Geri Dön
GündemTürk şirketlerinin temsilcileri teknogirişimcilikte yeni dönemi anlattı

Türk şirketlerinin temsilcileri teknogirişimcilikte yeni dönemi anlattı

Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi ve Turcorn 100 Programı bugün düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katıldığı programda, 1 milyar değerlemeye ulaşarak Turcorn olan Türk şirketlerinin temsilcileri de tavsiyelerde bulundu.

Türk şirketlerinin temsilcileri teknogirişimcilikte yeni dönemi anlattı

Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi ve Turcorn 100 Programı Tanıtım Töreni, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nde gerçekleştirildi. Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın yanı sıra T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, eşi Sümeyye Bayraktar, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, sanayi ve teknoloji bakan yardımcıları Mehmet Fatih Kacır, Çetin Ali Dönmez, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat da katıldı. 

Milli Teknoloji Genel Müdürü Zekeriya Çoştu ile Teknoloji Girişimciliği Dairesi Başkanı Damla Turan'ın sunumuyla başlayan programda, 1 milyar değerlemeye ulaşarak Turcorn olan Türk şirketlerinin temsilcileri de adaylara yol göstermek ve deneyimlerini paylaşmak üzere tavsiyelerde bulundu. 

Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi ile 100 bin teknogirişim oluşturulacak. Strateji doğrultusunda TURCORN100 programı da start aldı. Program ile 2030'da bir milyar değerlemeyi aşan 100 Turcorn çıkarılacak.

Türk şirketlerinin temsilcileri teknogirişimcilikte yeni dönemi anlattı

TÜTEK: İNANILMAZ İMKANLAR VAR; KEŞKE BİZ DE YOLCULUĞA ŞİMDİ BAŞLASAYDIK 

Unıcorn unvanını alan decacorn da olan Getir'in Kurucu Ortağı Tuncay Tütek, "Bu programda inanılmaz imkanlar var keşke şimdi yolculuğa başlasaydık. Buradan start-up adaylarına önerim bu imkanlara sıkı sıkıya yapışmak olacaktır. Çok güzel imkanlar var, burada ilk defa detayını duydum. Bizlere düşen de 8 yıl önce bu yolculuğa başladık. Bize düşen de bu yolculuktaki tecrübelerimizi paylaşmak. Çok kez eşekten düştük, biz çok defa düştük. Bu hikayeleri zevkle aktarmak istiyoruz. Aktaracağız da. Temennimiz kimse eşekten düşmesin. Bu programlarla eşekten bu desteklerle düşülmez. Bu programın en büyük katkılarından bir tanesi de tecrübe paylaşımı. Geçen hafta itibariyle 4 tane yapay zeka şirketiyle buluştuk. Onlara destek sözümüzü verdik. 3 kıtada, 9 ülkede iş yapıyoruz. Artık kendimizi dünya şirketi olarak addediyoruz. Sırf Türkiye'den çıkmış şirketlerle iş yapmak için iş yapmayacağız. Bu şirketleri dünya standartlarına çekmeye çalışacağız. Onlar için de kolay bir süreç olmayacak. Biz zor beğenen bir şirketiz" diye konuştu.

Türk şirketlerinin temsilcileri teknogirişimcilikte yeni dönemi anlattı

ÖZGÜN: YENİ DİJİTAL YOL ARKADAŞLARININ ÇIKTIĞINI GÖRÜYORUZ 

Dünya Teknoloji Borsası'nda halka arz edilen ilk Türk şirketi Hepsiburada'nın Pazarlamadan Sorumlu Grup Başkanı Ender Özgün de, "Kapsamla ve içeriğindeki çok yapıcı etmenlerle Türkiye'den yeni unicornların çıkmasına ve başarılı girişimlerin global arenada yolunu açmasına büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Kurulduğumuz ilk günden beri amacımız insanların hayatlarına dokunan bir dijital yol arkadaşı olmak. Bugün burada da yeni dijital yol arkadaşlarının çıktığını görüyoruz. Amacımızın da bu programda iz düşümü olarak bu yeni yolculukların bir parçası olmak, bu yolculuklara değer katmak, bilgi ve birikimlerimizi de bu program içerisinde değerlendirmek olduğunu düşünüyoruz. Bu sorumluluğun bir parçası olarak da Türkiye'den çıkan yeni girişimcilere bilgimizi paylaşmak, sahip olduğumuz teknoloji ekosistemini onların kullanımına sunmanın çok önemli katkıları olacağını düşünüyoruz. Bugünün dünyasında dijital bağımsızlık vurgusunun çok önemli bir yeri var. Teknolojileri yurt dışından Türkiye'ye ithal etmiyoruz. Açık kaynak ekosistemlerinin de etkin bir şekilde kullanarak teknolojileri, algoritmaları, programlarımızı Türkiye'de kendi mühendislerimizle geliştiriyoruz. Yeni Turcornların da dijital bağımsızlık yolculuğunun bir parçası olarak Türkiye'de daha fazla programın geliştirilmesine teknoloji alt yapılarının daha fazla büyümesine katkı sağlayacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Türk şirketlerinin temsilcileri teknogirişimcilikte yeni dönemi anlattı

BOZUKLUOĞLU: YOLCULUĞU HATALARIMIZDAN ÖĞRENEREK TAMAMLADIK  

Türkiye'nin yazılım alanındaki tek unicornu Insider'ın Kurucu Ortağı Kerem Bozokluoğlu, "Ne yazık ki biz kurulduğumuzda Insider'a benzer bir firma olmadığı için hatalarımızdan öğrenerek bu yolculuğu tamamladık. Şimdi üstümüzde büyük bir sorumluluk var. Bu sorumluluğu yerine getirmek için de elimizden geldiği kadar ülkemizdeki bütün yeni start-uplara destek olmak için mücadele ediyoruz. Bizim zamanımız vardı ve zamanla bu hataları en azından satın almayı başardık. Bu satın aldığımız deneyimleri Turcorn programı sayesinde yeni start-uplara ve burada öncülük etmek istediğimiz gençlerimize öğrenimleri aktararak çok başarılı yeni start-uplar oluşturulmasını sağlamak için elimizden geleni yapacağız" dedi. 

Türk şirketlerinin temsilcileri teknogirişimcilikte yeni dönemi anlattı

TEKİN: TEKNOLOJİ TARİHİNDE HEP BİRLİKTE BÜYÜK BİR ADIM ATIYOR OLACAĞIZ 

İlk decacorn olmayı başaran Trendyol'un Kurucu Ortağı Begüm Tekin de, "Türk teknoloji ekosisteminin potansiyeline yürekten inanıyoruz. 12 yıllık yolculuğumuzda biriktirdiğimiz bilgi birikimini şimdi yeni Turcornlara aktarabileceğimiz için çok heyecanlıyız. Bunu da önemli bir sorumluluğumuz olarak görüyoruz. İnanıyoruz ki böylece, yakın dönemde yeni Turcornları daha da fazla üreteceğiz. Özellikle kadın girişimi olarak kadın teknoloji alanında kadın girişimcilerin de daha fazla arenada görüyor olmak bizi çok mutlu ediyor. Türk teknoloji tarihinde hep birlikte büyük bir adım atıyor olacağız" şeklinde konuştu.

Türk şirketlerinin temsilcileri teknogirişimcilikte yeni dönemi anlattı