbikat

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 21 Temmuz 1974'te gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekatı'nda dost ateşiyle batan 'TCG Kocatepe' gemisinde şehit olan Teğmen Caner Gönyeli'nin adıyla her yıl KKTC'de yapılan arama- kurtarma tatbikatının, bu yıl 19'uncusu düzenlendi. 2 safhadan oluşan tatbikatın kara aşaması dün Girne'de yapıldı. Bugün düzenlenen deniz aşaması ise sabah saatlerinde başladı. Tatbikatın deniz safhasını takip etmek üzere KKTC Cumhurbaşkanı Vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu'nun aralarında bulunduğu davetliler Gazimağusa Limanı'na geldi.

Arama kurtarma gemisi TCSG Yaşam'a gelişinde, denizcilik usullerine uygun olarak 'silistre' adı verilen denizci düdüğü çalınan Töre, tören mangasını selamladı. Daha sonra verilen güvenlik brifingi sonrası yapılan son hazırlıkların ardından 'avara' komutu sonrası TCSG Yaşam Gazimağusa Limanı'ndan ayrıldı. Tatbikatın deniz safhası Gazimağusa açıklarında KKTC karasuları dışında ve Türk Arama Kurtarma Bölgesi'nde jenerik senaryo kapsamında yapılacak arama kurtarma faaliyetinin icrasının ardından sona erecek.

Öte yandan Cumhuriyet'in kuruluşunun 100'üncü yıl dönümü nedeniyle TCGS Yaşam'a 'Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılı' logosu takıldığı, Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı tüm gemilere söz konusu logoların takılacağı öğrenildi.

Türkiye ve KKTCden Doğu Akdenizde ortak tatbikat

KAZAZEDELER KURTARILDI

Tatbikatın ilk aşaması Gazimağusa açıklarında, KKTC kara suları dışında yapıldı. Senaryoya göre; Türk arama kurtarma bölgesi içindeki kuru yük gemisi, düzensiz göçmen taşıyan ticari yat ile çarpıştı. Kıbrıs Türk Radyosu'ndan alınan yardım çağrısı ve arama kurtarma merkezine ulaşan tehlike sinyali üzerine, ekipler harekete geçti. Bölgeye 2 sahil güvenlik korveti, 4 sahil güvenlik botu, 1 sahil güvenlik uçağı ile 3 sahil güvenlik helikopteri sevk edildi. Ayrıca ticari yatın batmaya başladığının bildirilmesi üzerine bölgede Jandarma Genel Komutanlığı'ndan helikopter ve arama- kurtarma timi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan fırkateyn ile Bayraktar TB2 İHA ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan arama- kurtarma uçağı ile helikopter görevlendirildi. Ardından, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 3 sahil güvenlik botu ile arama- kurturma helikopteri bölgeye sevk edilerek arama kurtarma faaliyetleri gerçekleştirildi. Deniz üzerinde ve lastik bot içinde bulunan kazazedeler, sahil güvenlik uçağı tarafından tespit edildikten sonra sahil güvenlik helikopteri tarafından kurtarılarak arama kurtarma gemisine çıkarıldı. Ayrıca paraşütle denize atlayan Hava Kuvvetleri Komutanlığı personeli tarafından bir kazazede kurtarıldı. Kazazedeler daha sonra sahil güvenlik helikopteriyle gemiden alınarak hastaneye sevk edildi. Kazaya karışan kuru yük gemisindeki yangının kontrol altına alınması ve söndürülmesiyle birlikte deniz aşamasının ilk senaryosu tamamlandı. Ayrıca arama kurtarma timi, belirlenen hedefe 5 bin fit yükseklikten paraşütle atladı. Tim, kazazedeleri olay yerine gelen sahil güvenlik botuna teslim etti. 

İkinci aşamada ise KKTC kara sularında akaryakıt tankeri ile kuru yük gemisinin çarpışması sonucu yapılan yardım çağrısı üzerine arama kurtarma çalışmaları gerçekleştirildi. Gemilerden sinyal alındıktan sonra Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 1 arama kurtarma helikopteri, 1 ambulans helikopter ile 3 sahil güvenlik botu bölgeye sevk edilerek 6 kazazede kurtarıldı. Tatbikat, deniz safhasındaki 2 senaryonun da icra edilmesiyle sona erdi. 

TÖRE: KAHRAMAN ORDUMUZ HER ZAMAN HAZIR

Tatbikat sonrası TCSG Yaşam Gemisi'ndeki helikopter hangarında basın toplantısı düzenlendi. KKTC Cumhurbaşkanı vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, tatbikatı iki gündür izlediklerini belirterek, "KKTC'nin hem denizleri hem kara sahası büyük bir güvenlik altındadır. Bunu Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığımıza ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığımıza borçluyuz. Ama gerektiği zamanda da ana vatan Türkiye'den birliklerimiz gelip takviyeler yapmaktadırlar. Bu bir arama- kurtarma tatbikatı ama savaşta da barışta da daima KKTC olarak güvenlik birimlerimiz, polis teşkilatımızı ve kahraman ordumuz her zaman hazırdır. Kendilerine daima başarılar diliyoruz. Bizim milletimiz kahraman bir millettir" dedi.   

TÜMAMİRAL KENDİR: TÜRKİYE HER TÜRLÜ TEHLİKEYE KARŞI HAZIR

Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Ahmet Kendir ise tatbikatın uluslararası sularda gerçekleştirildiğini hatırlatarak, "Tatbikatın maksadı denizde ve karada ortaya çıkabilecek arama- kurtarma ihtiyaçlarını tespit etmek, her iki ülkenin arama- kurtarma teşkilat ve unsurlarının eğitim seviyesi ile karşılıklı koordinasyon ve iş birliğini geliştirmektir. Bu tatbikat ile arama- kurtarma sorumluluk sahamız dahilinde her türlü deniz ve hava şartlarında 24 saat süreyle arama kurtarma faaliyetlerinin Türkiye ve KKTC tarafından koordineli bir şekilde ve karşılıklı iş birliği içinde başarıyla icra edilebileceği ulusal ve uluslararası kamuoyuna bir kez daha gösterilmiştir. Arama kurtarma faaliyetlerinin esas ve öncelikli amacı hayat kurtarmaktır. Denizde ve karada zor durumda olan insanlara ulaşmak ve yardım çağrılarına en kısa sürede reaksiyon göstermek insani bir zorunluluktur. Türkiye Cumhuriyeti insan hayatını riske edebilecek her türlü tehlike durumuna karşı sürekli hazırlıklı olmak üzere ve arama- kurtarma faaliyetlerini etkinlikle icra edilebilmesi maksadıyla KKTC'yi desteklemeye ve karşılıklı iş birliğini artırmaya tüm gayretiyle devam edecektir" diye konuştu.