Geri Dön
GündemTürkiye-Kazakistan ekonomik iş birliği yeni yatırımlarla büyümeye devam ediyor

Türkiye-Kazakistan ekonomik iş birliği yeni yatırımlarla büyümeye devam ediyor

Türkiye ile Kazakistan arasındaki ekonomik iş birliği büyümeye devam ediyor. Türk iş insanlarıyla Beyoğlu'nda bir araya gelen Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nurbayeva Nazira Nurtulevna, "2005 yılından bugüne kadar ülkemize Türk şirketleri tarafından 5,1 milyar dolar yatırım yapıldı. Bu yatırımların yüzde 53'ü ise son 6 yılda gerçekleşti. Son yıllarda yatırım hacmimiz genişliyor. Son 3 günde 35 köklü Türk şirketiyle, iş topluluklarıyla görüştük. Bunların çoğuyla anlaşmalara varıldı" dedi.

Türkiye-Kazakistan ekonomik iş birliği yeni yatırımlarla büyümeye devam ediyor

Kazakistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Yatırımdan Sorumlu Bakan Yardımcısı Nurbayeva Nazira Nurtulevna, Beyoğlu'nda Türk iş insanlarıyla bir araya geldi. Toplantıya, Nurtulevna'nın yanı sıra Kazakistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Nuriddin Amankul ve 35 iş insanı katıldı. Kazakistan'a daha fazla Türk yatırımcı çekmeyi amaçladıklarını belirten Nurtulevna, “Aynı soydan aynı ırktan geldiğimiz iki ülke olarak ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Şunun altını çizmek istiyorum; bizim ilişkilerimiz yıldan yıla hızla gelişti. Ve ekonomik ilişkilerimizin ana alanı bu yatırım iş birliğidir. Cumhurbaşkanımız Tokayev tarafından uygulanan iyi bir ekonomi siyaseti var. Bu siyasete göre; ülkemiz, hammadde açısından zengin bir ülke ancak yalnızca buna dayanarak değil, katma değerini artırarak ekonomimizi yükseltmek istiyoruz. O yüzden önceliğimiz Kazakistan’da imalat sanayisini geliştirmektir. Bugün buraya gelme sebeplerimizden biri; Türk iş adamları ve şirketlerinin bu alanda başarılı olmasından kaynaklı bir araya gelerek ülkemizde yatırım imkanı sunmaktır" diye konuştu.

Türkiye-Kazakistan ekonomik iş birliği yeni yatırımlarla büyümeye devam ediyor

“HEDEFİMİZ 400 MİLYAR DOLAR"

Nurtulevna, “Hedefimiz 2029 yılına kadar, şimdiki mevcut ekonomi kapasitemizi 2 kat artırarak gayrisafi yurt içi hasılasını 400 milyar dolara çıkarmaktır. Bu büyük bir iş. Bunu yapabilmek için ekonomimizin yılda ortalama yüzde 7-8 büyümesi gerekiyor. Bunun için ekonomiye sürekli yeni teknolojilerle yatırımlar yapılması gerekiyor. Bu amaçla son 3 günde 35 köklü Türk şirketiyle, iş topluluklarıyla görüştük. Bunların çoğuyla anlaşmalara varıldı. 2005 yılından bugüne kadar ülkemize Türk şirketleri tarafından 5,1 milyar dolar yatırım yapıldı. Bu yatırımların yüzde 53’ü ise son 6 yılda gerçekleşti. Son yıllarda yatırım hacmimiz genişliyor. Ancak biz, bu ilişkileri daha üst seviyeye taşımak istiyoruz. Bağımsızlığımızı ilan etmemizden bu yana, ülkemizde 70’ten fazla yatırım projesi hayata geçirild. Bu çok iyi bir rakam. Şimdi de hayata geçmekte olan 35 farklı yatırım projesi var. Soda külünü ülke olarak yüzde 100 ithal ediyoruz. Ancak inşaatı başlayan Türk şirketiyle biz, 1-2 sene sonra ithalatçı ülke konumundan ihracatçı ülke konumuna geçeceğiz. Ek olarak da farklı şirketlerle kimyasal madde üretimi, inşaat ve hayvancılığın da içinde bulunduğu birçok alanda yatırımlar başladı" ifadelerini kullandı.

Türkiye-Kazakistan ekonomik iş birliği yeni yatırımlarla büyümeye devam ediyor